Förflytta dig till innehållet

Äkta, etiskt och klimatsmart är vintrenderna just nu — och tre viner som exempel

Anri Lindström, Mika Kauppinen och Taina Vilkuna jobbar alla med Alkos sortiment, på ett eller annat sätt. De har identifierat de trender som är starka inom vinbranschen just nu.

Visste du att det finns trender inom vin? Om inte, så har du precis lärt dig något nytt. Här är de viktigaste punkterna som vinbranschen koncentrerar sig på just nu.
Det finländska drickandet rör sig långsamt bort från det kvantitativa tänkandet. Tanken på mest procent för pengarna börjar långsamt gå över till mest njutning för pengarna. Det säger Taina Vilkuna, Master of Wine och ansvarig för produktinformation på Alko.
I en undersökning som gjordes bland finländare svarade elva procent att de dricker alkohol minst 4–6 gånger i veckan. Men lika många procent svarade att de inte dricker alkohol alls. Hela 64 procent svarade att de satsar mer på kvalitet än de gjorde tidigare.
– Det är fint att kvalitet börjar gå före kvantitet i de finländska hemmen. Folk kanske köper en bra flaska istället för två av sämre kvalitet. Men trots det är det finländska drickandet väldigt tudelat.
En stor del bryr sig fortfarande mest om hur full man kan bli.
Alko har under ledning av sortiments- och inköpschefen Mika Kauppinen sammanställt en rapport över hur trenderna inom dryckesbranschen ser ut år 2020, och förutom kvalitet så vill funderar branschen nu också på äkthet, hantverk, miljötänk och kombinationen av mat och dryck.
– Hantverksöl har varit på tapeten i några år nu, men nu har det krupit över till vinerna också, säger Vilkuna.
Produktutbildare Anri Lindström håller med.
– Kunderna vill allt oftare ha en historia med vinet. Vad är det som gör just det här vinet speciellt? Vem är det som stiger upp klockan fem på morgonen och plockar druvorna för hand för att just det här vinet ska bli så bra som möjligt? Som tur är så finns det gott om sådana historier inom vinvärlden.

Veganska viner på kommande

Något annat som också är på kommande en medvetenhet om det etiska och miljön.
– Trenden med veganviner växer hela tiden. För tillfället finns runt 500 viner i sortimentet som är lämpliga för veganer, men det kommer ständigt fler. Också naturviner är på kommande, även om det är en ganska begränsad marknad än så länge, säger Kauppinen.
Det som gör ett vin veganvänligt är helt enkelt att det tillverkas utan animaliska produkter. Normalt används till exempel äggvita eller gelatin i klarningsprocessen av vinet – det vill säga för att man ska bli kvitt grumligheter och jästrester i vinet. Veganska viner klarnas istället med till exempel ärtprotein, aktivt kol eller olika syntetiska preparat.
Naturviner å andra sidan är viner som inte innehåller några konstgjorda tillsatsämnen. Ofta är de dessutom spontanjästa, det vill säga att vinmakaren har använt sig av den jäst som råkat sätta sig på druvskalen istället för att använda en jäststam som är isolerad på laboratorium.
Skillnaden där blir att med laboratoriejäst så vet man alltid vilka smaker man kan förvänta sig, medan spontanjästa viner kan bli bra – eller riktigt dåliga.

Plast bättre än glas

Som förlängning på den etiska aspekten så börjar också miljötänket breda ut sig i vinbranschen. Plastflaskan börjar, till mångas upprördhet, ta plats på hyllorna.
Det kanske låter paradoxalt att plastflaskor innebär ett miljövänligt alternativ, men så är det — speciellt om de återvinns. Utsläppen i samband med tillverkningen av glasflaskor är också ett problem.
Plastflaskornas mindre vikt i relation till glasflaskorna är dessutom en avgörande faktor för utsläpp i samband med transporter.
– Här har Finland nytta av att inte ha några större traditioner när det gäller vindrickande. Vi är snabba att haka på trender. När vinboxen kom så ryckte vi på axlarna och sa okej. Samma sak lär det bli med plastflaskan, säger Vilkuna.
Det är dock inte särskilt lämpligt att lagra vin i plastflaska, så dyrare viner lär inte ge upp glaset sådär bara.

Lågalkoholviner kan bli pop

Rödvin är den vintyp som finländarna är absolut mest förtjusta i, men vitt vin är på kommande.
– Kunderna börjar få upp ögonen för bra vita viner och det finns utan tvekan utvecklingspotential på den sidan. Dessutom växer intresset för bubbel – också annat än champagne och prosecco som traditionellt dominerat, säger Kauppinen.
När det gäller rosévin, däremot, tycker han att Alko borde bli bättre på att berätta om vinsortens goda egenskaper.
– Endast elva procent av konsumenterna dricker rosévin. Här måste vi utbilda både personal och kunder i hur den drycken avnjuts bäst. Bra rosévin är till exempel ett urmärkt matvin.
Dessutom finns det en bra potential i lågalkoholviner och helt alkoholfria alternativ.
– I takt med att färre personer vill dricka sig fulla utvecklas bättre och bättre alternativ på den här sidan. Jag tror definitivt att vi kommer att få riktigt bra produkter med lägre alkoholhalt i framtiden, säher Kauppinen.
 

Tre trendiga viner

Veganskt och prisvärt

Grass Roots Organic Hunter Valley Shiraz 2018, 13,89
Hunter Valley, Australien
Varunummer: 419517
En fin shiraz från Australien, som dessutom är ekologisk och vegansk.
Den är medelfyllig till fyllig, med mörka bär i tonerna, som svartvinbär och körsbär. Utöver den lätt syltiga bärigheten finns också jordiga toner, örtighet och en lätt kaffeton – allt i en välbalanserad helhet som fungerar bra tillsammans med aromrika kötträtter och grillat.

Vitt med kvalitet

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2017, 19,98€
Alsace, Frankrike
Varunummer: 591987
Högkvalitativa vita viner är på frammarsch och den här rieslingen från Alsace är en personlig favorit.
Vinet kombinerar allting som är bra med regionen Alsace och allting som är bra med druvan riesling. Resultatet blir en komplex och välbalanserad aromvärld med citrustoner som grape och lime, men med en lätt persikoton och blommighet som bara Alsace kan ge. Där finns också gröna äppel, en fin mineralighet och en angenäm oljig petroleumton (det låter kanske inte så gott, men det funkar!) som gör helheten riktigt god!
Funkar med aromrika fisk- och/eller skaldjursrätter.

Lågalkoholalternativ

La Caliera Moscato d’Asti 2017, 8,79 € (0,375l)
Piemonte, Italien
Varunummer: 557844
Viner med låg alkoholhalt är på väg att bli trendiga, och ett bra tips är att servera ett lätt efterrättsvin tillsammans med desserten.
Den här italienska lätt bubbliga drycken funkar mycket bra med en pannacotta med frukt eller bär. Vinet är sött, utan att vara översött, och smakar av persika, aprikos, päron och med marmeladtoner. Dessutom finns en trevlig blommighet i smaken.
Om du vill överraska kan du testa att servera vinet till chilistark mat – så länge rätten i övrigt innehåller fruktiga aromer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter