Förflytta dig till innehållet

Undersökning: Låg tillit till läkare och trotsig attityd leder ofta till vaccinskepsis

Linnea de la Chapelle/SPT
En vaccinspruta sticks i överarmen på en person.

Injektionsspruta sticks in i armLinnea de la Chapelle/SPT

De flesta litar på läkare trots att vissa tvivlar. Hälften av småbarnsföräldrarna uppgav sig ha tagit influensavaccin under föregående säsong. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


En ny undersökning som gjorts av Åbo universitet, Åbo Akademi och University of Bristol visar att personer som motsätter sig regler och normer har mindre tillit till läkare. Det leder i sin tur ofta till en kritisk attityd gentemot vaccinering.
— Myndigheternas rekommendationer och den sociala pressen som råder i samhället kan väcka trots hos vissa, säger Anna Soveri, akademiforskare vid Åbo universitet, i ett pressmeddelande.
Att känna sig tvingad eller övertalad till något kan enligt Soveri få någon att reagera på motsatt sätt. Den trotsiga attityden kan leda till att personen börjar förhålla sig skeptiskt till läkare och vacciner.

Alternativmedicin ett sätt att själv få fatta beslut

Studien visade också att samma personer oftare tenderar att föredra alternativmedicin, det vill säga behandlingar och preparat som inte tydligt påvisats effektiva med vedertagna vetenskapliga metoder.
— Att använda alternativmedicin kan vara ett sätt att känna att man själv får fatta beslut i frågor som berör ens hälsa, säger Soveri i pressmeddelandet.
I undersökningen kartlades attityderna hos närmare 800 finländska småbarnsföräldrar.
Studien publicerades i juli i den internationella vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.
Artikeln uppdaterad klockan 15 med uppgiften om i vilken tidskrift studien har publicerats.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Undersökning: Låg tillit till läkare och trotsig attityd leder ofta till vaccinskepsis

  1. ÅU skrev

    Vi uppdaterar SPT-artikeln med att studien publicerades i juli i den internationella vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

  2. Ronald Österbacka skrev

    Kan ni snälla sätta in referensen till artikel i fråga, tack.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter