Förflytta dig till innehållet

Tiotusentals har besökt pärlan i Pargas och Kimitoön – nu fyller skärgårdens kronjuvel 40 år

Tuuli Meriläinen
Nationalparksskylt på holme.
Skärgårdshavets nationalpark har många fina besöksplatser – här en vy över hamnen på Boskär.

Skärgårdshavets nationalpark grundades 1983. Sedan dess har tiotusentals människor från hela världen besökt den totalt 500 kvadratkilometer stora parken som befinner sig i Pargas och Kimitoöns kommuner.

Här hittar du allt från ytterskärgårdens slipade granithällar till den inre skärgårdens lugna vikar och här finns levande skärgårdsbyar och gästhamnar som fylls av liv bara på sommaren.

Två män som hoppar i havet från bryggaTuuli Meriläinen
Häng med och utforska Skärgårdshavets nationalpark som har många fina mer eller mindre kända platser att besöka!

Missa inte experternas smultronställen!

ÅU bad miljöplanerare Sanna-Mari Kunttu i Kimitoön och skärgårdsarkeolog Tapani Tuovinen att lista några av sina favoritplatser i nationalparken.

Tre av platserna når man med förbindelsebåt och fem med egen båt eller kajak. Tar du hunden med ska den alltid vara kopplad!

Sanna-Maris tips:

1. Kråkskär mitt i Gullkrona fjärd är en plats som bara få besöker. På ön finns ett gammalt torp på en äng som bevakas av enorma askar. Sommartid betas ön av får.

2. Skärgårdshavets bästa ödestuga finns på Konungskär, en ö som sommartid betas av får. I ödestugan kan man ta rast och övernatta (primitivt max 1-2 nätter).

3. Den olåsta raststugan på Notvarpharun. Även om stugan inte är i toppskick så är den lilla ön charmig och erbjuder paddlaren, eller båtturisten, en övernattningsplats, framför allt på våren och hösten. Har man riktigt tur kan man se östersjövikare i området.

4. Kulturmarkön Boskär, där naturstigen tar besökaren genom en fantastisk och rätt sällsynt skogsbetesmark, är väl värd att besöka. Observera att man inte får tälta på ön.

Sanna-Mari Kunttu

  • Miljöplanerare med skärgårdsnaturen och friluftsliv som passion.
  • Har gett ut ett stort antal friluftsguider och böcker.

Tapanis tips:

5. Jurmo. Fornlämningarna på Jurmo noterades av forskare redan på 1700-talet. Längst i öst vid Grönnviken, på statens mark, finns en stor stensättning som är lätt att hitta i den öppna terrängen. Här har föregångaren till Jurmo-kapellet legat. Det som finns kvar av det är en stenfot omgiven av en kvadratisk omfattningsmur.

6. Berghamn. På norra stranden av bylandet finns det gamla fiskehemmanet Västerby omgivet av ett vårdat kulturlandskap. I strandbodarna finns en utställning om fiskares liv. Uppe på berget ovanför byggnaderna syns husgrunder, jordkullar och rester av eldstäder, som har daterats till medeltiden eller början av vasatiden.

7. Örö kustfort byggdes av den ryska flottan mellan åren 1910¬1917 och utgjorde en del av en befästningslinje, som utnämndes efter Peter den store. De äldsta kanonerna och kullerstensvägarna är fredade som fornlämningar. Längs kullerstensvägarna kan man vandra genom hela ön.

8. Bussö. Om man vill se ett gravröse med vid utsikt över havet så som det såg ut under järnåldern, kan man ta sig med egen båt till Bussö i Brunskärsarkipelagen. Bussös södra udde bjuder på ett landskap som inte omvandlats mycket på tusen år.

Karta över Sanna-Maris och Tapanis favoritställen i skärgården. Du kan zooma in och ut på kartan.

Tapani Tuovinen

  • specialsakkunnig i kulturarvsfrågor och det arkeologiska kulturarvet vid Forststyrelsen.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Tiotusentals har besökt pärlan i Pargas och Kimitoön – nu fyller skärgårdens kronjuvel 40 år

  1. Jan-Erik Karlsson skrev

    Hej
    Forstyrelsens Kråkskär som de talas om mitt i Gullkrona fjärden,som ligger bredvid Alskär är nu utmärkt på bifogad karta på fel ställe.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter