Förflytta dig till innehållet

Stora grenar dunsar ned i Idrottsparken i Åbo – en hel del stormröjning återstår i parker och skogar

Två arborister högt upp i ett träd
Två arborister högt upp i ett träd

Tanja Nietula och Teja Kotilainen kapar ned almen till sådana dimensioner att den kan leva vidare. Foto: Stefan Holmström

Skyliften svajar lätt då Tanja Nietula styr den lilla korgen uppe i den gamla almens grenverk. Teja Kotilainen är redo med elmotorsågen och kapar ned kronan, gren för gren.

Almen är ett av många träd som skadades av stormen Aila i Idrottsparken i Åbo.

– Vi tar bort ungefär en tredjedel av grenverket, så kan trädet stå kvar, säger Antti Erola.

Arboristen Erola arbetar för företaget Entti, som tillsammans med Destia sköter underhållet av grönrområden i stadens centrala delar, under namnet Desentti. Aila innebar att arbetsschemat fick ritas om.

– På torsdagen och fredagen jobbade vi från morgon till kväll med det som var mest akut. Det fanns mycket att göra här i Idrottsparken men också i Kuppisparken.

Man med hjälm och skyddsglasögon

Antti Erola leder teamet i i Idrottsparken. Foto: Stefan Holmström

De tunga grenarna från den gamla almen landar med ett brak i sluttningen som vetter mot Jungfrustigen. Erola hoppas att de som rör sig i parker inte struntar i gula staket och band.

– Det kan se lugnt ut för tillfället men det betyder att arbete faktiskt pågår. Det går inte att tänka ”jag går bara hastigt förbi”.

Grenar forsätter dunsa ned. Två fullastade lastbilar åker i väg längs den smala parkgången. Den mängd röjningsvirke som ligger kvar i sluttningen fyller säkert flera lass till.

– När man kör på de här smala gångarna får man vara försiktig så det inte uppstår fler skador, säger Miika Rundelin, som har kört röjningsvirke de senaste dagarna.

Träd med brustna grenar

Den här almen hade försvagats av den lömska almtickan. Foto: Stefan Holmström

Ett tjugotal meter norrut finns resterna av en annan alm. Den var redan kraftigt försvagad av almticka, som hade ätit upp stammen inifrån och redan fått bark att lossna.

– Almtickan är ett otyg i Åbo. I takt med klimatet blir varmare får vi också nya sjukdomar, säger Erola.

Alltid kan man inte på ytan se hur ett träd mår.

– Efter Aila har det visat sig att en del träd har varit i sämre skick än vad vi tänkt. Beroende på skadan inväntar vi ibland också stadens beslut om träd ska kapas eller om det räcker med en kraftigare beskärning, säger Katja Virtanen, chef för grönarbete vid Desentti.

Glad lastbilschaufför

Miika Rundelin har kört röjningsvirke i flera dagar för Desentti. Foto: Stefan Holmström

I Idrottsparken finns också träd som markerats med en röd fläck. De är inte akuta fall men finns på åtgärdslistan då parkens trädbestånd ska ses över i vinter.

– Jag förstår att det här väcka starka känslor, säger Erola.

Han påminner ändå om att träd som kan leva vidare kommer att få vård och att de som fälls faktiskt är farliga.

– Det handlar om resurser. Hur mycket arbete kan man lägga ned på att ett träd kanske klarar sig lite till?

Det finns ett räddat träd som Erola gärna minns.

– Alldeles invid Åbo slott finns en lönn som säkert är över 150 år gammal. Den har vi beskurit så att den kan fortsätta leva.

 

LÄS OCKSÅ:

Oklart hur många träd som föll – nya anmälningar görs hela tiden

Skadorna på 1800-talshuset hade kunnat vara mycket värre

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter