Förflytta dig till innehållet

Oklart hur många träd som föll i Åbo – nya anmälningar görs hela tiden

Brustet träd vid landsväg
Brustet träd vid landsväg

Brandkårer brukar sköta den akuta röjningen, sedan tar stadens underentreprenörer över. Foto: Stefan Holmström

Vindstyrkan under stormen Aila var inte så hög i Åbotrakten, men i byarna blåste det ordentligt, säger Juha Mäkitalo, skogsvårdare vid Åbo stad.

– Aila var inte så farlig men röjningsarbete pågår fortfarande på många håll.

Det handlar inte om betydande mängder fallna eller skadade trän, enligt honom.

– Nya fynd av skadade träd görs ändå hela tiden.

Jämfört med stormen på annandag jul 2011 verkar det inte som träd har fallit i klungor någonstans i Åbo. Annandagsstormen pågick dessutom i två dagar, vilket säkert förvärrade skadorna då, tror Mäkitalo.

Ansvaret för skötsel är fördelat

Några exakta antal om de omkullfallna träden går det inte att ge. Brandkåren brukar sköta den akuta röjningen, men staden har därtill beställt flera tiotals röjningar i sådana områden som ägs av staden, säger Mäkitalo. Anmälningar om skadade träd utanför bostadsområden kommer in efter hand.

Därtill är ansvaret för skötsel fördelat på flera entreprenörer. Kuntec sköter arbete i väst, söder och öster, Destia svarar för de norra delarna av staden, medan Desentti sköter underhållet av Åbo centrum. Desentti är i sin tur en allians mellan företagen Entti och Destia.

– Avtalet om skötsel av skogar gäller dessutom endast områden som är detaljplanerade, säger Mäkitalo.

Flera faktorer avgör vem som betalar

Då det gäller röjning i övriga områden väljs entreprenör enligt uppdraget. Av exempelvis Runsala omfattas en ganska liten del av detaljplanen; Kuntec sköter folkparken och träd vid vägarna men nu har staden också beställt flera andra röjningsuppdrag på ön.

Åbo stad har en ansvarsförsäkring då det gäller skador på egendom, som i det fall ett träd som står på stadens mark faller mot ett hus. Det finns ändå flera faktorer som inverkar om skadan betalas av försäkringsbolaget eller staden. En sådan faktor är hur exceptionell stormen, en annan om trädet hade yttre skador – det vill säga om olyckan kan sägas ha varit förutsägbar, och borde staden i så fall ha åtgärdat problemträdet, säger Mäkitalo.

 

LÄS OCKSÅ:

Stora grenar dunsar ned i Idrottsparken i Åbo –  mycket arbetet återstår

Skadorna på 1800-talshuset hade kunnat vara mycket värre

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter