Smittskyddsläkare: Fundera noggrant om du ska träffa släkten under julen

Med ungefär sju veckor kvar till julen utmanar Heikki Kaukoranta, smittskyddsläkare och ledande överläkare i Vasa, var och en att fortsätta ha på munskydd och se över sitt beteende så att man kan fira jul i år trots coronaepidemin.
— De beslut vi tar i dag, de restriktioner vi lättar på i dag, de kommer att synas om ungefär 10 dagar.
Fallen av covid-19 har stadigt blivit färre i Vasa sjukvårdsdistrikt under de senaste veckorna. Efter att ha haft en utbredd smittspridning är sjukvårddistriktet tillbaka i en lugnare fas igen. Snart är vi tillbaka till det normala, säger Kaukoranta.
— Vi har kämpat. De urgamla metoderna, som isolering och avstånd, har visat sig fungera bäst. Men de är bittra läkemedel och ingen tycker om dem.
I Frankrike planerar man just nu att stänga ner Paris en andra gång – den här gången för sex veckor – på grund av den senaste tidens höga dödstal.
— Paris kommer att öppna upp två veckor innan jul, vilket är en kort tid med tanke på våra traditioner med advent och alla förberedelser inför julen. Men det är ett nödvändigt ont.
Julfirandet 2020
Kaukoranta listar några sätt att fira högtiden där man samtidigt tar epidemin i beaktande. Han menar att man som vanligt kan besöka begravningsplatser, gå till kyrkan, handla mat och julklappar eller laga egna julklappar.
— Man kan bra gå till julmässan. Det kommer säkert att finnas begränsningar i kyrkan, men gudstjänsterna direktsänds också.
Eftersom majoriteten av de covid-19-fall där man lyckas spåra smittkällan härleds till familjekretsen anser Kaukoranta att folk när de planerar sin julhelg ska fundera noggrant om de ska träffa släkten.
— För kärnfamiljen är det alldeles okej att umgås, men man ska kanske fundera på om man ska besöka de äldsta och de med underliggande sjukdomar.
Kaukoranta menar dock att man kan fundera på sätt att umgås på distans eller att använda munskydd.
— En gemensam god tid under julen borde vi kunna ha trots coronaläget.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.