Förflytta dig till innehållet

Coronarekommendationer kräver nytänkande – ingen julfest för mindre bemedlade i Åbo

Det blir en annorlunda jul i många familjer i år. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Förra veckan gick Mika Salminen, hälsosäkerhetsdirektör vid Institutet för hälsa och välfärd, ut med en rekommendation om att finländarna ska undvika stora familjefester under högtiderna det kommande halvåret.

Orsaken till rekommendationen är att majoriteten, 60 procent, av de covid-19-fall där man lyckas spåra smittkällan för tillfället kan härledas till familjekretsen.

Sandra Mellberg, hushållsrådgivare vid Finlands svenska Marthaförbund, säger att var och en kunde fundera på att fira jul i mindre sällskap än vanligt för att minska smittrisken. Ett alternativ är att hålla kontakt med nära och kära via olika kommunikationsverktyg.

Själv har Mellberg släktingar på Åland som hon brukar fira jul med. I år är planen att fira jul på olika håll på grund av coronapandemin.

Enligt Mellberg kunde ett sätt att hålla julstämningen på topp trots att alla kanske inte kan samlas på samma ställe vara att hålla fast vid sina jultraditioner så gott det går.

—  Trots att man är färre än normalt kan man laga samma mat som man brukar och fira en så vanlig jul som möjligt.

Tillreder trerättersmiddag i skogen

Ulrika Fellmans företag erbjuder mindre grupper trerättersmåltider i naturen. ”Man kan fira högtider genom att upptäcka en ny plats tillsammans”. Foto: Fanny Haga/SPT

Ulrika Fellman driver företaget Kompassen, som erbjuder naturupplevelser, vid sidan av sitt jobb som skolgångsbiträde inom utomhuspedagogiken i Jakobstad.

När coronapandemin slog till i våras lanserade hon konceptet skogsköket, som går ut på att mindre grupper kan boka en matupplevelse i skogen. Hon tycker att steget till att tänka i nya banor kring firande och umgänge inte behöver vara så långt.

—  Intresset för att tillreda och uppleva en måltid tillsammans i skogen var stort under våren och sommaren. Många barnfamiljer och andra grupper ser skogen som en möjlighet att umgås och fira exempelvis födelsedagar på ett tryggare sätt under coronapandemin.

Konceptet bygger på att gruppen får beställa en meny till en viss dag och tidpunkt. Sen får gruppen en kartlänk till en hemlig plats i skogen. Väl framme hittar de en korg med ingredienser, instruktioner till en trerättersmåltid och annan utrustning.

—  Ofta gör vi det för invecklat då vi kunde fokusera på att njuta av naturen och av att umgås. Man kan fira högtider genom att upptäcka en ny plats tillsammans. I vår familj har vi firat många födelsedagar i skogen sedan våren.

Fellman tror att intresset för att tillreda en större middag utomhus kan vara mindre under vinterhalvåret.

— En enklare variant är att utforska en vandringsled som leder till en rastplats där man kan äta en picknick eller göra mat över eld. På webben och sociala medier finns det mycket information om vandringsleder i olika regioner.

De mindre bemedlades julfest i Åbo ställdes in

De arbetslösas och mindre bemedlades julfest samlade ungefär 1 000 gäster i kulturcentret Logomo i Åbo i fjol. Därtill fanns cirka 300 frivilliga på plats för att arrangera festen. Foto: Mikael Piippo/SPT

I Åbo beslöt den kristliga föreningen Operaatio Ruokakassi redan i augusti att ställa in sin självständighetsdagsfest och julfesten för arbetslösa och mindre bemedlade i år. Operaatio Ruokakassis verksamhetsledare Jari Niemelä säger att föreningen konsulterade Åbo universitetscentralsjukhus och regionförvaltningsverket i sydvästra Finland innan beslutet fattades.

— Signalerna därifrån var tydliga: en ansvarsfull arrangör skulle göra dumt i att ordna ett så stort evenemang precis före jul. Efter julfesten sprids festfolket åt olika håll och därmed skulle antalet människor som exponeras för en eventuell smitta vara alldeles enormt.

Jari Niemelä i Logomo i december 2019. Foto: Mikael Piippo/SPT

I fjol hade Operaatio Ruokakassis julfest för arbetslösa och mindre bemedlade ungefär 1 000 deltagare. Därtill fanns cirka 300 frivilliga på plats för att arrangera festen.

—  Vi funderade på om festen kunde arrangeras med färre deltagare, men vår möda skulle inte minska alls och dessutom skulle det vara tråkigt att inte kunna släppa in alla som vill komma till festen, säger Niemelä.

Det är första gången som de arbetslösas och mindre bemedlades julfest i Åbo inte ordnas sedan traditionen inleddes på 1990-talet. Fjolårets julfest var den 24 i ordningen.

Ett fyrtiotal församlingar och andra organisationer i Egentliga Finland är medlemmar i Operaatio Ruokakassi. Jari Niemelä säger att föreningen har förberett sig på att hjälpa medlemsförsamlingarna om de vill arrangera småskaliga julfester eller utdelningar av mat till julen.

— Vi har till exempel samlat julchoklad i vårt lager redan en längre tid nu.

Jeanette Östman/SPTMikael Piippo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter