Förflytta dig till innehållet

Små orters taxiföretag är hårt pressade – "I sommar kan det bli svårt att få taxi i skärgården"

Kaffesnack med taxichaufförer

I artikelserien ”Kaffesnack” träffar ÅU olika målgrupper inför riksdagsvalet 14.4.2019.
Vilka teman är viktiga, vad borde politikerna diskutera, vad borde nästa riksdag rätta till eller fatta beslut om?
I valet den 14 april väljs 17 ledamöter från Egentliga Finlands valkrets till Finlands riksdag för fyra år framöver.

 
En sak klarnar mycket snabbt. Det här blir inte ett kaffesnack i taxistationen i Pargas. Inget resonerande kring bordet i pausrummet.
Chaufförer kommer och går men ingen vill snacka slopad jourplikt, fri prissättning, FPA-körningar och nya taxiföretagare. I det här fallet är de flesta också ”drängar” som tycker det är taxiföretagarna som ska svara på frågor.
Dessutom är det så att taxistationen inte är en bra plats för att hitta intervjuobjekt. Allt färre chaufförer stannar just här, och de som gör det kan få åka iväg när som helst.
Det finns en som är redo att tala om nuläget efter alla lagreformer. Taxiföretagaren Paul Ingelius råkar sitta i den nedsuttna soffan i taxistationens bakre rum.
– Vill du veta vad som är fel? säger han bestämt och stiger upp.
– Dricker du kaffe?
Ingelius laddar kaffekokaren – och så får också han ett samtal. Det blir lite av ett platt fall för det stora snacket om branschens nuläge.
– Jag fick en körning till flygfältet.
Så åker han.
– Stäng dörren om ingen annan är här när du druckit.

Kaffekokaren har puttrat färdigt på taxistation i Pargas. Det puttrar också en hel del inom hela taxibranschen efter fjolårets reformer. Foto: Stefan Holmström


Visst är här några andra chaufförer, ute på gården. Kaffebryggaren puttrar, ingen annan kommer in. Några bilar snurrar några varv på gården eller stannar där för att vänta en stund.
Det är som om ÅU-bilen skulle vara en ”gå inte in”-skylt. Som om alla är så sura att de bara kan tala med sådana ord som inte kan tryckas.
Det är lite samma sak som man kan läsa mellan raderna i Taxiförbundets uttalande tidigare i veckan. Förbundet rubricerade själv sitt uttalande med ”ärähtää” – att ryta till: Det måste bli ett slut på att skuldbelägga branschen! lydde rubriken.
– Den nya lagen bereddes på ett tjurskalligt sätt, med påståenden om lättare reglering. Och när ingen kände till motiveringarna för regleringen, var man blind för de kommande problemen.
… och nu försöker man skylla felen på taxibranschen, avslutar Taxi-förbundet.

Letar efter kunder på annan ort

Skanssi, Åbo. Här hittas ett symptom på hur det står till för taxichaufförerna i Pargas. Vid taxistolpen i Skanssis övre parkeringsgarage, på norra sidan av köpcentret, står en Pargastaxi. Mannen bakom ratten har kört taxi länge.
– Jag hade ju hoppas på ett bättre slut på karriären.
Den här föraren – som gärna snackar, men vill vara anonym – spanar numera inte så ofta efter kunder i Pargas. Trogna stamkunder och sporadiska skjutsar, som just i Skanssi, där många Pargasbor också shoppar, räcker, säger han.
Så fortsätter snacket om taxireformen och kommunikationsminister Anne Berner, ministern som fått symbolisera branschreformerna.
– Det jag tycker om henne kan du ändå inte skriva i tidningen.
Nya företagare är en sak som säkert upprör de äldre företagarna. De är ändå i första hand ett fenomen i de större städerna. Det stora mörka molnet då det gäller glesbygden är det toppstyrda och apparatbundna systemet med FPA-körningar. Så också i Pargas.
– Det är vansinne att köra med tomma bilar.
Det säger Christian Töyrylä, som har stannat för ett snabbt stopp på taxistationen.

Vansinnigt att så ofta köra med tomma bilar. Det säger Christian Töyrylä om nuvarande systemet för hur FPA-körningar. Foto: Stefan Holmström


Det han och de andra talar om är hur taxi från Pargas kör FPA-körningar till Åbo, men hur de inte som förr kan köra hem samma kunder. Det går inte.
Sannolikheten för att få en skjuts tillbaka är liten, så Pargasbilarna kör ofta tomma hem. Samtidigt kan en taxi från Åbo vara på väg mot Pargas, på en egen FPA-körning. Och de blir ibland och häcka i Pargas, för att spana in kunder där.
Priserna, då? De har inte sjunkit, tvärtom. Visst, först kom en kortvarig prisnedgång, men vid årsskiftet var körtaxorna 4,4 procent högre än strax före reformen, enligt Statistikcentralen.
Det är en betydande uppgång på bara sex månader.
Samtidigt har skatteintäkterna från branschen gått ned, enligt Taxi-förbundet.
– Mellan juni (då lagen trädde i kraft) och årsskiftet har det beviljats tusentals nya taxitillstånd. De nya mervärdesskattepliktiga företagen är ändå bara några hundra.
– Var är alla de nya? undrar Taxiförbundets ordförande Kai Andersson i förbundets uttalandet tidigare i veckan.
Det brister också i yrkesskickligheten, skriver Taxiförbundet. Här hänvisar förbundet indirekt till polisens, skattemyndigheternas och Transport- och kommunikationsverket operation i Helsingfors för en dryg vecka sedan.
Den avslöjade tillståndslösa, körkortslösa och efterlysta taxiförare.
Helsingfors är såklart inte Pargas, men återpeglar missnöjet och missförhållandena på riksnivå. Det blir ytterligare några samtalsförsök med Paul Ingelius, men det verkar aldrig finnas tid att sitta ned och tala. På allvar, liksom.
Sedan kommer ett mejl. Som bilaga finns Ingelius klagomål till riksdagens justitieombudsman. Det skickade han in i fjol.

Konkurrens- och konsumentverket utreder om praxis för hur FPA-körningar delas ut mot konkurrenslagen. ÅU-Foto


Ingelius är förbannad över hur FPA-körningar delas ut av Lounais-Suomen Taxidata, förmedlingscentralen för regionens FPA-resor. Systemet är diskriminerande, anser Ingelius. Och kostar skjortan.
I mejlet finns som bilaga två räkningar på totalt över tretusen euro för apparater och teknikhyra för att alls få köra FPA-skjutsar.
Formuleringarna i klagomålet är färgstarka:
”Ärade riksdagens justitieombudsman, jag hoppas ni har stake att stoppa den diskriminerande behandlingen av taxichaufförer då det gäller FPA-transporter”.
Ingelius får nu flankstöd av Konkurrens- och konsumentverket, KKV. Enligt KKV kan förmedlingscentraler verka på ett sätt som strider mot konkurrenslagen.
I bakgrunden finns en enkät som KKV skickade till över 6 000 taxichaufförer. Ungefär 2 300 svarade.
”Om man utgår från de svar som lämnats in via enkäten har KKV skäl att misstänka att flera förmedlingscentraler kan agera på ett sätt som strider mot konkurrenslagen.”
Nästan alla förmedlingscentraler i Finland ska nu sända in en redogörelse över sin verksamhet – bland dem också Lounais-Suomen Taxidata.
En slutsats är lätt att dra. Nästa regering får kanske försöka tackla vissa av refomernas följder. Så verkar det också då man läser Hufvudstadsbladet från den 4 april. Nio partier tillfrågas om taxireformerna – och nästan alla anser att något gick fel, skriver HBL:
”Taxibranschens problem kräver nya åtgärder. Det medger också regeringspartierna som röstade igenom den nya taxilagen.”

Taxistationen i Pargas är fortfarande ett centrum, men bilarna vid ”stolpen” är för det mesta färre än förr. Foto: Stefan Holmström


En som är något tveksam till det här är Dennis Leino. Han är taxi-chaufför och ordförande för Pargas Taxi. Leino tror inte att vi får se en regering som backar tillbaka till mer reglering.
– Det kan inte bli en återgång till det gamla kommunistiska systemet, säger Leino, som har kört taxi i över tjugo år.
Han poängterar att den nya taxilagen – med nya friheter – inte är helt illa. Steget bort från reglerade priser och det att taxichaufförer var bundna av många jobbiga förpliktelser är inte fel i sig självt.
Det är systemen för körningar som upphandlas av samhället – som exempelvis FPA-skjutsar – som naggar lönsamheten i kanterna för skärgårdens företagare. Det som borde åtgärdas är att upphandlingsområdena borde vara mindre, enligt Leino. Nu är de för stora för att det ska fungera bra.
I det nya upplägget är det de stora städernas taxiföretagare som gynnas, säger Leino. Han kontaktade själv i fjol Taxiförbundet jurist för att fråga om det sätt som Lounais-Suomen Taxidata delar ut FPA-lösningar kan vara rättvist.
När storstadstaxi som kört ut till Pargas därtill allt oftare plockar med sig kunder, så drabbas de lokala taxi-företagarna också på så sätt. De får sedan allt oftare söka skjutsar i Åbo.
De som är medlemmar i Pargas Taxi förbinder sig till en viss jour och kan så klart köra mer om de vill – men om endast veckosluten är lönsamma så kommer allt färre bilar att hittas andra tider vid taxistation i Pargas.
Det blir allt svårare att få taxi, säger Leino.
– Jag är orolig för hur det kommer att se ut i sommar i skärgården.
 

 

 

”Nya taxilagen var en fullträff för mig”

Ett mål med reformerna var nya företagare, men de blev inte många i glesbygden. Pia Vuori nappade på möjligheten i Pargas.

Möjligheten att köra taxi välkomnas av Pia Vuori. Foto: Stefan Holmström


Café Bustis, Pargas. Här, på kaféets p-plats, hittas en nykomling på taximarknaden – en nöjd ny företagare.
– Min taxistolpe är hemma i soffan, säger Pia Vuori – TaxiPia.
Hon kommer från Åbo men har bott fem år i Pargas.
Vuori har vårdarutbildning och en lång erfarenhet inom den branchen, men nu har taxijobbet fått tat över.
– Det var den nya taxilagen som var en fullträff för mig, den gjorde det här möjligt. Dessutom gillar jag att köra bil.
Vuori har halvbekanta som kör taxi, i Åbo, men hon har luskat fram allt som man bör veta nästan helt själv.
Marknadsföringen har skett via social medier och djungeltrumman.
– Veckosluten är fulla och vardagar blir det allt mer körningar.
Det blir en hel del förhandsbeställda körningar till flygfält, hamnar och stationer, säger Vuori, som fått viss synlighet med sin prissättning.
– I Åbo kan de ha tre euro som startavgift men jag har startat med att testa med noll.
 

Läs också de övriga Kaffesnack-artiklarna

Sätt er in i hur verkligheten ser ut! Det är vårdares budskap till politikerna
Skärgårdsbor: Viktigt att klimatfrågan diskuteras på allvar inför valet
Akademilektorer vid ÅA vill ha en vetenskapsminister i nästa regering
SDP, KD och Sannf – i fängelset är den politiska paletten bred: ”Jag försöker uppmana mina medfångar att rösta”
Miljöexperter: Skärgården borde vara föregångare inom cirkulär ekonomi — modiga och snabba beslut behövs
Lärarnas högsta önskan är att undervisa – en hälsning till politikerna är att varje elev borde få bli sedd, varje dag
Arbetslösa och sjukpensionärer: Politikerna är så främmande för vår vardag
Unga väljare i Katedralskolan: Nya riksdagen ska fatta konkreta beslut för miljön

Dela artikeln

0 kommentarer: “Små orters taxiföretag är hårt pressade – "I sommar kan det bli svårt att få taxi i skärgården"

  1. Kari Niemi skrev

    Nu ha d blivi sk ”tvåvånings” folk(kahden kerroksen väkeä)? i taxibranchen?Först dom här gamla bilisterna som anställer chaufför,sköter om skolskjutar varenda en skolmorgon,kör olika handikappade ti sina jobb osv,kunderna i rullstolar O,liggande fast på bår!Sedan nästa gruppen som heter Soffan är min bästa vän?Man ligger hemma på soffan O väntar att en bekant hen person ringer så far man 3ller kör ti flygfältet med ”nollavtal ” bara därför att de e så jättekul att kör bil?????Om nu se n alla sku börja köra bara från hemsoffan o bara dagtid eller typ så då får man nog vänta på taxibil på kvällar o nätter när ingen e på ”koppin” o behöver int vara heller.Men allt de här är lagligt ty den nya taxilagen tillåter d här!Skriver KariN

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter