Sätt er in i hur verkligheten ser ut! Det är vårdares budskap till politikerna


Dea Kovanen, Veronica Heikkilä och Tuovi Söderlund är oroliga för bristen på utbildad personal inom vårdbranschen. Foto: Emma Strömberg
Kaffesnack med vårdare
Plats: Äldreboendet Hannahemmet, Kimitoön.
Deltar: Dea Kovanen, ansvarig sjukskötare, Veronica Heikkilä, närvårdare och Tuovi Söderlund, närvårdare.
I artikelserien ”Kaffesnack” träffar ÅU olika målgrupper inför riksdagsvalet 14.4.2019. Vilka teman är viktiga, vad borde politikerna diskutera, vad borde nästa riksdag rätta till eller fatta beslut om?
I valet den 14 april väljs 17 ledamöter från Egentliga Finlands valkrets till Finlands riksdag för fyra år framöver.
Veronica Heikkilä tycker att det har varit för lite frågor om vård i valkompasserna. Tuovi Söderlund instämmer.
– Jag gjorde tre valkompasser och blev förvånad över att väldigt lite tangerade vårdfrågor. Det handlade mest om invandring, ekonomi och utbildningsfrågor, säger Heikkilä.
– För mig skulle det ha varit viktigt att olika frågor inom vården, som vårddimensionering, skulle ha lyfts fram mer.
Veronica Heikkilä, Tuovi Söderlund och Dea Kovanen arbetar på äldreboendet Hannahemmet i Kimitoön.
Kvoter löser inte problemen
Alla tre tvivlar på att lagstadgade kvoter på hur många vårdare det måste finnas per klient är en lösning på problemen inom vården.
– Det beror på hur vårdkrävande klienterna är, säger Kovanen.
Hon tillägger att på den privata sidan har de ändå olika trix för att få upp personalmängden, som att räkna in all personal, också städpersonal och kökspersonal.
Nu är rekommendationen 0,5 vårdare per klient, men förslaget har varit att införa en lagstadgad kvot på 0,7 vårdare per klient.
Frågan om personalkvoter blev ett hett politiskt ämne under våren efter att problemen inom den privata äldrevården rullades upp i medier.
Det var nyheterna i januari om att Esperi cares enhet i Kristinestad tvingades på grund av vanvård som satte igång debatten.
Sedan dess har rubrikerna avlöst varandra om misskötsel i de stora vårdbolagens enheter på flera håll i landet. Bland annat Attendo har också fått lägga ner serviceboenden på grund av vanvård.
– Man måste börja granska hur det verkligen går till på äldreboenden, säger Heikkilä.
Söderlund förundras över hur politikerna inte kan se de givna konsekvenserna av att man låter börsnoterade bolag sköta äldreomsorgen.
– Det är självklart att deras huvudmål är att göra vinst och det görs genom att spara in på personal och vårdförnödenheter.
Trion har inte stort förtroende för att de som beslutar om vårdfrågor är insatta i hur verkligheten ser ut inom äldreomsorgen.
Inte tillräckligt med personal
Men Kovanen tar upp problemet att det inte finns tillräckligt med utbildad vårdpersonal.
– Unga ser på lönen och då ser det inte så attraktivt ut, konstaterar Kovanen.
Söderlund funderar också över att den negativa rapporteringen från vårdbranschen kan avskräcka unga ytterligare från att välja den här branschen.
– Det har varit så hemska historier i medierna som kan få en att fundera att vad det här riktigt är för ett yrke, fast det är givande och man kan vara stolt över sitt arbete, säger Söderlund.
De andra instämmer att vårdyrket är väldigt givande och belönande om man vågar bjuda på sig själv.
Inte lita på partier som varit i opposition
De tycker att det är bra att problemen inom äldreomsorgen lyftes på agendan nu inför riksdagsvalet, men de har inte stora förhoppningar om att politikerna ska komma ihåg valsnacket också efter valet.
– Vi visste att vården kommer att användas som valfläsk, men vad gör de sen? frågar Kovanen.
I år tänker hon göra ett undantag och inte rösta på parti utan på person.
– Jag tänker rösta på en person som jag följt med i flera år och som jag tror på, men som inte hör till ett parti som jag röstat på tidigare. Jag tänker inte rösta på Svenska folkpartiet bara för att, konstaterar Kovanen.
För Heikkilä är det också viktigt att hennes kandidat talar om konkreta praktiska saker på gräsrotsnivå. Hon är socialdemokrat, men förhåller sig ändå sunt kritisk till sitt eget parti.
– De har varit i opposition och det är alltid lättare att driva sin politik därifrån. Men man vet inte vad de gör i regeringen, säger Heikkilä.
Söderlunds budskap till politikerna är att inte bara låta ekonomin styra utan att det också ska finnas rum för mänsklighet och värme.
Arbetsmoralen skulle nog bli bättre om de högsta cheferna inom Kimitoöns kommun skulle lyssna på de anställda på golvet inom omsorgen, de är ju de som har erfarenheten. Nu är det så att anställda på golvet som gör det viktigaste och smutsigaste jobbet inom omsorgen inte vågar, klaga, ge förslag till förbättringar på grund av varning och uppsägning (fyra anställda inom omsorgen har haft kontakt mig inom en vecka) Enligt Finlands lag så har varje anställd rätt att ge sina synpunkter och fodra sina rättigheter, det gäller nog också Kimitoöns kommun som arbetsgivare. Privatisering av omsorgen och hälsovården här inom Kimitoöns kommun är mycket skrämmande för mig, varför skrota ett system som mina förfäder har byggt upp, ta hand om varandra.
Johan Sundqvist
SDP
Kimitoön