Hobbyn omfattar allt från undergroundscenen till lysande världsstjärnor och OS-status


Skejt- och trickcykelparken Iso-Vilunen i Ackas i Birkaland byggdes 2015 och är ett exempel på populära satsningar.
Vill du att ge ditt barn bra förutsättningar för att klara sig i livet? Köp då en skejtboard. Det är ungefär den slutsatsen som dras av bland annat de studier som gjorts vid University of Southern California.
Hobbyn främjar uthållighet och kreativitet och lär de unga fokusera, enligt USC, vars forskare har gjort en stor enkät bland över 5 000 skejtare i åldern 13–25 år i USA. Det handlar också om en billig hobby som motverkar utslagning, enligt USC.
Det intressanta är att hobbyn – eller sporten, hur man sedan vill kalla den – är relativt outforskad också i USA, där allt startade i slutet av 1940-talet.
Fokus på annat håll
Hos oss är läget det samma. I en studie vid Östra Finlands universitet 2010 konstateras följande: I studier av sport och motion har fokus legat på grenar där prestationer och resultat är lätta att mäta. Därför har man helt missat faktorer som växelverkan och värderingar och hur sätten att röra på sig har förändrats
Det finns ändå de som också i Finland dragit ungefär samma slutsatser som i USA, bland dem Taru Heikkilä i sitt lärdomsprov vid yrkeshögskolan i S:t Michel. Hon djupintervjuade finländska åkare, som uppgav att skejtandet gjort dem öppnare och mer toleranta då de genom hobbyn mött nya människor.
Det sporrande är också man inte kan mäta folks talang i centimetrar och sekunder. På så vis är det lättare att fokusera på hur man själva och andra upplever att man lyckas, enligt Heikkiläs intervjuer. Hon noterar också trenden där allt färre sysslar med reglerade motionsformer och i stället grenar med större självständighet och flexibilitet, som skejtboardåkning.
Jämlikhet och jämställdhet
Allt är förstås inte bara rosenrött. Pojkar och män är överrepresenterade i Finland, liksom i andra länder. Studier, i bland annat Sverige, visar ändå också det att skejtande pojkar och män är snabba att anamma nya synsätt då de skejtande flickorna och pojkarna blir allt fler.
Det finska riksförbundet, som vill vara ett exempel för andra organisationer, betonar också det här, likaså arbetet för olika minoriteter.
– Skejtboardförbundet strävar efter ökad jämlikhet och jämställdhet genom att stärka kvinnors och minoriteters synlighet, skriver förbundet på sin hemsida.
Riksförbundet har också en nolltolerans då det gäller diskriminering, mobbning och hatprat.
Vill upptäcka nya platser
Det intressanta, enligt flera forskare, är hur den växande sporten kommer att utvecklas då skejtandet sker på alla nivåer, från den traditionella undergroundscenen i urban miljö till alla lysande världsstjärnor. Positionen som ny OS-gren bidrar säkert till både fler utövare och mer synlighet.
Som kuriosa kan nämnas följande: skejtandet erbjuder ofta mer motion och upptäckande än man kunde tro då man besöker en skejtpark, noterar Taru Heikkilä. Unga kan vandra omkring i en stad i timtal i jakt på nya platser som kan vara skejtbara. Tålamodet utvecklas också, då man lär sig långsamt, enligt Heikkilä.
LÄS OCKSÅ:
Anssi Uusitalo kämpar för att få bättre skejtplatser: ”Vi tas inte på allvar”
”Skejtplatser är viktiga för ungdomsarbetet i Åbo”
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.