Regeringen samlas för att diskutera begränsningar i rörelsefriheten – ”Ytterst rimligt att hälsosam och trygg utevistelse fortfarande skulle vara tillåtet”

Statsminister Sanna Marin (SDP) är fortsättningsvis förtegen kring detaljerna om eventuella begränsningar i rörelsefriheten.
— Jag går inte in på detaljerna. Vi inom regeringen får strax höra om förberedelserna, säger Marin då hon anländer till regeringens sammanträde i Ständerhuset på torsdagen.
Regeringen ska behandla coronaläget och inleda sina förhandlingar om eventuella begränsningar i rörelsefriheten under sitt möte på torsdagskvällen. Det är första gången regeringen gemensamt behandlar frågan om att eventuellt begränsa rörelsefriheten, trots att ett så kallat utegångsförbud har förberetts inom statsrådet redan ett tag.
Frågan om vad ett utegångsförbud egentligen betyder är för tillfället på mångas läppar och spekulationerna i medierna är många. Marin förtydligar ändå att hon inte ser ett utegångsförbud som ett förbud att över huvud taget få lämna sitt hem.
— Vi förstår alla att då man rör sig i naturen där det inte finns andra personer så smittar inte viruset. Coronaviruset smittar i situationer där man är i fysisk kontakt med en annan person, säger Marin.
— Så om man är ensam ute och skidar eller på en joggingtur i skogen smittar viruset inte.
Marin säger att hon ser det som ytterst rimligt att hälsosam och trygg utevistelse fortfarande skulle vara tillåtet i områden som kan komma att omfattas av ett utegångsförbud.
Ny vaccinationsordning i Finland?
Statsministern fick också svara på en fråga om Finland planerar att övergå till den norska modellen där vaccineringen i högre grad riktas mot de regioner där coronaläget är sämst.
Marin svarade att regeringen grundar sina beslut på hälsomyndigheternas rekommendationer, och hon vet att de nationella experterna i vaccinfrågor diskuterar frågan.
— Vi vill såklart höra de bästa experterna vi har i Finland. I nuläget är vår princip att social- och hälsovårdens personal som är i kontakt med coronapatienter, vårdhemmens personal, riskgrupperna och äldre i första hand vaccineras. Deras risk är störst att insjukna allvarligt, säger Marin.
— Men jag vet att man funderar över hur tågordningen ska se ut då dessa grupper är vaccinerade. Ett alternativ är att beakta coronaläget i de olika regionerna. Men vi kommer att förlita oss på den kunskap sakkunniga i Finland har.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.