Grundlagsutskottet diskuterar beredskapslagen – ett utegångsförbud inte ännu aktuellt, menar kanslichef

Riksdagens grundlagsutskott fortsätter på onsdagen att diskutera ibruktagandet av fyra paragrafer i beredskapslagen.
Redan klockan 9 hade man ett inofficiellt distansmöte, och klockan 10 har ett egentligt möte kört igång.
Paragraferna 106 och 107 handlar om styrningen av myndigheternas kommunikation och om avgöranden av behörighetsfrågor mellan olika myndigheter.
Paragraf 86 gäller social- och hälsovårdsenheternas verksamhet.
I paragraf 88 finns bestämmelser om social- och hälsovårdstjänster och om hälsoskydd.
Vid dagens möte presenteras ett utkast till betänkande.
Varhila i A-studio: Utegångsförbud inte ännu aktuellt
I tisdags sa kanslichef Kirsi Varhila från Social- och hälsovårdsministeriet till Yle att man i 2–3 veckor ska se vilken effekt de skärpta coronarestriktionerna har innan det kan bli aktuellt med begränsningar i hur medborgarna får röra sig utanför hemmet. Varhila gästade Yles program A-studio i tisdags.
Varhila säger att hon hoppas att ett partiellt utegångsförbud inte alls behövs, men att man redan nu måste förbereda sig på att vid behov kunna införa ett sådant.
Kirsi Varhila fick frågan om man inte först till exempel borde införa krav på munskydd i affärer och bussar. Varhila sade användningen redan nu ligger på en rätt bra nivå och att butikerna kan välja att begära att kunderna bär munskydd.
Varhila konstaterade också att alla åtgärder medför sina problem och gränsdragningar. När det gäller utegångsförbud handlar det bland annat om hur man kontrollerar i vilket ärende folk rör dig utomhus, och när det gäller munskydd om ifall personen har medicinska skäl att inte behöva bära skydd.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.