Pargasbor i Sydney, Australien: "Vi har sett skenet av bränder vid horisonten"


Koala på koalasjukhuset Port Macquarie Koala Hospital, Australien. Foto: Anders Helenius
Terhi och Anders Helenius från Pargas har med sina barn varit på semester i brändernas Australien sedan mitten av december.
– Jag var utbytesstuderande här via Rotary under åren 1998–99 och vi är här för att träffa vänner och bekanta från den tiden, säger han i norra Sydney på torsdagseftermiddagen eller 23-tiden på kvällen australiensisk tid.
Det är den första dagen som det har varit så klart att de alls har kunnat se den välkända turistvyn av Operahuset i Sydney med bron i bakgrunden.
– Vi befinner oss ungefär 150 kilometer från de stora brandområdena. Men det har hela tiden legat en rökdimma över staden, säger han.
Mycket rök och eldsken vid horisonten
– Barnen har klagat över huvudvärk och beroende på vinden har vi känt röklukten också här, säger Terhi Helenius.
När de kom flög de till staden Townsville i nordöstra Australien och körde sedan söderut mot Sydney.
– Innan vi kom hit brann det mera här kring Sydney. Men vi hade tur och inga vägar var avstängda på grund av bränderna, vilket de har varit efteråt, säger hon.
När de körde på natten såg de skenet från bränder lysa vid horisonten.

Brända träd vid Pacific Highway, Port Macquarie. De brann troligen någon gång i november. Foto: Terhi Helenius
Inte så allvarligt tidigare som nu
Anders Helenius säger att det brinner varje år, även om bränderna inte tidigare har haft den här omfattningen.
– Jag har firat tre jular eller australiensiska somrar här och det brinner alltid vid den tiden, även om det inte tidigare har varit så här allvarligt.
Därför hade de inte bokat så mycket i förväg och har inte blivit tvungna att ändra några resplaner på grund av bränderna.
– Jämfört med lokalbefolkningen är vi i den lyckliga situationen att vi inte måste vara där det brinner. Hade läget varit dåligt i Sydney hade vi inte kommit hit.
Situationen förändras snabbt
För att ha koll på läget har familjen följt med de lokala nyheterna morgon och kväll.
– I direktsändning från en av nationalparkerna såg man att det var kolsvart på grund av röken trots att det här, 150 kilometer ifrån bara var skymning. Röken har varit väldigt intensiv där, säger han.
– Vi har också följt med bränderna på en webbkarta och det är otroligt hur snabbt det förändras. Över en natt kan bränderna ha spritt sig jättelånga sträckor. Ett hus kan brinna upp på femton minuter, säger Terhi Helenius.
I lördags var det jättehett också i norra Sydney, en av dagarna med temperaturer över plus 40 grader Celsius.
– Det varnades på förhand att det kommer att bli en hemsk dag och det var en hemsk dag och jättevarmt. Men efteråt regnade det, nästan tropiskt mycket och åskade, säger Terhi Helenius.
Efter det har det regnat lite nästan varje kväll.
– Det verkar som om det har lugnat ner situationen lite. Det var värre för en vecka sedan då brandmännen inte hade någon kontroll över bränderna och ingen chans att styra vart de spred sig.

Anders och Terhi Helenius från Pargas semestrar i Sydney ungefär 150 kilometer från de stora bränderna i Australien. Foto: Oliver Helenius
Över + 40 grader — men behov av tröja på kvällen
– Några dagar har temperaturen varit över 40 grader. Men i går behövde vi tröjor på kvällen. Det känns som om vädret är vildare här med större kast än vad vi är vana vid, säger hon.
De säger att det har blivit en del av kvällsrutinen att svara på mejl och meddelanden från oroliga släktingar och vänner i Finland som har följt med nyheterna från Australien.
– Vi är på tryggt avstånd från bränderna, säger Anders Helenius, och påminner om att Australien är ett enormt land.
– Vi har upplevt mycket fint! Det är kanske inte på samma sätt för oss som är här, och för dem som ser tevenyheterna i Finland, som oftast visar bara det dåliga.
Koalor på sjukhus med brända tassar
Samtidigt har klimatförändringen blivit påtaglig.
– Vi har sett på torra träd, där barken är så torr att den faller av. Då har vi med barnen funderat vad som händer om man kastar en tobaksfimp bland sådan bark. Vi har också besökt ett koalasjukhus där det fanns koalor med brända tassar, säger Terhi Helenius.
– Det som har varit positivt är de insamlingar som pågår för att hjälpa dem som har förlorat sina hem och de frivilliga hjälpinsatserna, säger Anders Helenius.
Han påpekar också Australien är ett välutvecklat samhälle, att det finns räddningsväsende, fungerande kommunikation och ett system för återuppbyggnad.
– Jag tror att människor utanför Australien inte vet om att det brinner ofta här, säger Terhi Helenius och jämför fenomenet med cykloner på andra håll i världen.
– Det låter märkligt, men här är man kanske förberedd på ett annat sätt att ens hem kan brinna upp. Människor har på riktigt tänkt på vad de ska ta med sig om de måste lämna sitt hus med kort varsel.
Det är så hemskt med bränderna. Våra vänner miste sitt hus i Little forest på nyårsafton. Huset brann upp så otroligt snabbt. Allt var så osäkert hela tiden innan, åt vilket håll skulle vinden vända. Glöden flyger långa vägar och antänder fast inte dom stora lågorna kommer.