Onyktra frivilliga sjöräddare på uppdrag på Skiftet stängdes av


ÅU-foto
Två frivilliga sjöräddare från Ålands sjöräddningssällskap har stängts av från föreningen efter att ha varit berusade då de deltog i ett räddningsuppdrag på Skiftet öster om åländska Brändö.
Sällskapets verksamhetsledare Dag Lindholm säger att det är en beklaglig händelse som fortfarande utreds.
– Vi har nolltolerans när det gäller användning av alkohol eller droger för uppdrag där föreningens båtar framförs.
Åkte från begravning
Det var lördagen den 8 september då larmet kom om en person som hade fallit över bord från en båt och höll på att drunkna på Skiftet öster om Brändö. De två frivilliga sjöräddarna var de enda som svarade på larmet och kom till sjöräddningssällskapets båt i Brändö.
– De kom direkt från en begravningstillställning, men kände sig tvungna att svara på larmet, eftersom det handlade om en människa som höll på att drunkna och också drunknade. Men bägge var berusade, trots att sällskapet har nolltolerans när det gäller sjöräddningsuppdrag, övning eller då man representerar sjöräddningssällskapet, säger Lindholm.
I räddningsoperationen deltog också en sjöbevakningspatrull från Pärnäs i Nagu och en från Susiluotos sjöbevakningsstation i Gustavs samt en sjöräddningshelikopter.
Fältchef Axel Ramberg vid Västra Finlands sjöbevakningssektion i Åbo säger att sjöbevakningspersonalen misstänkte att de frivilliga sjöräddarna från Åland var berusade.
– Sjöbevakarna kontrollerade patrullens skick genom blåskontroll. Båtföraren hade alkohol i blodet, men uppfyllde inte gränsen för roderfylleri, som är det som vi som myndighet övervakar till havs. Ärendet går alltså inte till förundersökning, men vi informerade sjöräddningssällskapet om det som hade hänt.
Mycket ovanlig händelse
Ramberg konstaterar att det är mycket ovanligt att någon som deltar i en sjöräddningsoperation har alkohol i blodet.
– Inom Gränsbevakningen ställer vi vissa krav på frivilliga sjöräddningsenheter för att de ska få räknas som SRU-enheter, sjöräddningsenheter. Vi kontrollerar dem med jämna mellanrum när det gäller utrustning, utbildning och redskapen.
Han säger att Gränsbevakningen inte kan förpliktiga frivilliga sjöräddare att vara nyktra, men att de måste följa direktiven från sitt sjöräddningssällskap.
– Det är frivilligpatrullen som måste avgöra om de kan åta sig ett uppdrag eller inte. Om de frivilliga sjöräddarna inte kan delta, måste de meddela oss, så att vi kan kalla in en annan enhet i stället.
Det åländska sjöräddningssällskapets verksamhetsledare Dag Lindholm säger att de två numera avstängda sjöräddarna inte borde ha åkt ut överhuvudtaget.
– Genom att stänga av dem har sällskapet gjort vad vi har kunnat. Nu måste vi se framåt.
Ålands sjöräddningssällskap har ungefär 140 medlemmar och sex sjöräddningsstationer. Verksamheten bygger helt på frivillighet.
I papperstidningen i ÅU 18.9 under rubriken ”Sjöräddningssällskap stängde av onyktra sjöräddare” hade ett fel smugit sig in i bildtexten.
Av bildtexten kan man få uppfattningen att sjöbevakare hade promille i blodet vid utryckningen. Det rätta är ”sjöräddare med promille i blodet”, vilket också framkommer av artikeln.
Sjöbevakare är statliga tjänstemän, sjöräddare hör till en frivilligorganisation.
Artikeltexten på webben är korrekt.
/ÅU
Hej! Jag tycker bildtexten på sidan 2 gällande onyktra sjöräddning är synnerligen olycklig. Läser man endast bildtexten blir man i den tron att sjöbevakarna var alkoholpåverkade. Skärpning!!!