Förflytta dig till innehållet

Nya rekryter rycker in på trettondagen – nytt utbildningsprogram ska effektivera utbildningen

Arkiv/Linnea de la Chapelle
militär och vapen
Arkiv/Linnea de la Chapelle

Nya rekryter rycker in på måndag. Linnea de la Chapelle/SPT

På måndag rycker 12 000 nya rekryter in för att utföra sin militärtjänstgöring. Inom Armén börjar cirka 9 800 rekryter och resten fördelas till Marinens, Flygvapnets och Gränsbevakningens truppförband.
Nytt för i år att programmet Utbildning 2020 lanseras vid alla truppförband. I programmet byggs beväringsutbildningen upp i olika perioder. Manskapets utbildning delas upp i fyra perioder: rekrytperioden, utbildningsgrenperioden, specialutbildningsperioden och trupputbildningsperioden.
Inom Utbildning 2020 sker flest förnyelser inom grundutbildningsperioden. Den sex veckor långa rekrytperioden genomförs i kursformat. Det gör det möjligt att effektivera både utrymmen och system. Efter orienteringsskedet på två veckor består utbildningen av fyra kurser, vars ordningsföljd kan variera.
Förr tog rekrytperioden åtta veckor.
I sin helhet utvecklar programmet Utbildning 2020 uppbådssystemet, tjänstgöringsurval, utbildningssystemet som helhet jämte utbildningsmetoder. Målsättningen är att de värnpliktigas utbildningsstig från uppbådspliktig till reservist, ska vara så ändamålsenlig som möjlig.
Målsättningen är en funktionell och kostnadseffektiv utbildning, som svarar mot säkerhetsomgivningens framtida utmaningar.
Med programmets reformer strävar man efter ett bättre utnyttjande av teknologin, mångsidigt övande för utvecklandet av verksamhetsförmågan samt målinriktad operationsbaserad övningsverksamhet. Digitaliseringen har också en stor roll i det nya utbildningssystemet.

Dela artikeln

En kommentar: “Nya rekryter rycker in på trettondagen – nytt utbildningsprogram ska effektivera utbildningen

  1. johan sundqvist skrev

    Har försvarsminister Anti Kaikkonen gett besked till försvarsmakten att de skall meddela de nya rektyrer och deras anhöriga att inte försvarsmakten tar på sig ansvar om det händer en olycka. Inom privata sektorn så är det den närmaste förmannen och högsta chefen som står till åtal om det har skett arbetsskyddsbrott (skogsby olyckan 2017,) kom order efter olyckan, alla skall vara fast i bälten på flaket, (bara att se på tingsrättens beslut) Om försvarsmakten vill att vi har i framtiden har ynglingar som vill tjänstgöra i försvarsmakten, inte väljer civiltjänst istället, se till att alla beväringar har en säker trygg sk. arbetsplats. Inte är det Generalerna som bestämmer, det är våra beslutfattare som är valda på demokratiskt sätt som ger order att alla generaler och stamanställda inom armen skall att fullfölja lagar och paragrafer.
    Johan Sundqvist
    Dragsfjärd

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter