Förflytta dig till innehållet

Nummisbacken önskar mer hjälp från Åbo stad i kampen mot råttorna – ”Ett hus har fått in råttor i källaren som skapat stora skador”

Jean Lindén
Småhusföreningen i Nummisbacken försöker tackla stadsdelens råttproblem. (Bilden från Fäbodgatan illustrerar stadsdelen överlag.)

Varför deltar inte Åbo stad mer aktivt i invånarnas kamp mot råttor? Det undrar Johnny Långstedt som är sekreterare i småhusföreningen Nummenmäen Pientalot.

Nummisbacken, strax öster om Åbo centrum, hör till de stadsdelar som tampas med råttor.

I föreningens senaste medlemstidning kan man läsa om ”råttkriget”, och att föreningen tillsammans med grannföreningen i Österås i maj bjöd in bekämpningsföretaget Anticimex och Åbo stad till ett möte. Stadens företrädare var förhindrade, men skickade tips om hur man bekämpar råttor för att delas ut till invånarna.

Kampen mot råttorna fortsätter nu, säger Långstedt.

– Våra medlemmar har observerat ganska mycket råttor. Ett hus har fått in råttor i källaren som skapat stora skador. Sådant kan bli väldigt dyrt. Vi har startat en kampanj där vi sprider information om hur man undviker problem, berättar han.

Arkiv/Wolfgang Vogt
Råttorna upplevs som ett problem på många håll i Åbo.

Grupprabatt på bekämpning

Föreningen har begärt in offerter från flera bekämpningsföretag med målet att få grupprabatt på deras tjänster. Många medlemmar har visat intresse att delta.

Johnny Långstedt säger att bekämpningsföretagen berättat att råttorna rör på sig när det rivs och byggs i staden, vilket bland annat skett just i grannstadsdelen Österås.

– Där har staden rivit mycket. Jag har talat med en kollega som bor i Österås och även där har man märkt att antalet råttor ökat. Det är förstås svårt att bevisa sambandet med rivningarna, men det verkar finnas ett sådant. Krasst sagt så river staden byggnader och sedan ska vi ta livet av råttorna som flyr till våra fastigheter.

man med litet leende tittar mot kameran
Johnny Långstedt.

Besviken

Han är besviken över att Åbo stad verkar så ovilliga att se sitt ansvar.

– Staden har varit hjälpsamma med instruktioner, men i övrigt så har de skjutit över ansvaret på oss fastighetsägare. Vi har också varit i kontakt med vattenverket. Där var de lite positivare, men ansvaret tyckte de nog ändå är vårt.

Johnny Långstedt konstaterar att råttorna verkar vara ett gissel på många håll i Åbo. Fastighetsägarna har förstås ett ansvar själva säger han, bland annat för att åtgärda fallfrukt som kan bli råttmat.

– Vi har också problem med fruktträd här i Nummisbacken, även om folk nog plockar upp frukterna rätt bra. Men de ska ju forslas till en avstjälpningsplats också, vilket inte alltid är så lätt till exempel för äldre invånare. Staden kunde kanske ordna med soptunnor som man kunde samla frukterna i, föreslår han.

Jean Lindén
Här, i T-Talo, ordnade invånarföreningar i Nummisbacken och Österås ett möte om råttproblemet strax före sommaren.

Fastighetsägarna har ansvaret

Jaana Annunen, ledande hälsoinspektör vid Åbo stads avdelning för miljöhälsa, bekräftar att Nummisbacken och Österås men också Runosbacken, Åbo centrum och området kring slottet hör till de områden därifrån det under sommaren kommit flera meddelanden om råttobservationer.

Avdelningen har nyligen också delat ut information om råttor och hur man undviker dem till boende i Kähäriområdet efter observationer där.

Men meddelanden om råttor kommer överlag från väldigt olika håll i staden, konstaterar Annunen.

Hon säger att staden normalt inte är ansvarig när det gäller att tackla råttorna. Det är fastighetsägaren som är det.

– Men staden är ju också fastighetsägare. I den rollen sköter Åbo stad bekämpning där den har verksamhet. Det gäller byggnader och egna grönområden. Så staden sköter nog bekämpning runtom i Åbo på samma sätt som andra fastighetsägare.

Om staden inte är fastighetsägare är stadens roll att förmedla information om råttproblem till fastighetsägarna.

Arkiv/Jean Lindén
En fälla vid ingången till ett råttbo vid trappan till en trähuslägenhet i Åbo.

Rivningar i nyckelroll?

Att hus rivs och nya byggs nämns ofta som en förklaring till råttproblem eftersom det får gnagarna att flytta på sig.

Annunen säger att hon inte kan säga exakt vad som orsakar ett råttproblem på en plats.

– Men om råttornas boendemiljö störs så är det förstås möjligt att populationen rör på sig.

Hon säger att det viktigt att föra en bred diskussion mellan olika verksamheter för att se vilka lösningar man kan hitta för att tackla problem.

– Vid staden berör frågan många enheter, bland annat även byggnadstillsynen, infratjänsterna och miljöskyddet, säger Jaana Annunen.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

7 kommentarer: “Nummisbacken önskar mer hjälp från Åbo stad i kampen mot råttorna – ”Ett hus har fått in råttor i källaren som skapat stora skador”

  1. Verna Hollsten skrev

    Sorkar råttor och möss avskyr vitlökslukten. Prova med att lägga ut lite klyftor här o där.

  2. Carita Westerlund skrev

    Tror nog att Åboborna tycker om sina katter så mycket att de ogärna utsätter katterna för trafikens faror. Ute på landet och i skärgården kan man öppna dörren och släppa ut katten, inte i stan. Det är naivt att tro att om man släpper ut 15 katter i Nummisbacken så är råttproblemet löst inom ett år. Efter ett år får vi vara glada om fem katter är vid liv. Många ledsna familjer och råttproblemet kvarstår. Diskussionen avslutad för min del.

  3. Lotta Myréen skrev

    Carita missuppfattade nog min kommentar. Med att ta upp vår gård ville jag bara påpeka hur stor nytta katten gör i fråga om råttbekämpning. Det är nu bara så, att om lösgående katter i tex Nummisbacken, skulle ta kål på råttungarna medan de är ännu är små, så skulle det inte finnas stora råttor heller. Diskussionen avslutad för min del.

  4. Carita Westerlund skrev

    Lotta, nu diskuterar vi Nummisbacken i Åbo, inte en enskild spannmålsgård på landet. De flesta stadsbor tar ansvar för sina katter och förstår att inte släppa ut dem. Även om några få katter släpps ut/lyckas rymma och eventuellt fångar ett par råttor (vilket jag betvivlar) så hjälper det inte att lösa problemet med råttinvasionen i Nummisbacken.
    Jag är glad för er skull att ni lyckades bli av med era råttor med hjälp av era katter. Era katter hör antagligen till de stora modiga som dessutom är skickliga jägare, men det hjälper inte invånarna i Nummisbacken.
    Nej, råttgift ska man inte använda. Det är vi överens om.
    Hoppas att invånarna i Nummisbacken får hjälp med att lösa problemet. Om det sen är Åbo stad eller någon annan som har ansvar för bekämpningen tar jag inte ställning till.

  5. Lotta Myréen skrev

    Kanske alla katter inte tar stora råttor, men de föds ju inte fullvuxna. Vi har en spannmålsgård och när vi ett år var utan katt, blev det råttor överallt. Efter vi tog katt på nytt, har nu 3 katter, så blev det slut på råttorna. Använder mycket hellre katt än sprir ut gift!

  6. Carita Westerlund skrev

    Katter tar främst möss och sorkar, inte råttor. Många blandar ihop dessa djur. Det ska nog vara en stor och modig katt som ger sig på en råtta. Jag har själv sett några råttor i området Nummis och jag tvivlar på att bortskämda tamkatter klarar av att döda dessa. Katter som är bortskämda och steriliserade gör nog klokast i att hålla sig till möss och sorkar (+ Whiskas och Sheba).

  7. Lotta Myréen skrev

    Problemet med råttor är åtminstone delvis resultatet av förbud mot lösgående kattor. Då menar jag ju inte vilda katt- populationer, utan vanliga huskatter, som har ett hem och är omskötta och steriliserade.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter