Nu behövs en lösning – Curatios lager i Pargas ska rivas

Verksamhetsledare Heidi Salviander-Wahe på Byggnadsvårdsföreningen Curatio har i praktiken sedan förra vintern våndats över att man inte längre har fungerande el i reservdelsbanken Mokulla i anslutning till Manegen i Pargas.
– Fastigheten där vi generöst nog fått hålla till med resevdelsbanken ägs av Nordkalk och det finns planer på att riva den, vilket i sin tur betyder att det inte är aktuellt med att sätta den i skick. Något fastslaget datum för när vi ska ut därifrån har vi inte ännu fått, men i praktiken lever vi hela tiden på lånad tid, säger Salviander-Wahe.
Kan inte sysselsätta i nuläget
Curatio har tidigare sysselsatt en eller två arbetslösa i Pargas med bland annat att ta tillvara gamla byggnadsdelar från rivningsobjekt och med diverse arbetsuppgifter i reservdelsbanken, men i och med att man saknat el sedan förra vintern har man inte längre kunnat göra det.
– Föreningen har varit i kontakt med Pargas stad om möjliga ersättande utrymmen och vi hoppas verkligen att den här frågan kunde lösas på ett vis som skulle gynna alla parter.
Fullmäktigemotion lämnades in
Vänsterförbundets fullmäktigeledamot Lotta Laaksonen lämnade i samband med måndagens fullmäktigemöte in en motion, där hon betonade Curatios betydelse för hela regionen och nyttan av föreningens samarbete med staden i sysselsättningen av långtidsarbetslösa.
– Då utkomststödet från och med 2025 faller på kommunernas lott, blir det ytterst viktigt att hitta samarbetspartners som kan hjälpa med sysselsättningen. I Pargas finns det inte tillräckligt med sådana aktörer, vilket gör att det också är i stadens intresse att föreningens verksamhet fungerar, konstaterade Laaksonen i sin motionstext.
Har sett på några hus
Eftersom Curatios verksamhet bygger på återanvändning av gamla byggnadsdelar och cirkulär ekonomi, anser hon att det skulle vara väldigt synd om verksamheten måste avyttras på grund av att man inte hittar lämpliga utrymmen.
– Vi har haft ett välfungerande samarbete med staden kring sysselsättande verksamhet och jag ser utan vidare att Curatio och staden kan ha ömsesidig nytta av varandra. Dessutom är återvinning miljövänligt och hela föreningens verksamhet bygger ju på gemenskap.
Salviander-Wahe har bland annat föreslagit de förråd som grönserviceenheten tidigare använde vid Kyrksundet, mittemot Hesburger, eller det gula huset alldeles vid sundet bakom veterinärmottagningen som möjliga objekt.

– Vi har inga höga krav, eftersom reservdelsbanken i sig inte behöver värme. Det enda vi hoppas på är att det skulle gå att inreda ett litet kontorsutrymme som skulle vara uppvärmt där man kan arbeta, säger hon.
Curatio har också mötesutrymmen i det Björkfeldtska huset på Gamla Malmen till sitt förfogande, där Partel varit välvilligt inställda till föreningens verksamhet.
– Den lokalen lämpar sig ändå inte för att lagra fönster och dörrar med mera, utan hyrs också ut som mötesplats till olika föreningar i staden.
”Har föreningen lagt ner?”
Salviander-Wahe säger att hon ofta får frågan om Curatio lagt ner verksamheten helt. Det beror sannolikt på att man inte syns på samma vis i och med det knepiga läget just nu.
– Vi har ett intressant projekt på gång som riktar sig till yngre med bland annat byggnadsvård och praktiska tillämpningar, men den finansiering som beviljats till det projektet kan förstås inte användas för att lösa utrymmesproblematiken.
Uppdaterad 10.11 kl. 11:57 med en språkkorrigering.
Curatio kan flytta in i gamla småskolan i centrum vid sundet!