Novia i Åbo överväger att starta sjukskötarutbildning på engelska – i Vasa lockade utbildningen över 2 000 sökande

Yrkeshögskolan Novia i Åbo och Vasa har svårt att få tillräckligt många studerande till sina svenskspråkiga sjukskötarutbildningar
I höstas var det rekordfå som började studera till sjukskötare vid Novia i Åbo. Av 45 nybörjarplatser fylldes bara 16. I Vasa hade 25 personer sjukskötarutbildningen som första alternativ. Av de 50 platserna fylldes 19.
Däremot är det ingen brist på sökande till den engelskspråkiga sjukskötarutbildningen i Vasa. I höstas fick man över 2 000 sökande varav 504 hade utbildningen på engelska som första alternativ, säger Eva Matintupa som är prefekt för hälsa och välfärd på Novia.
– Vi hade flest utländska sökande i hela landet. Vad det beror på är svårt att säga, men jag antar att vi har ett gott rykte och att man trivs hos oss.
Branschen skriker efter arbetskraft så det ska inte vara något problem att få jobb.
I vanliga fall tar man in 30 utländska studerande, men eftersom så få sökte till den svenskspråkiga linjen i höstas höjde man kvoten till 70 i år. Matintupa tror inte att det blir svårt för de utländska studerandena att hitta jobb, även om de inte talar flytande svenska eller finska.
– Branschen skriker efter arbetskraft så det ska inte vara något problem att få jobb. Många av våra utländska studerande har varit i Finland en tid och har redan grundläggande språkkunskaper. Vi har också satsat på olika språkprojekt som språkkaféer och konversationsgrupper där de studerande får välja om de vill tala finska eller svenska.
– Valvira ställer dessutom vissa krav på språkkunskaperna innan man legitimeras som sjukskötare.
Och även om sjukskötarnas svenska eller finska flyter lite knaggligt är huvudsaken att man får vård då man behöver, säger Matintupa.
– Det beror förstås på vad man lider av, men är man akut sjuk så tror jag nog att vården är viktigare än språket. Men det är klart att man måste bli förstådd och kunna kommunicera på något språk.
Utbildning på engelska kan bli aktuellt i Åbo
För att svara på behovet av utbildade sjukskötare diskuterar man nu inom Novia att också börja med engelskspråkig utbildning i Åbo. Planerna är ännu i sin linda och inga konkreta beslut har fattats, säger Matintupa.
– Eftersom det finns ett så stort intresse för utbildningen i Vasa skulle säkert också Åbo få många sökande. Jag kan också tänka mig att utländska studerande tycker att Åbo är en intressantare stad än lilla Vasa.
– Vi utesluter inte möjligheten, men som sagt, inga beslut har fattats.
I Åbo välkomnar man en ny utbildning
Lektor Minna Syrjäläläinen-Lindberg är utbildningsledare för sjukskötarutbildningen på Novia i Åbo. Eftersom så mycket ännu är oklart beträffande den engelskspråkiga utbildningen är hon försiktig med vad hon säger. Men om den blir av skulle det vara mycket välkommet.
– Absolut är vi intresserade. Det behövs sjukskötare ute på fältet och situationen kommer knappast att bli bättre den närmaste framtiden. Snart har vi inte sjukvårdare som tar hand om oss.

Syrjäläinen-Lindberg säger att det kan bli en utmaning att hitta praktikplatser för de utländska studerande, men Novia har ett gott samarbete med sjukhus och vårdcentraler i Åbo, Åboland och Raseborg, så det skulle säkert ordna sig, säger hon.
Import av sjukskötare från Filippinerna löser inte problemen
Åbo stadsstyrelse gav i våras rekryteringsföretaget Silkkitie i uppgift att hitta 35 filippinska vårdare som främst ska jobba inom hemtjänsten och på serviceboenden.
De som kommer till Finland är oftast lokalt utbildade sjukskötare men de har inte behörighet att jobba som sjukskötare i Finland. Men medan de jobbar kan de utbilda sig till närvårdare eller sjukskötare och få en finländsk yrkesexamen.
Prefekt Eva Matintupa tror ändå inte att import av utländska vårdare är lösningen på den akuta personalbristen inom sjukvården.
– De kan ha bristfälliga språkkunskaper och får inte jobba som sjukskötare i Finland förrän de är behöriga. Sjukskötare som utbildas hos oss har ett betydligt större värde på arbetsmarknaden. Så i alla fall på kort sikt löser arbetskraftsimporten inga problem.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.