Så här försöker Novia nu få fler att göra som Marcus och studera till sjukskötare

Lektionen i fysiologi och anatomi är i full gång och en liten grupp följer uppmärksamt med hur matsmältningen, tungan och tarmarna fungerar.
I höstas var det rekordfå som valde att börja studera till sjukskötare vid Novia i Åbo. Av 45 nybörjarplatser fylldes bara 16. Orsakerna till det låga intresset för sjukskötaryrket är bekanta sedan tidigare: Dålig lön, personalbrist och brister inom arbetskulturen.

Men Novias förstaårssjukskötarstuderande är i allra högsta grad motiverade.
– Jag brinner för det här. Det är trevligt att för varje dag känna sig lite mera kompetent och lära sig mer, förklarar tjugoåriga Marcus Selander efter två månader på skolbänken. Han tillägger:
– Det känns också fint att i framtiden kunna göra något för att någon som mår dåligt börjar må bättre. Dessutom tycker jag om att jobba med människor.

Selander tror att han kanske vill börja jobba inom akutvården när han om drygt tre år blir färdig. Branschens dåliga rykte skrämmer honom inte. Efter gymnasiet jobbade han ett par år på Kårkulla i Pargas och den erfarenheten har gett honom råg i ryggen.
– Jag vet vad jag tycker. Det enda som skrämmer mig lite är att inte så många vill jobba inom vården och att det kanske alltid kommer att finnas personalbrist, säger Selander som hoppas att han själv med en positiv attityd ska kunna påverka stämningen på kommande arbetsplatser.

”Väldigt olyckliga siffror”
Eva Matintupa, prefekt för hälsa och välfärd vid Novia, kommenterar höstens lilla nybörjargrupp så här:
– Det är väldigt olyckliga siffror. Vi har sett en nedåtgående trend redan under en tid och den här trenden syns inte bara vid Novia utan i hela landet.
Men oberoende vilka trender som råder i samhället så behöver Finland nya sjukskötare.
Enligt arbets- och näringsbyråernas senaste yrkesbarometer fanns det under januari – juni i år över 8000 lediga sjukskötarjobb i Finland och närvårdarna och sjukskötarna toppar statistiken för branscher med skriande brist på personal.
Fyrdubblar antalet flerformsstudieplatser
Ett led i att nu försöka locka fler sjukskötarstuderande är vid Novia att man från och med hösten 2023 erbjuder fyrdubbelt fler flerformsstudieplatser än tidigare för sjukskötarstuderande.
Tidigare har antalet traditionella studieplatser med schemalagd undervisning i Åbo varit 40 – 45 och antalet flerformsstudieplatser 20. Nu svänger man på det hela och erbjuder 40 flerformsstudieplatser och 20 traditionella studieplatser.
Istället för att erbjuda flerformsstudier bara vartannat år blir det nu också möjligt att inleda flerformsstudier varje år.

Flerformsstudier innebär att antalet dagar då den studerande måste närvara på lektioner på campus är betydligt färre än vid traditionella studier då den studerande ska närvara på lektioner på campus i princip varje dag.
– Vi har under de senaste åren sett att det är fler sökande till flerformsplatserna. Ett sätt att förhindra att vi har för få sjukskötarstuderande är svara på den efterfrågan som finns, säger Matintupa.
Att studera på distans gör det möjligt att studera vid sidan om studierna och innebär inte en nödvändig flytt till studieorten.
Trots avsaknaden av schemalagda studier innebär flerformsstudier ändå lika mycket studier som traditionella studier. Samma mängd kurser ska avläggas och praktikperioderna är desamma.
– Någon lätt väg är det inte att gå, säger Matintupa. Men om man har självdisciplin och är ambitiös så går det nog.
Inga planer på att lägga ner sjukskötarutbildningen i Åbo – trots få studerande
Det har varit svårt för alla yrkeshögskolorna, både på finska och svenska, att fylla grupperna för sjukskötarstuderande. Vid Novia lockade ändå sjukskötarutbildningen i Vasa lite bättre än i Åbo.
Med fler flerformsstudieplatser, både i Vasa och Åbo, och färre traditionella studieplatser infinner sig frågan om det alls är någon idé att erbjuda sjukskötarutbildning i Åbo?
– Absolut är det det. Novia har det finlandssvenska ansvaret för utbildning av vårdpersonal på svenska så att vi kan garantera att alla finlandssvenskar får vård på sitt modersmål. Vi tar det här ansvaret på stort allvar. Det ska definitivt finnas sjukskötarutbildning kvar i Åbo. Egentliga Finland har en stor svenskspråkig befolkning som också har rätt att få sin vård på svenska, svarar Matintupa.
Enligt Utbildningsstyrelsens statistik över studeranderespons är studerande vid Novia nöjda med sjukskötarutbildningen. På en skala från 0–7 har gav studerande i slutskedet av sina studier i fjol betyget 5,2 åt sjukskötarstudierna vid Novia.
Rektor: Novias ekonomi är stabil
Novia har inga planer på att vare sig minska eller öka utbildningsutbudet inom de närmaste åren.
Finns det möjligheter kommer man att vilja öka studieplatserna, säger rektor Örjan Andersson, men några beslut har inte fattats.
Det är framför allt inom socialt arbete, hälsa och sjukvård som det finns en stor brist på yrkeskunniga människor i Finland.
– Om vi gör något så ökar vi studieplatserna men just nu finns de tinga sådana konkreta planer. Just nu har vi en sån nivå som jag tror vi klarar av, säger Andersson.
Högskolans ekonomi är enligt Andersson stabil och den organisationsförändring som man för några år sedan inledde har enligt rektorn visat sig vara bra. Förändringen har inneburit att de anställda inte är knutna till en viss ort utan till en institution.
Novia har verksamhet i Raseborg, Åbo, Vasa och Jakobstad men alla som jobbar inom hälsa och välfärd hör till samma institution, oberoende av placeringsort. Det samma gäller för teknik och företagsekonomi som också ges på fler än en ort.
– Det handlar om en lednings- och budgeteringsförändring och den har visat sig öka gemenskapskänslan inom institutionerna, säger Andersson.
Högskolans hemort är Vasa och där finns också rektoratet samt största delen av administrationen. Åbo har drygt 1400 av högskolans 4500 studerande. I Åbo ger Novia utbildning inom social- och hälsovård, företagsekonomi och sjöfart.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.