Nej till skattehöjningar, ja till högre flyktingkvot – så lyder budskapet från Svenska riksdagsgruppens sommarmöte i Nagu

Budgetfrågor, social- och hälsovårdsreformen och läget i Afghanistan. Det är ämnen som står på agendan då Svenska riksdagsgruppen samlas till sitt årliga sommarmöte.
Det två dagar långa mötet ordnas i år i Nagu med start den 18 augusti.
Regeringens budgetförhandlingar närmar sig med stormsteg. Förhandlingarna pågår den 7-8 september, och därmed finns ett starkt fokus på budgetfrågor under riksdagsgruppens möte.
Riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz (SFP) ser ljuspunkter i det budgetförslag Finansministeriet presenterat inför förhandlingarna.
— Det är bra att underskottet ser ut att halveras nästa år. Sedan anser vi det är viktigt att komma vidare med de sysselsättande åtgärderna, i synnerhet nu då konjunkturerna ser bättre ut, säger han.
Säger nej till höjda skatter
Sysselsättningen är en av de viktiga frågorna i riksdagsgruppens åsikter kring budgeten. En annan är skatterna.
Adlercreutz betonar att regeringen har förbundit sig till den nuvarande beskattningsnivån.
— Vi välkomnar inga nya initiativ vad gäller höjning av skatterna, säger han.
Enligt Adlercreutz måste de finländska företagen kunna förutspå vad de har att vänta, och därmed är det inte skäl att överraska med nya skattehöjningar.
Vårens förhandlingar om budgetramarna blev mycket svåra och hotade till och med att fälla hela regeringen. Adlercreutz hoppas att höstens förhandlingar inte ska bli lika utdragna.
— Det är ändå skäl att tro att förhandlingarna blir hyggligt krävande.
Förhöjd flyktingkvot efterfrågas
Ett annat högaktuellt ämne är situationen i Afghanistan. Regeringen har lovat att evakuera både de finländare som befinner sig i landet och de totalt 170 afghaner som arbetat för Finland.
Svenska riksdagsgruppen efterfrågar ändå nu mer smidighet och snabbhet vad gäller evakueringarna. Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson anser att Finland borde höja sin flyktingkvot.
Riksdagsgruppen vill också se att familjeåterföreningsprocessen snabbt görs smidigare, eftersom många afghaner som bor i Finland nu är otroligt oroliga för sina anhöriga i Afghanistan.
20-punkters vårdprogram att vänta
Den tredje centrala frågan under sommarmötet är social- och hälsovårdsreformen.
Reformen är godkänd och träder i kraft vid årsskiftet, men nu gäller det att förverkliga den även i praktiken.
Under sommarmötets gång kommer riksdagsgruppen att presentera ett nytt vårdprogram innehållandes 20 punkter beträffande reformen.
Adlercreutz lyfter fram flera åtgärder för att åtgärda den brist på arbetskraft som råder inom vården i Finland.
— Vårdarbetet måste göras mer attraktivt. Vi måste utveckla ledningen inom vårdarbetet. Vi måste främja arbetskraftsinvandring inom vårdsektorn. Vi måste se över hur utländska examina accepteras inom vården i Finland, säger han.
— Vi har många praktiska hinder som gör att vi har en faktisk arbetskraftsbrist inom vården.
Svenska riksdagsgruppen består under valperioden 2019–2023 av tio riksdagsledamöter, nio Svenska folkpartister och Ålands riksdagsledamot.
Korrigering 19.8 kl 7:11: Datumet för regeringens budgetbehandling korrigerat från 7-8 augusti till 7-8 september.
Sofia Westerholm/SPT
”Vårdarbetet måste göras mer attraktivt” säger ni, och nämner inte ens lönen!!?
Den, om någon, måste vara konkurrenskraftig!
Det kostar, ja, men börja och jobba mot högre lön nu, annors är det osäkert om det finns nån som tar hand om er/oss när vi behöver sjuk- eller åldringsvård. För att inte tala om barnvård. Eller lärare till våra barnbarn/barn. Dvs. De som jobbar i ”kvinnoyrken” (förfärligt uttryck) börjar lessna. Att jobba för mindre lön i ett yrke som en som jobbar i ett välbetalt ”mansyrke” ALDRIG skulle göra.
Jag minns att jag en gång frågade en politiker varför inte vårdpersonalens löner kan höjas till samma nivå som tex männens.
”Nej”, sa han (!), ”det kommer aldrig att ske, samhället bygger på det här systemet, och har inte råd med något sådant.
Nu undrar jag om samhället har råd med att låta bli att ändra på det systemet.
Som en som vistas mycket i Norge ser jag att invandring inte är hela lösningen på problemet! Idag jobbar många i Norge med högre lön, för firmor som, för dyra pengar, hyr ut vårdpersonal när kommunerna är i helkris. Det blir dyrt det! Samma trend har slagit rot i Finland. Så sluta skriva vackra ord om ”attraktivt” och ta tag i problemet där det är – så sikt!
7-8 augusti eller september?Kolla ?