Nej till sexuella trakasserier på nattklubbar – det ska bli tryggare att festa

Nu inleds en kampanj för att förebygga sexuella trakasserier på nattklubbar i Åbo. Det är Seri-stödcentret vid ÅUCS och arbetsgruppen för förebyggande av sexuellt våld i Åboregionen (SEVE) som inleder ett samarbete för tryggare festande.
– Kampanjen syftar till att säga nej till sexuella trakasserier och samtidigt uppmuntra till trevliga bekantskaper och trygga sexuella relationer, säger Hanna Mansikka-aho, regionchef för Brottsofferjouren i Sydvästra Finland i ett pressmeddelande.
Information genom broschyrer
Restaurangerna och nattklubbarna ska förses med information om sexuellt våld och hur man ska hantera situationer med sexuella trakasserier.
Kampanjens arrangörer kommer den 5 juni att dela ut broschyrer med texten ”Festande är okej, sexuella trakasserier är det inte!” och hoppas att restaurangerna delar dem med sina kunder och sin personal.
– Vi hoppas på samarbete från nattklubbar i Åboområdet för att förebygga sexuella trakasserier och sexuellt våld och för att sprida information om sexuellt våld. Vi strävar efter att dela ut brev och broschyrer om ämnet till så många aktörer som möjligt, säger Jenni Rautio, barnmorska och specialist vid ÅUCS Seri-stödcentret.

Man ska känna sig trygg
Sexuellt våld kan vara särskilt kränkande och traumatiskt. Hanna Mansikka-aho menar att man inte ska behöva oroa sig för att bli utsatt för det när man är ute på en restaurang eller nattklubb.
– Oavsett vilka förväntningar och förhoppningar man har inför kvällen ska alla få känna sig trygga och ha roligt.
Kampanjen ska också hjälpa restaurangerna med att hänvisa utsatta människor till att söka professionell hjälp, eftersom många inte vågar göra det själva.
– Sexuellt våld orsakar skuld och skam och därmed också hemlighetsmakeri, vilket gör att människor inte vågar söka och be om hjälp, säger Jenni Rautio.
Kampanjen involverar utöver Seri-stödcenter även organisationer som erbjuder stöd till offer för sexuellt våld i Åboregionen, Åbo yrkeshögskola samt polisen.
ÅUCS Seri-stödcentret öppnades i maj 2019. Stödcentret erbjuder kostnadsfri hjälp till alla som har upplevt sexuellt våld inom en månad efter händelsen, oberoende kön.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.