Brist på blodgivare med sällsynta blodgrupper – ny metod ska göra det lättare att hitta dem

Röda Korsets Blodtjänst är i ett allt större behov av personer med sällsynta blodgrupper i takt med att den demografiska strukturen i Finland förändras.
De har därför utvecklat en ny metod som kan tillämpas för att identifiera olika blodgruppsfaktorer i befintliga genomdata i biobanken.
Utgående från data kan man kontrollera vilka personer som förutses ha en sällsynt blodgrupp.
Trots den nya metoden har det visat sig vara svårt att hitta personer med dessa blodgrupper. Blodtjänst söker därför nya blodgivare med olika geografiska bakgrunder.

Blodgruppernas förekomst varierar områdesvis
Läget med blodgivning är i allmänhet bra i Finland, med särskilt många personer som kom för att ge blod under midsommarveckan, berättar Anu Keisala, regionchef vid Blodtjänst i Seinäjoki.
Det behövs ändå alltid personer med blodgruppen O–, som är akutblod som kan ges åt alla.
Därtill söker man efter personer med sällsynta blodgrupper som Jk-3, k neg, Vel neg och U neg. Totalt har man upptäckt ungefär 350 olika blodgrupper, vars förekomst varierar områdesvis i och med att blodgrupper är ärftliga.
– Det finns förutom de åtta kända basblodgrupperna också undergrupper, varav vissa är sällsynta. Ibland, särskilt för personer som är allvarligt sjuka, behöver man ta reda på den mer specifika blodgruppen för att erbjuda lämpliga blodprodukter, förklarar Keisala.
I Finland är det brist på de blodgrupper som vanligast förekommer hos personer med utländsk bakgrund. Blodtjänsts mål är därför att identifiera och lösa upp möjliga rädslor och fördomar kopplade till blodgivning samt förbättra kännedomen om blodgivning bland personer med utländsk bakgrund.
Det behövs en reserv av frivilliga blodgivare som representerar hela Finlands befolkning. Just nu ger enbart tre procent av befolkningen blod, och bland den existerande skaran finns väldigt få med de sällsynta blodgrupperna man söker.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.