Förflytta dig till innehållet

Museiverket ger reparationspengar för gamla Åbobåtar, sällsynt Pargastraktor och smalspårsjärnväg i Jockis

Gamma segelbåt tas upp

Den Åbobyggda segelbåten var en del av ett turistprojekt på 1930-talet. Foto: Runsala Båtvarv


Runsala Båtvarvs arbete med att iståndsätta den Åbobyggda segelbåten Tuulikki understöds med 21 700 euro. Museiverkets stöd används för att förnya Tuulikkis botten, interiör, köl och spant.
Stödsumman motsvarar hälften av de beräknade totalkostnaderna.
Museiverket lyfter fram Tuulikkis intressanta och väldokumenterade historia. Den så kallade turistkryssaren byggdes 1937 som ett samarbete mellan Åbo Båtvarf och turistfrämjande organisationer, med målet att ställa båtar till utländska turisters förfogande.
En segelbåts ruttna skrov

Här ser man det utmanande arbetet med Tuulikkis skrov. Foto: Runsala Båtvarv


Fjorton båtar byggdes. Fyra för turiständamål, fem såldes till inhemska köpare och fem gick på export till Storbritannien.
Tuulikki är den enda som finns kvar av den här modellen.
Båten samägdes Manu Rainto och Viktor Wahlström, men Wahlström blev senare enda ägaren. Wahlström deltog med den i bland annat segeltävlingen Gotland Runt på 1950-talet.
Gammal träbåt på släp

Så här såg Bonito ut då den efter många års förfall togs under arbete 2017. Foto: Stefan Holmström


Museiverket beviljade också stöd till en annan Åbobyggd skönhet, salongsbåten Bonito. Museiverket ger 25 000 euro som användas till att bygga båtens däck och däckkonstruktioner.
ÅU skrev i 12 mars om Bonito, som restaureras i sjöfartsmuseet Forum Marinum i Åbo. De beräknade totalkostnaderna för arbetet är 50 000 euro. Den resterande delen ordnas genom privat finansiering.
Bonito byggdes 1921 för Hitisfödda Anton Edvin ”Ukko” Erickson, vd för speditions- och transportföretaget A. E. Erickson. Målet är att båten sjösätts 2021.
Ånglok på gammal järnväg

Smalspårsjärnvägen i Jockis får stöd för banreparation. Foto: Stefan Holmström


Museijärnvägen i Jockis beviljas 30 000 euro. Pengarna används till att förbättra den åtta kilometer långa smalspårsbanan som går till Humppila.
Banprojektet är en förutsättning för att verksamheten ska fortsätta och att museijärnvägens inkomster ska kunna tryggas i framtiden
Den åtta kilometer långa banan är tillsammans med sin autentiska banmiljö unik i Finland, samt ett betydande tekniskt och kulturhistoriskt monument, skriver Museiverket.
Museijärnvägen är ett av de mest populära besöksmålen i sin region.
Gammal traktor i dåligt skick

Traktorerna från Pargas hade en stor betydelse under en tid då det var brist på det mesta. Foto: Privat


Verkstadshistoria i Pargas uppmärksammas också. Föreningen Pargas Retro Cars får 1 900 euro för att reparera motor och övrig teknik i klubbens Ideal-traktor.
Ideal-traktorerna byggdes av Erikssons Maskinverkstad i Nilsby, Lielax, på 1930-1940-talen. Traktorerna tillverkades oftast av delar från skrotade fordon, så de blev alla lite olika.
Erikssons Maskinverkstad var den största tillverkaren av motsvarande traktorer i Finland. Museiverket betonar Ideal-traktorernas roll i finsk nyttofordonshistoria. Uppskattningsvis 60 traktorer byggdes, somliga såldes till lantbruk i närliggande kommuner.
Eftersom Museiverkets lista inte innehåller kompletta uppgifter om alla mottagare, kan det finnas fler projekt i sydvästra Finland som fått stöd. Den kompletta listan över understödda projekt hittas här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter