Mer än 450 har väntat på psykiatrisk vård i över ett halvår

Över 45 procent av de som söker sig till den psykiatriska vården i Egentliga Finland får vänta mer än 180 dagar på att få vård. Det visar siffror från slutet av 2021, som sammanställts av Institutet för hälsa och välfärd (THL).
I exakta antal innebär det att 459 personer vid årsskiftet hade väntat ett halvt år eller mer på att få hjälp med sina psykiska besvär.
Med de siffrorna är sjukvårdsdistriktet näst sämst i Finland. Endast Kajanalands sjukvårdsdistrikt uppvisar sämre siffror med 53,3 procent som har väntat över 180 dagar. Ner till tredjeplacerade Lappland är det långt – där väntar 28,7 procent över ett halvår – och i fjärdeplacerade Birkaland är det bara 17,7 procent som får vänta mer än 180 dagar.
Vid årsskiftet 2019–20 var det endast 40 personer som väntade över ett halvt år på psykiatrisk vård i Egentliga Finland, men sedan har siffrorna långsamt ökat, för att skena i väg totalt under 2021. I april var siffran 247, och i augusti 345.
Barn och unga får också vänta länge
Också ungdomspsykiatrin halkar efter i landskapet, även om den inte har lika akuta problem. Bland barn och unga väntade 32,1 procent över 90 dagar på vård vid årsskiftet, en siffra som hållit sig ganska konstant under stora delar av 2021.
Redan under 2019 skedde dock en ökning i den statistiken, då runt 20 procent av barn och unga som sökte psykiatrisk vård fick vänta över 90 dagar. Innan det låg siffran runt 2,5 procent.
Också andra delar av vården lider
Även om psykiatrin är värst drabbad påverkar pandemin också andra delar av sjukvården. Antalet som får vänta över sex månader på ett kirurgiskt ingrepp var vid årsskiftet 150 personer – men det utgör ändå bara runt fyra procent av totala antalet patienter. Här ökar de väntande ändå tydligt med tiotals personer varje månad.
I hela landet har köerna stadigt växt till den icke-brådskande vården under 2021.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.