Löser man bristen på vårdpersonal genom att flytta problemet?

ÅU har upprepade gånger under våren skrivit om bristen på vårdpersonal som råder i bland annat Åbo. Regionförvaltningsverket Avi hotar som bekant Åbo stad med vite i juni om staden inte får bukt med sina överlånga telefonköer till hälsocentralvård.
Staden har försökt åtgärda problemen på flera sätt. Ett är att köpa tjänster av bolaget Kaiku24 för tidsbokning och rådgivning per telefon.
Via tjänsten kan den som ringer få en bedömning av vårdbehovet och rådgivning med mera. De som svarar kan också boka tid vid stadens vårdcentraler och har tillgång till läkare vid behov.
Tanken är att callcentret ska ta hand om cirka 4 500 av Åbobornas vårdcentralsamtal i månaden.
Det säger sig självt att det här frigör resurser vid stadens vårdcentraler.
Om någon annan svarar i telefon blir det möjligt för stadens egen vårdpersonal att ta emot patienter – frid och fröjd med andra ord.
Och staden kan säga farväl till långa telefonköer och klagomål.
Åboborna får lättare att nå den vård de behöver. Så skönt.
Det finns en förhoppning om att tjänsten skulle kunna utvidgas så att den från och med den 1 juli skulle svara på ungefär hälften av alla de samtal som kommer till Åbo stads vårdcentraler.
Och här kommer dock det lilla förbehållet, som grusar glädjen: ”En förutsättning är dock att callcentret får tillräckligt med personal” står det i beslutsunderlaget.
Det dröjer inte många dagar efter att Åbo stad har fattat sitt beslut om att ta i bruk callcentrets tjänster, förrän den första annonsen dyker upp i Facebookflödet.
Callcentret vill anställa digiskötare – till Åbo – och riktar sig till sjukskötare med fraser som ”vill du bli inspirerad av ditt jobb på ett helt nytt sätt?”. Också högre lön utlovas.
Det är här det blir problematiskt.
I ett nötskal: Åbo stad har brist på sjukskötare och annan vårdpersonal vid sina vårdcentraler.
Det ska man lösa genom att köpa in tjänster från ett callcenter,
Det beräknas kosta Åbo stad 1,5 miljoner euro för ett drygt år.
För att klara av sitt omfattande nya uppdrag behöver callcentret mer personal – i Åbo.
Därför vill man locka de sjukskötare som i dag jobbar till exempel för Åbo stad – så att man kan leverera de tjänster som Åbo stad måste köpa för att man har brist på personal.
Ormen biter sig själv i stjärten.
Löser man någon form av problem genom att flytta det, och betala för att köpa samma tjänster som man i princip själv kunde producera om man hade tillräckligt med resurser?
Någonstans haltar resonemanget.
Kunde Åbo stad i stället använda 1,5 miljoner euro på vårdcentralpersonal redan i dag utan att gå omvägen via ett callcenter?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.