Åbos ledande politiker: Det finns ingen hokuspokuslösning på hälsocentralkrisen

Regionförvaltningsverket hotar med vite om staden inte klarar av att följa lagen i juni. Politikerna säger att det är en mycket svår fråga att lösa.
Köerna för att få kontakt med hälsocentral i Åbo är så långa att Regionförvaltningsverket hotar med vite (ÅU 16.3.2022).
Tjänstemännen inom hälsovårdssektorn säger att coronan har förorsakat mycket extra arbete, medan det är svårt att få tag i personal.
ÅU frågade fullmäktigegruppernas ordförande vad staden ska göra för att undvika vitet.

– Det finns ingen hokuspokuslösning vare sig i Åbo eller nationellt sett på bristen på sjukvårdspersonal, säger Sini Ruohonen, ordförande för den största gruppen i fullmäktige, Samlingspartiet, och tidigare stadsstyrelseordförande i Åbo.
Den pågående strejken inom vårdbranschen handlar inte bara om lön, säger hon.
– Vi politiker i Åbo var eniga om att sjukskötare från Filippinerna är ett sätt att få mera personal till Åbo stad. Det är intressant att facket gjorde det till en stor fråga. Politiskt sett var det inte någon stor fråga i Åbo, eftersom vi politiker var nöjda med den här lösningen.
Tumma på utbildningen?
Ruohonen undrar också om alla till exempel baderskor verkligen måste vara närvårdare.
– Eller kunde man tänka sig att tumma på utbildningskraven för vissa arbetsuppgifter, för att helt enkelt hitta och få personal till dem?
Samtidigt kan städerna och kommunerna i Åboregionen inte börja tävla med varandra för att höja lönerna.
Svårt att höja Åbos löner
– Åbo befinner sig i en lönegrop, men det kan finnas mer perifera kommuner i regionen där man har blivit tvungen att höja lönerna för att alls få någon personal. Då kan Åbo inte locka dem till sig genom att höja lönerna. Det blir ohållbart för alla.
När det gäller Avis hot om vite säger Ruohonen att staden kanske har gjort sig förtjänt av vitet om det är så.
– Det är tråkigt, men situationen har byggts upp under en längre tid och förvärrats med coronan. Vi är sent ute med att försöka lösa situationen.
Ta hotet om vite på allvar

SDP:s gruppordförande Taru Pätäri svarar att man måste ta hotet om vite på allvar.
– Det behövs mera personal till sjukvården och det lyckas om staden är en bra arbetsgivare.
VF:s gruppordförande Mirka Muukkonen säger att Vänsterförbundet upprepade gånger har betonat stadens löneprogram.
– För tillfället är det svårt att få servicen ens som köptjänster.

Hon säger att Åbo som kommunal arbetsgivare borde ta på sig en stark och ambitiös arbetsgivarroll, så att man i de nationella avtalsförhandlingarna skulle få ett flerårigt ordentligt löneprogram för den kommunala sektorn.
– Annars blir det svårt för kommunerna nu och för välfärdsområdena från årsskiftet att lösa krisen och personalbristen.
Hon påpekar att staden gjorde ett överskott på 39 miljoner euro i fjol, så att partiets förslag är realistiskt också ekonomiskt sett, även om det på det nationella planet är svårt att rekrytera vårdpersonal.
De grönas gruppordförande Saara Ilvessalo säger att alla möjliga lösningar helt enkelt måste tas i bruk.

– Mer personal har rekryterats och det måste vi fortsätta med. Också köptjänster behövs för att minska på köerna.
Hoppas på servicesedlar
Hon hoppas att servicesedlarna hjälper att lösa problematiken.
Nu handlar det om större volymer än tidigare för att locka privata serviceproducenter mer, då deras intresse har varit lamt vid tidigare försök att införa servicesedlar för hvc-tjänster.
– Det finns flaskhalsar också i telefontjänsten som inte bara kräver ytterligare personal utan även mer teknisk kapacitet, som kan köpas in och fås genom tekniskt utvecklingsarbete.
”Akut personalbrist”
SFP:s gruppordförande Nike Wulff säger att behov och personal inte möts på arbetsmarknaden.

– Vi har en akut personalbrist kombinerat med flera tjänster som vi inte får besatta.
En fråga är därför vad staden kan göra för att öka sin attraktionskraft.
– Den utländska arbetskraften är bara en liten del av lösningen då behovet av arbetare är så stort.
Välfärdsområdet kommer verkligen att ha en stor utmaning i att försöka göra detta bättre eller på annat sätt.
Att använda privata aktörer löser inte allt, men kan fungera inom vissa områden som till exempel när det gäller skolpsykologer, är hans åsikt.
Mer frihet för personalen
Centerns Jarmo Laivoranta tycker att man borde komma från den nuvarande hierarkin i vården och i stället låta vårdpersonalen själv bestämma hur de sköter sina uppgifter.

– Det krävs en förändring i ledarskapet, vilket kräver ett nytt tänkesätt och är en lång process.
Vårdpersonalen borde bli mer delaktig och kunna påverka sitt arbete mer så att vården skulle vara ett äkta teamarbete och inte bygga på befallningar uppifrån ner.
Ser dåligt ut i hela landet
Sannfinländarnas Juha Anttila konstaterar att det ser dåligt ut när det råder brist på vårdpersonal i hela landet.
– Nästan allt har gjorts. Sådant som lockar till branschen borde förbättras, som högre lön och mindre faktorer som belastar personalen.
Han konstaterar att det i Finland finns tusentals som har fått vårdutbildning, men som i stället för att jobba inom vården gör annat.
– De borde lockas tillbaka.
KD:s Ville Auvinen, som inte har en egen fullmäktigegrupp, utan som samarbetar med Samlingspartiet, säger att rekryteringsproblematiken är svår.
– En mer konkurrenskraftig lön skulle säkert locka, men då hela vården inom kort flyttas bort frånstaden är det väldigt utmanande att göra några betydande löne- eller andra strukturella förändringar.
Hot om vite i juni
Regionförvaltningsverket Avi kräver att Åbo stad senast den 15 juni har vidtagit åtgärder för att få bukt med de överlånga hvc-köerna, som bryter mot lagen.
Stadens representanter har sagt att coronapandemin har satt en aldrig tidigare skådad press på hälsovården.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.