Långtradarnas väntplatser vid Rävsundsbron tas i bruk senare än planerat

Efter krismötet i september i fjol hette det att den tunga trafiken på Rävsundsbron skulle bli enkelriktad redan i december, vilket senare preciserades till februari 2024.
Nu är ändå det senaste budet att väntplatserna tas i bruk sannolikt under mars månad. NTM-centralen kommer att informera närmare om de kommande arrangemangen under nästa vecka bekräftar broingenjör Ari Salo.
Men något desto mer vill han inte ännu säga om de kommande arrangemangen.
– Vi informerar närmare i pressutskicket under nästa vecka.
LÄS OCKSÅ
Inte ens sex maxlånga långtradare ryms
På S:t Karinssidan blir det ett cirka 200 meter långt extra körfält på åkern som tjänar som väntplats, medan väntplatsen på Pargassidan blir kortare och bredare så att de sväljer ungefär samma antal långtradare.
Om man ser till långtradarnas längd, i dag maximalt 34,5 meter, ryms det inte ens sex stycken sådana på väntområdet på en och samma gång.
Alla fordon som överskrider 20 ton styrs till väntplatsen, frånsett bussarna. Väntplatserna kommer att ha trafikljusstyrning.
Knepigt med offerter
För lokala transportföretag kommer systemet att innebära en rejäl pärs – och gör det dessutom betydligt svårare att ge offerter på transportuppdrag.
Kaj Adolfsson på Pargasföretaget Kuljetus ja Kaivuu Siivonen konstaterar att den nya bron borde ha byggts redan för 20 år sedan.
LÄS OCKSÅ
– Det är självklart att det här arrangemanget ställer till med många problem. Jag är personligen rätt skeptisk till hur det hela kommer att fungera rent praktiskt.
Det kanske största problemet – förutom arbets- och körtidsbestämmelser – är att kalkylera offerter för transporter över bron.
– Man vet ju inte hur länge bilarna tvingas stå på väntplatsen och det blir förstås en ekonomisk fråga i och med det. Vi har rätt få körningar längre bort mot Tavastehus- och Lahtishållen, men en hel del till Åbotrakten.
Väntplatsen på S:t Karinssidan ligger också rätt långt ifrån bron, vilket enligt Adolfsson kan göra det hela ännu knepigare med tanke på personbilsköerna som oundvikligen bildas medan den tunga trafiken släpps igenom, från ett håll i taget.
Transporterna på lavett har i praktiken dött ut så gott som helt, menar Adolfsson.
– Kunderna är inte villiga att stå för kostnaderna som det medför att stänga bron för övrig trafik medan en lavettransport tar sig över. Det förutsätts nämligen att bron stängs för övrig trafik trots att helhetsvikten endast är 64 ton i och med att axeltrycket blir så stort vid sådana transporter.
En fars hela brobygget. Man går ut med att det tar fem (5) år att förverkliga då planeringen kräver såååååå mycket tid. Man planerar en såndär bro på några månader, sen då bygget börjar ska man jobba i treskift 24/7, inte som nu 6h och 4,5 dagar i veckan! Åk ut i Europa och ta modell hur man bygger! Amatörer!