Kvinnors utmaningar inom idrott diskuterades i Åbo — förbundskaptenen för damlandslaget: "könskvotering är viktigt"


Seminariet Kvinnlig kraft i idrotten där jämställdhet och kvinnligt ledarskap inom idrotten stod i fokus ordnades i Åbo den 18.11. Foto: Maria Lammassaari
– Samhället har fortfarande svårt att se kvinnor i ledarroller. Vi behöver fler nätverk för kvinnor och kvinnliga föredömen som tror på sig själv och ändrar attityder.
Det säger Anna Signeul, förbundskapten för Finlands damlandslag i fotboll, om de utmaningar som kvinnor möter inom idrotten. Hon talade på måndagskvällen på seminariet ”Kvinnlig kraft i idrotten” i Åbo.
Signeul talade om hur viktig könskvotering inom idrotten är i arbetet för jämställdhet och inkludering. Hon betonade också betydelsen av att få bekräftelse.
– Bekräftelse och uppmuntran i början av karriären är viktigt, säger Signeul.
Signeul talade om hur den maskulina sportkulturen format tränarmöjligheter och fotbollstränarutbildningen.
– Utbildningen är gjord av män för män. Den måste förändras så att den inkluderar kvinnor.

Anna Signeul som är förbundskapten för Finlands damlandslag i Fotboll tycker att kvinnor inom idrotten måste våga sätta upp mål och tro på sig själv. Foto: Maria Lammassaari
Sunda förebilder behövs
Birgitta Lindholm, EHF Master Coach och tränare för Kyrkslätt IF:s B-flickor i handboll, håller med om att tränarskolningarna är gjorda för män.
– Skolningarna måste förändras så att de inkluderar kvinnor. Ett lite mjukare tillvägagångssätt med flickorna skulle få kvinnliga spelare att vilja stanna kvar inom idrotten, säger Lindholm.
Lindholm lyfte fram hur kvinnor måste jobba hårdare för sina idrottskarriärer och att de mycket tidigare än männen måste fatta beslut om dem, men att karriärerna ändå ofta blir kortare än männens. Hon betonade att förebilder behövs för att motivera unga idrottare.
– Ju mera det finns sunda förebilder, desto bättre kan våra barn lyckas.
Lindholm underströk hur viktigt det är att våga vara sig själv.
– Skriv din egen story, låt ingen annan göra det för dig.

Birgitta Lindholm är EHF Master Coach och tränare för Kyrkslätt IF:s B-flickor i handboll och hon talade om hur viktigt det är att unga idrottare har rollmodeller. Foto: Maria Lammassaari
”Vi är så rädda för att inte lyckas”
Under en diskussion efter båda tränares berättelser tog Signeul upp hur kvinnor inom idrotten till skillnad från män inte lika lätt lägger upp mål för sig själv.
– Vi kvinnor vågar inte tala om vad vi vill, vi är så rädda för att inte lyckas. Men vi måste våga tro på oss själv och våga sätta upp mål, säger Signeul.
Lindholm lyfte fram betydelsen som kvinnliga tränare kan ha för unga flickor inom idrotten.
– Vi kan öppna ögonen för de unga så att de ser att det finns andra möjligheter än att bara vara duktig i skolan, säger Lindholm.
Lindholm betonade att unga flickor som idrottar riskerar att bli utbrända då förväntningar hemifrån om till exempel skolgången ska kombineras med idrotten.
– Vi tränare kan hjälpa flickor att hitta balansen mellan skola och idrott och få dem att förstå att man inte behöver ha så bråttom, säger Lindholm.
Jobbar för jämställdhet och respekt inom idrotten
Seminariet är ett samarbete mellan projekten Coacha som en kvinna och På samma linje, som båda arbetar för jämställdhet och respekt inom idrotten.
Deltagarna fick i små grupper fundera kring jämställdheten till exempel inom den egna idrottsföreningen och på innovativa lösningar för att öka mångfalden. Övningen gjordes utgående från SCORE-verktyget, som kan användas till att stärka coachningen och öka mångfalden inom idrotten.
I grupperna funderade man bland annat på hur viktigt det är att ha likvärdiga roller inom idrottsföreningen, att styrelseposter ska fördelas jämnt mellan könen, och att föreningens ekonomi ska fördelas jämt mellan verksamheten för kvinnor och män.
Projektet Coacha som en kvinna har tidigare ordnat tillfällen på finska om jämställdhet inom idrotten på olika håll i Finland.
– Det märks nog att något håller på att förändras, säger projektledare Sari Tuunainen om den inverkan som Coacha som en kvinna haft på hur idrottsföreningar ser på jämställdhet inom sin verksamhet. Tuunainen säger att det finns kvinnor på ledarnivån, men att det är på tränarnivån som kvinnorna är få och att de två projekten jobbar för att förändra detta.

Anne Ahlefelt, projektledare för På samma linje, Sari Tuunainen, projektledare för Coacha som en kvinna och Tarja Krum, projektkoordinator för På samma linje, jobbar för jämställdhet och respekt inom idrotten. Foto: Maria Lammassaari
Monotoni leder inte till förändring
Tarja Krum som är projektkoordinator för På samma linje sade att jämställdhet är ett känsligt ämne, men desto viktigare att tala om.
Anne Ahlefelt som är ledare för samma projekt betonade att man måste få med de ungas röst i idrottsverksamheten och att idrotten måste inkludera alla. Hon underströk att monotoni aldrig leder till förändring.
– Verksamheten blir trång om alla är likadana. Vill en förening vara attraktiv, modern och överleva måste det ta tag i saken och jobba för jämställdhet, säger Ahlefelt.
Ahlefelt avslutade med att uppmana andra till att jobba för förändring.
– Vi måste våga tala om och ifrågasätta normer. Vi får inte ge upp.
FOTNOT: Ifall du missade seminariet i Åbo kan du gå på seminariet med samma tema som ordnas i Helsingfors den 25.11.
Maria Lammassaari
Är prenumerant av papperstidningen.Av nyfikenhet logga jag i tiden in på den här digitala. Gick bra,fick meddelande att det var gratis.Klicka för i rutan ”kom ihåg mig”.Har gått klanderfritt tills nu i helgen.Har bett om återställande av lösenord och fått svar,en lång ramsa som inte öppnar sig men med förklaring hur man gör.E inte så skarp på det här,är felet kanske hos mej.Men undrar,vart försvann de här”kom ihåg mig”?