Kimitoöbor paddlar 1 500 kilometer för att kartlägga fågelbestånd – i dag går starten från Vederlax

I dag beger sig Kimitoöborna Panu Kunttu och Sanna-Mari Kunttu iväg på ett tio veckor och 1 500 kilometer långt paddlingsäventyr. Med kajaker paddlar de längs med hela Finlands kust, från Vederlax nära östgränsen till Torneå uppe i Bottniska viken.
Paddlingen är en forskningsresa för att kartlägga fågelbeståndet. Det här en del av jobbet med den riksomfattande fågelatlasen, för vilken en kartläggning görs vart femtonde år.
Atlasen är den viktigaste källan då det kommer till häckande fåglar i Finland och vilka förändringar som har skett. Under arbete åren 2022–2025 är den fjärde atlasen. Den första gjordes på 1970-talet.
– Från en del av skärgårdsområdena finns få observationer eftersom de är avlägset belägna och svåra att nå. Vi vill göra vår insats för att förbättra situationen genom den här resan. Vi gör det paddlande, eftersom det är ett utsläppsfritt och tyst sätt att röra sig som bevarar naturen, säger miljöplanerare och vildmarksguide Sanna-Mari Kunttu i ett pressmeddelande.

Fåglarna minskar
Finlands häckande fåglar minskar i en oroväckande takt, speciellt i skärgården. Mer än 27 av de fågelarter som lever främst i skärgården klassas som hotade eller nära hotade.
Skärgårdsekolog Panu Kunttu säger i pressmeddelandet att fåglar avspeglar den biologiska mångfaldens tillstånd.
– I skärgården är förändringarna i fågelbeståndet kraftiga på grund av de många miljöproblem som förenas där, säger han.
Kunttus resa kan man följa (på finska) i bloggform här och på instagramkontot sannamari.kunttu.
Vana paddlare
Det är inte första gången Kunttus beger sig iväg på ett flera veckor långt paddlingsäventyr.
Bland annat gjorde de 2020 en paddlingsresa från Salo till Björneborg då de utforskade fåglar och observerade förändringar i naturen, enligt samma metod som Pentti Linkola gjorde på 1970-talet från hundratals öar och skär. Om det här sammanställde de också en bok på finska ”Alla skärets fåglar – Två skärgårdsforskares paddlingsäventyr i Pentti Linkolas spår”.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.