Nu finns boken om Panu och Sanna-Mari Kunttus forskningsresa i kajak

Kimitoöborna Panu och Sanna-Mari Kunttu gjorde sommaren 2020 ett unikt kajakäventyr från Salo till Björneborg, som även gick genom bland annat Kimitoöns skärgård.
Forskningsresan tog dem sju veckor och de paddlade mer än tusen kilometer. På vägen utforskade de fåglar och observerade förändringar i naturen, enligt samma metod som Pentti Linkola gjorde på 1970-talet från hundratals öar och skär.
Av de observationer Kunttus samlade in under resan har de nu sammanställt en bok på finska: Kaikki luodon linnut – Kahden saaristotutkijan melontaseikkailu Pentti Linkolan jäljillä (Alla skärets fåglar – Två skärgårdsforskares paddlingsäventyr i Pentti Linkolas spår).
Booken utkom i slutet av maj och tar läsaren på en upptäcktsfärd genom den unika skärgårdens mångfaldiga natur.
I boken framkommer också människans negativa inverkan på miljön, som lett till att skärgårdens mångfald försvagats i rask takt.
Mer än forskning
Förutom det primära syftet med resan finns här förstås plats för äventyr och motgångar, som nyckfulla vindar och en tajt tidtabell.
– De stora vågorna ledde till att vi undet sju dagar inte kunde vara på sjön. Då hamnade vi efter i tidtabellen, och måste i stället paddla längre andra dagar. En dag arbetade vi i tjugo timmar, sade Sanna-Mari Kunttu i en ÅU-artikel i augusti 2020, strax efter avklarad resa.
Paret Kunttu har gjort kring 5 000 fågelobservationer under sin expedition och lagt märke till stora förändringar i fågelbeståndet.
Boken kommer att presenteras i Dalsbruks bibliotek den 21 juni klockan 18.
Panu Kunttu är skärgårdsekolog och Sanna-Mari Kunttu är miljöplanerare och vildmarksguide. De är bosatta i Dalsbruk.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.