Kärsämäki inte en överraskning för Sirkkalas personal – ”Ett riktigt bra alternativ”

Vuxenutbildningscentralen i Kärsämäki är en möjlighet för Sirkkala skolas tillfälliga flytt nästa år.
Det kom fram på tisdagen i ett Teams-möte mellan Åbo stad och föräldrar med förskole- och daghemsbarn på Klockringaregatan, en annan fastighet med inneluftproblem.
Ursprungligen hade det varit tal om att Sirkkala skulle flytta till Råggatan medan de egna lokalerna renoveras.
Personalen medveten
Tisdagens slumpmässiga offentliggörande kom inte som en överraskning för Sirkkalas personal.
Rektor Elise Kurtén säger att Kärsämäki har växt fram som alternativ via gemensamma diskussioner med Åbo stad. Kurtén hade tidigare meddelat personalen, men förhållit sig försiktigt till att genast involvera vårdnadshavarna.
Att vårdnadshavarna nu blev tagna på sängen kan Kurtén förstå. Hon understryker att det inte varit fråga om något hemlighållande.
– Det har varit lite av en långdans med tvära kast. Den här gången ville jag vänta lydigt på en signal från högre makter för att undvika att slå en till kullerbytta.
Trångt på Råggatan
Cirka 2 000 personer befinner sig redan nu på Råggatan. Bland annat Luolavuori skola med sina sex klasser håller hus där, efter att deras lokaler i våras fick problem med inneluften. Behovet uppstod då akut, och Sirkkalas flytt dit sköts upp med ett år.
Från och med nästa höst flyttar också Luolavuoris högstadieklasser till Råggatan.
Med nuvarande rekommendationer om avstånd, och med tanke på mängden elever på Råggatan, en del av dem med specialbehov, anser Kurtén Kärsämäki vara ett bättre alternativ för Sirkkala.
– På Råggatan skulle vi vara tvungna att dela gård och matsal med alla andra. Med tanke på den märkliga situation som nu råder känns det som alldeles för mycket, säger Kurtén.
– Av de alternativ Åbo stad har att erbjuda är Kärsämäki det bästa.
Längre bort
Johanna Kiviniemi, Sirkkalas föräldrarepresentant i Åbos Hem och skola-styrelse, håller med Kurtén.
– Jag känner till byggnaden, den är ljus och där finns gott om utrymme. Jag tror det kan bli riktigt bra, säger Kiviniemi.
Kärsämäki-lokalerna är privatägda och genomgår för tillfället renoveringar som blir färdiga i januari 2021.

Enligt Kiviniemi är det ännu för tidigt för en helhetsförståelse för föräldrarnas åsikter.
Men avståndet lär bli den största oron – lokalerna ligger cirka fem kilometer utanför stan.
– Det är många som bor öster om Sirkkalagatan och jag förstår att det praktiska kring bussar och trygghet blir en diskussionsfråga. Men så kan man också tänka att sträckan kanske blir lång för dig, men kortare för någon annan, säger Kiviniemi.
Enligt Kurtén är trafikarrangemanget något som ska lösas med hjälp av fackkunskap. Förhandlingar med Föli kommer att inledas för att utreda möjligheter att lägga in bussrutter som kunde underlätta skolresan.
Aldrig bra
– När Råggatan blev aktuell fanns det många kritiska röster. Aldrig kan man vara alla till lags. Men det är brist på lokaler i hela staden och tillsammans måste vi hitta lösningar, säger Johanna Kiviniemi.
Efter tisdagen har Elise Kurtén gett elevernas vårdnadshavare en kort översikt av situationen. Mer information har hon lovat dem så fort viktiga bitar börjar falla på plats.
– I fruktansvärt många år har vi jobbat i odrägliga förhållanden. Just nu är Kärsämäki det bättre av två onda, säger Kurtén.
Långsiktigt säger Kurtén att hon vill fokusera på Sirkkalagatans renovering, som ska bli klar hösten 2023.
Flytten till Kärsämäki skulle ske i augusti 2021. Ärendet bereds så inga detaljer står ännu klara.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.