Invandrare ställde upp för invandrare och skrev en unik arbetslivsguide


Daniel Comas Caraballo är ursprungligen från Spanien. För att hjälpa andra invandrare ställde han upp som mentor och skriv en guide om finländskt arbetsliv.
På en regnvåt daghemsgård i centrala Åbo står Daniel Comas Caraballo. Han vaktar en grupp barn som iklädda färggranna overaller far runt med spadar och hinkar i högsta hugg.
För sex och ett halvt år sedan bodde Comas Caraballo i Valencia, Spanien. Han jobbade som åklagare och undervisade på universitetet.
Nu är han närvårdare och en av de invandrare som deltog i projektet AboaNova som mentorer för andra invandrare.
Comas Caraballo har också skrivit en unik arbetslivsguide för invandrare. En guide som nu finns att få på finska, arabiska, engelska, sorani och ryska.

Comas Caraballo skrev en värdefull guide om hur det fungerar på jobbet i Finland. Foto: Saara Linnatsalo/Turun AKK
När en av Comas Caraballos kolleger kommer och avlöser honom slår vi oss ner för att prata.
På nästan flytande finska berättar Comas Caraballo om hur han för sex och ett halvt år sedan kom till Finland tillsammans med sin finländska fru och sina två små söner.
Hustrun jobbar som universitetslektor och i början närde han också förhoppningar om att få jobb till exempel som lärare. Med en examen inom juridik, elva års erfarenhet av undervisning och två böcker bakom sig trodde han att det inte skulle vara helt omöjligt.
Men det gick inte att hitta ett jobb som skulle motsvara Comas Caraballos kvalifikationer så istället lärde han sig finska och utbildade sig till närvårdare.
Och ställde upp som mentor för andra invandrare inom ramen för projektet AboaNova. Ett försök som han ger tummen upp för.
– För att lära dig ett nytt språk måste du också förstå något om kulturen och sociala sammanhang.
– Vi mentorer var inte chefer eller lärare utan medmänniskor i samma båt, säger Comas Caraballo och fortsätter: Lite som fyrar på havet försökte vi visa exempel.
Comas Caraballo har den uppfattningen att försöket med mentorer utföll väl.
Saara Linnatsalo, som i höll i trådarna för försöket vid Turun aikuiskoulutuskeskus, är ändå inte riktigt lika positiv.
Enligt Linnatsalo fanns det också problem inom grupperna och alla invandrare var inte mottagliga för råd och vägledning av andra invandrare. Hon tror ändå att mentorskap är något man kommer att utnyttja också i framtiden, men att konceptet behöver utvecklas.
Att fungera som mentor kan nämligen också vara tungt och det betyder att bland annat frågor som berör handledning och ersättning behöver redas ut.
Enligt Comas Caraballo fick de som hade en mentor kanske ändå en mera realistisk bild av livet i Finland.
Skrev guide om finländska arbetskulturen
Ett led i att skapa en realistisk bild av arbetslivet i Finland och samtidigt göra det lättare för invandrare att anpassa sig till den finländska arbetskulturen var också den guide som Comas Caraballos skrev ihop.
Kom i tid till jobbet, fråga när du inte förstår, försök inte släta över misstag, jobba effektivt och följ arbetstiderna, är några av de rättframma råden i guiden.
- Kom aldrig för sent till jobbet!
- Kom aldrig full eller påverkad av andra rusmedel till jobbet!
- Rökning är inte tillåtet var som helst!
- Om du inte förstår instruktionerna, säg ifrån. Låtsas inte!
- Var artig mot dina kolleger!
- Avbryt inte en person som instruerar dig. Det här är viktigt i Finland.
- Du är utlänning och alla finländare gillar inte utlänningar. Om det finns någon på din arbetsplats som inte vill prata med dig så kan du bara låta hen vara. Diskriminering eller rasism ska du anmäla till din förman eller handledare.
- En arbetskamrat är bara en arbetskamrat i Finland. Förvänta dig inte att få vänner på jobbet.
- Om du är osäker, fråga.
- Var uppmärksam på möten och var medveten om gemensamma beslut på jobbet.
- Var alltid punktlig!
- Följ alltid säkerhetsföreskrifter. Finns inga undantag.
Källa: Ideas and advice for foreign workers
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.