Förflytta dig till innehållet

Åbo måste jobba mer med invandringsfrågor — stort projekt synade integrering av invandrare i sömmarna

En man med ryggen mot kameran.

Finland tar emot 400 syriska flyktingar från Libanon och Turkiet, 200 kongolesiska flyktingar från Zambia och 130 flyktingar från Nigeria. Foto: Catariina Salo


Hur försnabba integreringen av invandrare?
Den frågan ville Åbo stad ha svar på efter sommaren 2015 då ett stort antal asylsökande anlände till staden.
Vilka metoder fungerar bäst då det gäller inlärningen av finska? hur ska arbetspraktikerna se ut för att både arbetsgivare och arbetstagare ska vara nöjda? Och vilket slag av handledning behövs det? var några av de frågor man ville ha svar på.

Utbildningens roll granskades

För snart tre år sedan startade projektet AboaNova. Nu börjar det vara dags att avsluta projektet.
Budgeten för AboaNova var nästan en halv miljon euro varav Åbo stad har stått för cirka 70 000 euro. EU och finska staten betalade 75 procent av pengarna.
Cirka 200 invandrare och cirka 100 lärare deltog.
Mika Salonen, vid Åbo stad, har fungerat som projektkoordinator för AboaNova och han komprimerar idén med projektet så här:
– Vi har granskat integrering ur ett utbildningsperspektiv och frågat oss hur vi kan öka samarbetet med arbetsgivare i regionen, hur vi kan öka kunskapen om det finländska arbetslivet och hur vi kan försnabba invandrarnas studier.

Man på ett kontor som håller i handen en broschyr.

Mika Salonen från Åbo stad har hållit i trådarna för projektet AboaNova. Foto: Monica Forssell

Samarbete med stora företag i regionen

Turun Osuuskauppa TOK, Scandic hotellen, Valmet Automotive, Arkea oy och Sol Palvelut är några av de stora arbetsgivare som projektet har samarbetat med.
Små och medelstora arbetsgivare har också deltagit, men inte i så hög grad som man från projektets sida hoppades på.
Bland annat provade man inom ramen för projektet på att förlänga integrationsutbildningens praktikperioder från en månad till två månader. Arbetsgivarna har också fått handledning i att handleda praktikanterna.
Som ett resultat av försöken har man kommit överens om att ett visst antal praktikanter per år nu får jobb på TOK och Scandic.

Invandrare skrev unik guide

Ett annat konkret exempel på vad projektet fått till stånd är den guide om det finländska arbetslivet som Daniel Comas Caraballo  har skrivit och som nu översatts till arabiska, engelska, sorani och ryska.
Nya metoder inom undervisningen i finska har också provats. Bland annat suggestopedi, funktionell språkinlärning, olika digitala hjälpmedel och språkinlärning som är anpassad till arbetslivet.
Enligt Salonen kan man dra den slutsatsen att ett gemensamt språk på arbetsplatsen är mycket viktigt. Men att någon enskild inlärningsmetod skulle vara bättre än någon annan, finns det inte belägg för.
– Motivationen är viktigast, säger Salonen och tillägger att många som kommer till Finland har bråttom ut i arbetslivet och inte ger sig tid att lära sig språket först.

Mera jobb på alla fronter

Enligt Salonen har man tack vare AboaNova nu en klarare bild av hur samarbetet mellan olika aktörer som jobbar med invandringsfrågor och integration ser ut.
Att det finns mycket att göra ännu och på många olika fronter verkar klart.
Så här lyder Migrationsinstitutet slutkläm (fritt översatt) i sammanfattningen av den forskning som verket gjort om AboaNova: ”Det finns all orsak att diskutera vems inlärning det sist och slutligen är fråga om. De studerandes som nyligen har anlänt till landet, undervisningspersonalens och handledarnas eller utbildningsorganisationernas, arbetsgivarnas, arbetsgemenskapernas och de olika regionala aktörernas samarbete? Det finns behov av att lära sig nytt på många fronter.”
Enligt Salonen har man på Åbo stad tack vare projektet också fått upp ögonen för att det finns många europeiska invandrare och gästarbetare i staden som skulle förtjäna mera uppmärksamhet än vad de i dag får.
– Då det gäller flyktingar har vi lagstadgad service som vi erbjuder, men då det gäller människor som flyttar hit utan flyktingstatus är servicen inte lika strukturerad.
 
LÄS OCKSÅ:
Invandrare ställde upp för invandrare och skrev en unik arbetslivsguide

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter