Förflytta dig till innehållet

Inflyttning behövs om Rosalaskolan ska finnas kvar – men bostadsbristen är det eviga hindret

Elvira Fihlman, Sophia Wilson och i bakgrunden Adam Kreutzman bor på Hitis-Rosalalandet och får gå i den lilla skolan i Rosala. Foto: Monica Sandberg


Då en tvåbarnsfamilj nyligen flyttade till Hitis-Rosalalandet så var det rena lottovinsten för skolan, som nu har åtta elever, fördelade på alla sex årskurser.
Men mera inflyttning behövs.
I takt med att eleverna går ut den lilla skolan i Rosala by så krymper elevantalet.
– Om några år stänger den sig själv, befarar Mats Johansson, bildningschef i Kimitoöns kommun.
Han säger att skolan kostar knappt 180.000 euro per år och inte ens hela den summan sparas om skolan skulle stängas.
– Några aktiva åtgärder för att stänga den vidtar vi absolut inte. Men om det är bara tre elever kvar år 2023, som prognosen säger, så kan det nog inte kallas skola längre. Det är inte rättvist mot barnen heller, med tanke på hur mycket de då går miste om av den sociala biten, säger Johansson.

Tomma hus kunde hyras ut

Han hoppas att sterbhus och andra som äger hus som används någon enstaka sommarvecka i stället kunde hyra ut husen så skärgården kunde få inflyttning.
Just nu så torde ingen året om-bostad finnas ledig att hyra på Hitis-Rosala.
Då församlingen utannonserade Hitis prästgård i våras så fanns det många intresserade, församlingen valde en tvåbarnsfamilj och skolan fick som sagt en elev till.
Lärare Sanna Järf säger att det kändes som svar på alla böner.

Ingen exakt smärtgräns

Johansson tillägger att lagen inte anger någon absolut gräns när en skola måste stängas på grund av elevbrist men 20 brukar vara smärtgränsen på fastlandet, undantaget Lappland där det kan vara 100 km till följande skola.
– Också i skärgården har vi långa avstånd, åtminstone tidsmässigt, men NTM-centralen har varit väldigt tillmötesgående beträffande färjornas tidtabeller så de passar för skolbarnen från skärgården då de ska till Dalsbruk. Och där börjar vi först klockan 9.30 just med tanke på skärgårdsbarnen, säger han.

Radhusbygge hindrat i flera år

Granne med skolhuset i Rosala, eller nästan granne, finns den tomt där byggentreprenören Lasse Areva för ett tiotal år sedan tänkte bygga ett radhus, uppdelat i tre huskroppar. Besvär har gjort att spaden fortfarande inte har kunnat sättas i marken.
– Det vill säga, vi hade grävmaskiner redan på plats då bygglovet var klart, men sedan kom besvären. Om vi någon gång får grönt ljus så måste vi på nytt kartlägga intresset. Då vid starten hade vi köpare av bostäderna, men nu har det gått så lång tid att de har skaffat sig annat eller är i en annan livssituation.
Men då hade vi allt klart för ett bygge, som kommunen på allt vis förhöll sig positiv till, minns Areva.
Nu är det sonen Esa Areva som leder familjeföretaget och ska ta ställning till en eventuell byggstart den dag då domstolarna är klara med besvären.

Gärna nya kompisar, säger barnen

Tills inflyttning sker så får byns barn nöja sig med det sällskap som nu finns – men gärna skulle vi ha flera barn att leka med, säger alla åtta elever i skolan i Rosala.

En riktig skärgårdsskola, ett stenkast från havet. Här går nu också två elever från Vänö. Men barn från någon annan skärgårdsö kan knappast väntas till skolan. Foto: Monica Sandberg


Estrid Modig fr.v., Ilone Holmström och Samuel Modig går i årskurs 4,5 och 6.  Foto: Monica Sandberg


Adam Kreutzman t.v. och Alexander Wilson. Foto: Monica Sandberg

Dela artikeln

En kommentar: “Inflyttning behövs om Rosalaskolan ska finnas kvar – men bostadsbristen är det eviga hindret

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter