Förflytta dig till innehållet

Högskolestuderande sitter oroväckande mycket – elva timmar per dygn i genomsnitt

Pia Heikkilä
Kvinna sitter framför lärobok och dator.
En stor del av sittandet skedde under studie- eller arbetsdagen. För att förebygga hälsoproblem är det önskvärt att högskolor uppmanar studerande till aktiva pauser.

Högskolestuderande sitter i genomsnitt elva timmar per dygn. Det är nästan tre timmar mer än unga vuxna, som sitter dryga åtta timmar per dygn i genomsnitt.

Dessa uppgifter framkom i Institutet för hälsa och välfärd THL:s Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande. Materialet samlades in under vårvintern 2021, under den tredje vågen av coronaepidemin.

Värst var sittandet bland manliga studerande vid yrkeshögskolor. Över hälften av dem satt tolv timmar eller mer på vardagar.

– Högskolestuderande, särskilt män, sitter oroväckande mycket. Nyligen har det också rapporterats om att de finländska männens fysiska kondition har försämrats, säger planerare Nora Holm vid THL i ett pressmeddelande.

Största delen av sittandet skedde under studie- eller arbetsdagen samt hemma vid tv:n, datorn eller smart enheten.

Graf som visar hur många procent av män och kvinnor vid högskolor som sitter tolv timmar eller mer per dygn. Institutet för hälsa och välfärd THL
Högskolestuderande sitter i genomsnitt elva timmar per dygn. Mest sitter män som studerar vid yrkeshögskola.

Stora skillnader mellan studieinriktningar

Det fanns även stora skillnader studieinriktningar emellan.

Mest satt studerande inom databehandling och datakommunikation – cirka 12 timmar och 30 minuter, och minst studerande inom pedagogik – cirka 9 timmar och 30 minuter.

– Till exempel för lärarstuderande inom småbarnspedagogiken är undervisningen kanske mer funktionell och de är mindre stillastående under studiedagen. Studier i databehandling och datakommunikation utförs däremot i huvudsak sittande vid terminaler, konstaterar Holm.

Långvarigt sittande är en hälsorisk även om personen rör sig i en mängd som motsvarar rekommendationerna. Det ökar risken för övervikt, sömnsvårigheter och psykiska störningar.

– Även lite rörelse såsom att stiga upp när man studerar ökar vakenheten och påverkar uppmärksamheten och minnet positivt, berättar Kirsti Siekkinen, sakkunnig inom främjande av hälsa i programmet Studier i rörelse.

För att främja att studerande rör sig under dagen borde studieutrymmen stödja byte av arbetsställning. Också utbildningsanordnare borde uppmuntra studerande att ta aktiva pauser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter