UPPDATERAT: Historisk enighet i Åbos budgetmöte – men”gummistämpel” nämns också i debatten som tar fyra timmar

Innan Åbofullmäktiges budgetmöte skulle börja fanns det en viss fråga som sysselsatte både vissa ledamöter och journalister som samlats i salen i Åbo stadshus.
Inte är det skattesatsen, som bibehålls på 19,50, och inte är det skuldsättningen, även om skuldbördan ökar ännu en gång. Nej, frågan lyder: Har det någonsin hänt att Åbo kunnat enas om en budget utan omröstning?
Ledamöter som varit med i decennier, såsom till exempel Jarmo Laivoranta, C och Jarmo Rosenlöf, SDP, tillfrågas:
– Nej, det har nog aldrig hänt och inte blir det så i dag heller, var Jarmo Rosenlöfs tippning någon minut före klockan 18.
Två timmar senare kommer han till journalisterna i fullmäktigesalens ena hörn:
– Men nu verkar det faktiskt gå så, jag har varit aktiv sedan 1975 och det har aldrig hänt förr!
Efter det fortsatte budgetdebatten ännu ytterligare två timmar.

Borgmästaren tackade för gott samarbete och pekade på glädjeämnen och bekymmer
Att budgetarbetet har löpt på ett annat sätt än tidigare framkom också då enigheten fanns redan i styrelsen.
När borgmästare Minna Arve presenterade budgetförslaget ursäktade hon sig för att fullmäktige nu första gången mötte förslaget. Hon hänvisade sedan till sommarens diskussioner med alla politiska grupperingar.
– Borgmästaravtalet är grunden för budgeten. Vi har haft en bra anda och vi har också många goda siffror att presentera – inflyttning på plus, sjunkande arbetslöshet, mer pengar för invånarnas delaktighet – men vi har samtidigt strukturella bekymmer och arbetskraftsbrist i vissa sektorer.
Att coronapandemin har ökat trycket på stadens service, speciellt inom social- och hälsovården, överskuggar det mesta och till det återkom ledamöterna i många inlägg.
Vice borgmästare för den sektorn, Elina Rantanen, Gröna, nämnde de fyra tilläggsmiljoner som har vikts för att få bukt på stadens hälsokris.

Grupp efter grupp är nöjd med budgeten även om alla lyfter fram egna hjärtefrågor
– SDP godkänner budgetförslaget, börjar gruppordförande Taru Pätäri sitt anförande. Hon säger att politiken behöver diskussion och olika åsikter, men politik är också kompromisser.
– Det väsentliga nu är att vi gör allt vi kan för att förkorta köerna i vården och skapa ett befolkningsansvar för läkarna. De här frågorna var avgörande för oss.
Att få tillräckligt med personal för småbarnspedagogiken är en annan fråga som socialdemokraterna lyfte fram, och den frågan togs också upp i flera andra gruppanföranden, bland annat av Vänsterns, som hålls av Mirka Muukkonen.
Hon anser att sämjan kring budgeten är viktig, medveten om att Vf ofta varit en proteströst i Åbopolitiken. Hon lyfte också upp en av de frågor som ingått i Vf:s budgetpalett, att staden köper Rettigska tobaksfabriken för att skapa Konstens Hus.
Saara Ilvessalo, Gröna var nästa gruppordförande i talarstolen. Skrivningar om att stadens klimatmål och -åtgärder regelbundet kontrolleras och uppdateras, hörde till gruppens krav, liksom en förhöjning av invånarbudgeten.
Att trafikutsläppen fortfarande är den största hindret i Åbos ambitiösa klimatarbete är ett bekymmer, säger Ilvessalo:
– Vi är de personer som ska påverka det, det är vi som ska skapa förutsättningar för att folk väljer kollektivtrafik istället för privatbilism.
Sannfinländarnas gruppanförande hålls av Juha Anttila. Partiet sväljer budgetförslaget, men vill ändå kritisera de stora investeringarna som ingår.

”S:t Olofsskolans renoverings- eller nybyggesplanering brådskar”
Nicke Wulff, som höll SFP:s anförande, betonade att ledamöterna har ett ansvar inför invånarna.
– I det ansvaret ska det ingå att vi kan kompromissa och enas, och det är budgetarbetet ett bevis på.
– Åbos viktigaste resurs är stadens personal och vi anser det rätt att vi satsar på personalen, sa Wulff, för vi måste också lyckas rekrytera mer personal. En konkurrenskraftig lön för personalen i småbarnsfostran och i skolorna är nödvändiga.
Wulff nämnde speciellt S:t Olofsskolans behov. Han påminde alla ledamöter om att skolan är stadens enda svenska högstadium och att huset redan i flera år varit i undermåligt skick.
– Det brådskar med en renovering eller ett nybygge, så att den planeringen får pengar 2022 är oerhört viktigt, säger Wulff.
I ekonomiplanen för åren 2022-25 finns en skrivning om 18 miljoner för S:t Olofsskolan. Noteras kan också att Sirkkalaskolans nybygge hör till de största investeringarna inom skolor och daghem i budgeten 2022.
Centerns Jarmo Laivoranta är den sista med ett gruppanförande. Han är kritisk till att man så litet har diskuterat de åtgärder som behövs för att nå de mål man enats om i budgetarbetet.
Han förutspår att framtiden inte blir lika enig som kvällens möte, men även Centerns ledamöter backar upp budgetförslaget.

Historiskt att få budgetacceptans av alla fullmäktigegrupper
När budgetmötet har pågått i två timmar har samtliga grupper, utom enmannagruppen Rörelse Nu, sagt sig godkänna förslaget.
Men ännu finns över 20 ledamöter i kö som har begärt om ordet.
Ett upprört brandtal hålls av Mikael Miikkola, Sannf, som säger att han inte kan förstå varifrån alla dessa pengar ska tas.
– Här diskuteras helt orealistiska investeringar och storstilade projekt då inte inkomstbasen alls räcker till för det som planeras. Vi har svalt borgmästaravtalet men jag vill säga det jag har sagt, jag har talat.
En annan mycket kritiskt inlägg görs av Henry Toivari, SDP, som säger att fullmäktige nu enbart blivit en gummistämpel och att information om detaljerna inte varit tillgängliga i god tid.
Mot det här protesterar såväl Grönas gruppordförande Ilvessalo som borgmästare Arve, som säger att informationen nog har funnits, men ”inte som en budgetbok som i forna tider”.
Många ledamöter ber ännu om ordet. Pauli Kossila, Sannf, har ett ändringsförslag men ingen understöder det.
När klockan är 22.05 får fullmäktigeordförande Mika Maaskola, SDP, avsluta debatten kring budgeten.
Den godkänns utan omröstning.

Nyckeltal för Åbo 2022
Nettoutgifter: 1 177,7 miljoner euro (1 162,6*) I parentes prognos för 2021.
Underskott: –22,6 miljoner (–9,1*)
Investeringar: 158,2 miljoner (142,9*)
Skattesats: 19,50 procent (oförändrad)
Fastighetsskattesats: 0,45 (stadigvarande boende)
Allmän fastighetsskattesats: 1,15 procent.
Åboborna är för närvarande 195 350 personer
Invånarantalet har ökat med 965 personer det gångna året.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.