Han ska rädda Nådendal – siktet inställt på över 400 nya jobb

När Panu Routila funderar på Nådendals framtid gör han det hemma vid skrivbordet i egnahemshuset i Nådendal. Dagarna brukar vara fullspäckade av videomöten.
Och bra så. Routila ger inte intrycket av en man som gillar att slösa med tid.
– Man behöver inte förflytta sig från en plats till en annan. Man kan programmera hela dagen med möten, säger Routila om alla distansmöten som coronatiden har medfört.
Panu Routila
Ålder: 56
Bor: i Nådendal
Favoritlunch: Kycklingsallad
Nådendal betyder: Det är min hemort och betyder mycket. Jag har vuxit upp här och gått i skola här.
Bästa med Nådendal: Sommaren
Van vid att sitta på andra sidan av bordet
Panu Routila har lång erfarenhet av toppjobb inom industrin.
Åren 2015–2019 var han vd för Konecranes och mellan åren 2008–2015 vd för Ahlström capitals. I dag är han styrelseordförande i Patria och Oriola.
Uppdraget att staka ut den industriella sektorns framtid i Nådendal tog Routila emot i september då det stod klart att Neste kan komma att lägga ned produktionen i Nådendal.
För Routila är uppdraget som utredningsman nytt.
Han har varit med om att lägga ned tiotals fabriker, men på den andra sidan av bordet, där effekterna av nedläggningarna dryftas, har han inte suttit.
– Det är mycket intressant att nu sitta på den andra sidan av bordet. Jag har möjlighet att fundera på vad man egentligen borde göra på ett annat sätt när beslut om nedläggningar fattas, säger Routila.
Neste i Nådendal
Neste äger ungefär 200 hektar i Nådendal. Vad som i framtiden händer på Nestes tomt är något som i sista hand Neste bestämmer om. Ny industri på Nestes område i Nådendal kan skapas bara i samråd med Neste.
Finska staten är majoritetsägare i Neste.
Norr om Nestes tomt i Nådendal finns ett industriområde och en hamn som Nådendals stad äger. I öst gränsar Neste mot Reso.
Intill Nestes raffinaderi finns Åbonejdens Energiproduktion (Turun seudun energiatuotanto, TSE).

Det var den 30 november som beskedet om att Neste lägger ner oljeraffinaderiet i Nådendal kom och att totalt 230 anställda i Nådendal sägs upp.
Oljeraffinaderiet har verkat i Nådendal sedan 1957 och Neste är en etablerad del av Nådendal.I Routilas utredning är raffinaderiet och vad som kunde ersätta raffinaderiet ändå bara en del.
– Vi ser på hela området. Alla vill frångå de fossila energikällorna och gå över till bioenergi. Den här utvecklingen måste stödas. Vi vill hitta ny ekonomi i området och jag tror att det nya på något sätt kommer att ha anknytning till cirkulärekonomi och bioenergi, säger Routila som gör utredningen tillsammans med Janne Virtanen från Egentliga Finlands förbund.
Klar ska Nådendal-utredningen vara i mars 2021 men en mellanrapport är att vänta kring årsskiftet.
Finns intresse
Enligt Routila är intresset för Nådendal stort.
– Vi har fått så många påstötar att det nog blir något. Och knappast bara ett bolag utan en portfölj av olika företag och verksamhet som kan byggas i området.
Fördelarna med Nådendal är flera: Det går en djup farled till hamnen, Omfartsvägen stryker förbi och det finns kunnig arbetskraft, räknar Routila upp.
Målet är att skapa över fyrahundra nya arbetsplatser istället för de 230 som nu försvinner.
– Vi kommer att skapa ett koncept för vad man kan göra här i framtiden och hur dubbelt fler arbetsplatser än tidigare kan skapas. Fokus är på 1,5,10,15 och 25 år in i framtiden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.