Förflytta dig till innehållet

Nådendal i chock efter Nestes besked om raffinaderiets öde — 330 hotade jobb är ett bakslag för hela Åboregionen

Arkiv/Jan-Ole Edberg
Torn på ett industriområde.
IndustrianläggningArkiv/Jan-Ole Edberg

Nestes raffinaderi Nådendal. Foto: Jan-Ole Edberg

Nestes besked om att man planerar att stänga raffinaderiet i Nådendal kom som en chock både för de anställda och för Nådendals stad.

— Det här hade ingen av oss kunnat föreställa sig. Beskedet kom som en stor chock för oss alla, säger Kimmo Aho, huvudförtroendeman vid Nestes raffinaderi i Nådendal.

Förutom chocken orsakade måndagens besked både sorg och bedrövelse hos de anställda.

— Man kan inte tolka de här på annat sätt än att portarna stängs och jobben försvinner. Det är sorgligt, säger Aho.

Stort bakslag för hela regionen

Nestes raffinaderi sysselsätter 330 anställda. Företaget är den största industriarbetsgivaren i Nådendal.

Också stadsdirektör Jouni Mutanen är chockad över beskedet.

— Det är mycket sorgligt. Mina tankar går i första hand till de anställda och deras familjer. Det är många människor som nu oroar sig för sina inkomster, säger han.

Nedläggningen av raffinaderiet får stora effekter för regionen.

— Det här är ett stort bakslag inte bara för Nådendal utan för hela Åboregionen, säger Mutanen och syftar på alla kringeffekter som de förlorade jobben leder till.

­– Effekterna är både direkta och indirekta inom servicen och näringslivet och hos underleverantörerna.

Monica Forssell

Stadsdirektör Jouni Mutanen. Foto: Monica Forssell

Ytterligare en negativ effekt är de förlorade skatteintäkterna som Nådendal drabbas av när raffinaderiet stängs.

Enligt Mutanen resulterar nedläggningen i att staden går miste om flera miljoner euro i skatteinkomster i form av samfundsskatt och inkomstskatt.

Mutanen säger att staden i samarbete med Åbo stad, NTM-centralen, TE-byrån och lokala aktörer i näringslivet tänker tillsätta en arbetsgrupp som får i uppdrag att hitta lösningar utgående från de anställdas omställningsskydd.

— Det handlar om att försöka hitta nya jobb åt dem eller erbjuda utbildning. Vi hoppas att också Neste bidrar med egna insatser när det gäller omställningsskyddet. Dessutom tänker vi begära någon form av stöd från staten, säger Mutanen.

Han blev på måndagen uppringd av statsminister Sanna Marin (SDP) som lät förstå att regeringen följer med situationen.

Samarbetsförhandlingar inleds

Vid Neste säger direktör Hannele Jakosuo-Jansson som ansvarar för personalfrågor att man från företagets sida är beredd att stötta dem som blir utan jobb.

— Vi kommer att starta ett program med fokus på omställningsskyddet. Det är nödvändigt när det handlar om en så stor omställning i företaget, säger hon.

Hon syftar på den omstrukturering av verksamheten som Neste planerar och där nedläggningen av raffinaderiet i Nådendal ingår.

Avsikten är att hamn- och terminalverksamheten fortsätter medan raffinaderiverksamheten koncentreras till Nestes raffinaderi i Borgå.

Det betyder att företaget inleder samarbetsförhandlingar nästa vecka.

470 anställda berörs

Förhandlingarna omfattar 470 anställda och berör personalen i Nådendal och Borgå.

Förhandlingarna omfattar också utlokaliserad verksamhet.

Målet är att spara 50 miljoner euro om året i fasta kostnader.

Neste motiverar åtgärderna med att man vill trygga företagets konkurrenskraft genom att anpassa sig till den förändrade marknaden.

— Efterfrågan på fossila bränslen minskar hela tiden, speciellt under coronapandemin har efterfrågan klart minskat.  Samtidigt ökar efterfrågan på energilösningar som är baserade på förnybar energi, säger Jakosuo-Jansson, som också ansvarar för anskaffningar och säkerheten i företaget.

Raffinaderiet i Borgå ska utvecklas

Nestes mål är att utveckla raffinaderiet i Borgå till ett raffinaderi anpassat för förnybar energi och återvinning av råvaror.

— Det lönar sig inte att göra nya investeringar i Nådendal. I stället satsar vi i raffinaderiet i Borgå. Vi kommer att fortsätta att producera biodiesel i Borgå men samtidigt måste vi stärka konkurrenskraften och satsa på processer för förnybara energilösningar och återvinning av energiråvaror. Vi vill vara en föregångare på marknaden, säger Jakosuo-Jansson.

Nestes raffinaderi i Nådendal byggdes 1957 och är landets äldsta. Raffinaderiet i Borgå är byggt 1965.

Tillståndet i Nådendal går ut 2022

Tillståndet för raffinaderiet i Nådendal går ut hösten 2022.

— Nedläggningen sker senast då eller tidigast i början av 2021. Det beror på vilka beslut som fattas, säger Jakosuo-Jansson.

Neste sysselsätter knappt 3 800 anställda i Finland. 2300 anställda jobbar vid raffinaderiet i Borgå, 1000 vid huvudkontoret i Esbo och 330 vid raffinaderiet i Nådendal.

Dessutom har företaget distributionsterminaler på elva orter samt 800 bensinstationer.

Neste har också flera tusen anställda utomlands vid raffinaderierna i Rotterdam och Singapore.

Företaget omsätter 16 miljarder euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter