Fortsatt läkarbrist på Kimitoön – förlitar sig på köptjänster

Läkarbristen vid Kimitoöns hälsovårdscentral är inget nytt fenomen. I början av juni skrev ÅU om lösningar vid vårdcentralen i sommar. Man har bland annat ingått avtal om köptjänster för två distansläkare.
Jämfört med våren, då läget var som mest akut, har vårdcentralen haft tillgång till fler läkare i juni. Trots det är det fortfarande brist och ÅU rapporterade tidigare om att läkarresurserna blir färre i juli.
Förlitar sig på köptjänster
I juni har situationen varit rätt så bra, säger Miia Lindström, välfärdsområdet Varhas områdeschef för social- och hälsotjänster.
Kimitoöns hvc har haft tre och ibland fyra läkare på plats.
– Även i juli är vi tvungna att förlita oss på köptjänster, säger Lindström.
Hon påpekar att alla hälsovårdscentraler inte ens fått tag på privata köptjänster och att läkarbristen även märks av på andra ställen.

Lindström säger att tre läkare kommer vara på plats i juli. Regionalt arbete görs kring brådskande vård med Pargas och Åbo.
Det är viktigt att se på helhetsbilden, säger Lindström.
Vid hälsovårdscentralen går en stor del av läkarnas tid åt varierande uppgifter, bland annat äldrevård och rådgivning förutom direkt mottagningsarbete.
För att garantera patientsäkerheten erbjuds den akuta vården fortsättningsvis i samarbete med Pargas och Åbo.
Distansläkare konsulterar
På Kimitoön har man inte brist på sjukskötare, vilket är ett problem på vissa andra orter, säger Lindström.
Vid vårdcentralen har man under sommaren börjat använda distansläkare. Enligt Lindström har tjänsten fungerat smidigt. Sjukskötare kan vid behov konsultera läkare som bland annat kan förnya recept.
– Man arbetar mångprofessionellt i ett team. En sjukskötare kan ofta ta emot en patient och erbjuda den vård som behövs, men behöver ibland konsultera en läkare. Istället för att boka en separat läkartid, kan läkaren ge konsultation, säger Lindström.
Vid behov samarbetar man med läkare i Pargas.
Vid Kimitoöns hvc finns fyra läkartjänster, men det har varit svårt att fylla de lediga tjänsterna.
Lindström säger att de fortsättningsvis rekryterar läkare till vårdcentralen.
– Vi förlitar oss på köptjänster, men försöker även förstärka våra egna led, säger hon.
”Patienten har alltid rätt till vård”
Lindström påminner Kimitoborna om att alltid vid behov kontakta hvc.
Vid behov kommer patienter i första hand få vård på Kimitoön. Vid behov kan patienter hänvisas till hälsovårdscentraler i Pargas och Åbo, men personalen vid Kimitoöns hvc avgör vårdbehovet först.
– Många har läst om bristen och känner oro, men det lönar det sig alltid att ringa. Patienten har alltid rätt till vård och fastän det finns en brist är det vårt problem att lösa.
Varför kan man inte be om hjälp av läkare som bor på ön och är villig att hjälpa till???
För några veckor sedan fanns det ca 1000 recept som borde ha förnyats.