Förflytta dig till innehållet

Flickors överdrivna internetanvändning kan leda till depression och studiesvårigheter – så här säger unga kvinnor i Åbo

Linn Schönberg
Josefina Kullberg och Lilian Finch skrollar på telefonerna.
Josefina Kullberg och Lilian Finch tror att det är svårt att få den ökade internetanvändningen att minska.

Att internet och sociala medier tar upp allt mer av ungdomars tid är ingen nyhet. Men ökningen av internetanvändningen är oroväckande stor, i synnerhet bland flickor och unga kvinnor.

Enligt en undersökning av Institutet för hälsa och välfärd har gymnasieflickors internetanvändning mer än fördubblats under de senaste sju åren, och nästan fördubblats för högstadieflickor. Det är en betydligt kraftigare ökning än hos pojkar i samma ålder.

Undersökningsresultaten publicerades för en vecka sedan.

Josefina Kullberg och Lilian Finch är båda 18 år och studerar för tredje året vid Katedralskolan i Åbo. De känner delvis igen sig i den rejäla ökningen.

– Jag använder internet nästan hela tiden förutom när jag är i skolan. Jag tittar mycket på Youtube och så fastnar jag ofta på Tiktok. Jag tycker att min internetanvändning har ökat, speciellt Youtube, säger Kullberg.

För Kullberg beror ökningen på att hon har blivit beroende av att få en lugn stund om kvällarna då hon kan låta hjärnan slappna av och bara titta på videor eller film. Det blev en vana, säger hon.

– Jag är medveten om vad som händer på internet och brukar hålla mig uppdaterad. Men jag försöker också hålla mig medveten om hur internet påverkar mig och min hjärna. Under pandemin ökade min användning mycket, men på senare tid har det blivit bättre, säger Finch.

Josefina Kullberg och Lilian FinchLinn Schönberg
Josefina Kullberg och Lilian Finch är medvetna om att de lätt blir beroende av sociala medier och gillar inte att det är så.

Psykiska problem, sömn- och studiesvårigheter

I undersökningen konstaterar THL att den överdrivna internetanvändningen har samband med psykiska problem, såsom ångest- och depressionssymtom. Dessutom kan det leda till kortare nattsömn, mindre motion och studiesvårigheter, som att läsa, skriva eller räkna.

– Jag tror absolut att det stämmer. På sociala medier hamnar man lätt in i bubblor där man på sätt och vis tappar kontakten till omvärlden. Det kan påverka ens utveckling som person negativt. Saker som verkar jätteviktiga på internet spelar egentligen inte alls en stor roll i livet, säger Finch.

– Jag tror att internet kan bidra till depressionssymtom men inte direkt orsaka depression. Om man är mycket på internet kan det påverka ens sociala liv negativt och man kan glida iväg från sina vänner, och så blir man bara hemma och skrollar på till exempel Tiktok. Men jag skulle inte säga att internet är lika med depression, säger Kullberg.

Båda två tror att en överdriven internetanvändning kan leda till studiesvårigheter. Det är något som de själva har märkt av.

– Jag har svårt att börja studera för att jag är så van vid det snabba innehållet. Att läsa ett kapitel biologi är inte alls detsamma som att skrolla på Tiktok i tio minuter. Man blir så lätt uttråkad av att koncentrera sig, säger Kullberg.

– Min förmåga att koncentrera mig och göra skolarbete effektivt skulle antagligen vara mycket bättre om jag inte använde internet lika mycket. Det har påverkat min sömn negativt också, fortsätter Finch.

Instagran reels på Josefinas telefonLinn Schönberg
Tiktok är den största koncentrationsboven. Men också Instagram reels och Youtube tar upp mycket tid.

Jag tycker att det finns mer innehåll som riktar sig till flickor än till pojkar på sociala medier. Det marknadsförs specifikt till unga flickor och man fastnar för det ganska lätt.

Lilian Finch

Olika innehåll för flickor och pojkar

Varför problemet är så mycket större hos flickor än pojkar tror Kullberg och Finch beror på att flickor och unga kvinnor använder sig mer av sociala medier, medan pojkar lägger mer tid på digitala spel. Det är också den enda orsaken som THL tar upp i sin undersökning.

– Jag tycker att det finns mer innehåll som riktar sig till flickor än pojkar på sociala medier. Det marknadsförs specifikt till unga flickor och kvinnor och man fastnar för det ganska lätt, säger Finch.

Kullberg har också märkt av samma problem hos flickor i åldern 12–13 som hon jobbar med. Enligt henne använder de unga flickorna internet ännu mer.

– Jag har hört att de inte klarar sig så bra i skolan för att de inte orkar studera. De hinner inte heller studera för att de är så mycket på sociala medier, och nu har de inte ens tillgång till alla appar som finns. De har nästan alla skrivsvårigheter och gör hela tiden stavfel, berättar hon.

Svårt att hitta en lösning

Vad exakt man borde göra för att bryta trenden vet inte Kullberg och Finch. De säger att det är svårt eftersom det inte går att säga till en så stor grupp människor att sluta göra något när det blivit ett beroende, som internetanvändningen har blivit.

– Det måste komma från en själv att man vill minska sin internetanvändning. Det går inte riktigt att tvinga någon till det, säger Finch.

Josefina Kullberg och Lilian Finch skrollar på telefonernaLinn Schönberg
Josefina Kullberg och Lilian Finch tycker att det är svårt att radera appar eftersom man går miste om kontakt med sina vänner.

Båda två försöker till exempel läsa böcker ibland, men att få andra att göra det är svårt eftersom det är främmande för vissa att sätta sig ner och läsa.

– Ett sätt att förbättra sin koncentration kunde vara att försöka titta på längre videor, trots att man fortfarande är på internet. Då kommer man åtminstone bort från det där snabba skrollandet. När koncentrationen är bättre kanske man kan börja läsa böcker, säger Finch.

Tycker ni att ni borde försöka minska på er internetanvändning?

Ja, det tycker jag. Jag tycker inte att det är roligt när jag fastnar i skrollandet och inte kan komma bort från det. När jag inte är inne på Tiktok känns det mycket lättare att börja studera eller ta en promenad. Kanske man bara borde radera Tiktok, säger Kullberg och Finch håller med.

Orsaken till att det är svårt att radera appar är att man går miste om kontakten med sina vänner, även om det finns andra sätt att hålla kontakten, säger de.

Båda två hoppas att trenden kommer att vända och att användningen av sociala medier inte kommer att fortsätta öka. Det är ändå lättare sagt än gjort.

– Jag tror att ganska många är medvetna om hur dåligt det är och hur negativt det påverkar våra hjärnor och vår framtid. Fast man vill ändra på sitt beteende finns det så mycket på internet som möjliggör det här beroendet, säger Finch.

THL:s undersökning i korthet

  • Överdriven internetanvändning ökade bland flickor på alla skolstadier åren 2017–2023.
  • Det mer än fördubblades för flickor i gymnasieålder.
  • Överdriven internetanvändning kan orsaka psykiska problem såsom ångest och depression.
  • Det kan leda till att man sover mindre vilket påverkar inlärningen och koncentrationen.
  • Coronapandemin verkar inte ha fått internetanvändningen att öka särskilt kraftigt.

Rubriken ändrad klockan 10.33.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter