Förflytta dig till innehållet

Flera nya anmärkningar mot Destias stenbrottsplaner på Kimitoön

Arkiv/Emilia Örnmark
Vägskylt med texten Daslsbruk
Galtarbyvägen blir aktuell för Destias eventuella stentransporter, vilken rutt det än kan komma att handla om. Galtarbyvägen går från Nivelax till Dalsbruk. Den är också den väg som leder från stenbrottet mot Björkboda och vidare till Dragsfjärdsvägen.

Ytterligare femton anmärkningar eller skrivelser har lämnats in mot Destias planer på ett stenbrott i Galtarby, Västanfjärd.

I och med att bolaget i slutet av oktober kompletterade sin ansökan gavs igen möjlighet att komma med anmärkningar till Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd, senast 4 december.

Enligt Kimitoöns ledande miljösekreterare Sonja Lindström har flera av skrivelserna undertecknats av flera personer. Enligt henne är innehållet i anmärkningarna stort sett samma som förra gången: de gäller alltså motstånd mot transport av stenmaterial längs Galtarbyvägen och genom centrum av Dalsbruk för att nå hamnen.

Totalt 74 anmärkningar

I början av året, då det senast var möjligt att lämna in anmärkningar, tog kommunen emot 59 anmärkningar av totalt 91 personer.

Enligt Destia kom då en fjärdedel av anmärkningarna från Dalsbruks tätort och förutom trafikpåverkan gällde de buller- och dammkonsekvenser från fartygslastningen i hamnen.

karta över samhälle vid havetMapcreator/Emilia Örnmark
Det krossgrus som ska till Dalsbruks hamn kan till exempel transporteras längs den rutt som kartan visar, genom Dalsbruks centrum. Den har kritisertas mest. Ett annan alternativ är via Björkboda, men den rutten går rakt förbi Västanfjärds skola och daghem.

Nästa steg är att Destia bereds möjlighet att bemöta de nya anmärkningarna. Vidare ska begärda utlåtanden inväntas. Efter det bereds ärendet för beslut i kommunen. Även de tidigare anmärkningarna beaktas.

Det planerade stenbrottet

  • Destia har ansökt om lov för täktverksamhet och miljötillstånd för bergssprängning och stenkrossning i Galtarby, Västanfjärd.
  • Destia ansöker om att använda 900 000 kubikmeter berg under en period på tio år, om att få spränga och krossa cirka 90 000 kubikmeter stenmaterial per år samt om transport av stenkross.
  • Planeringsområdet är 20,8 hektar, inklusive plats för bland annat lagring, medan området där sten bryts är 11,6 hektar stort.

Kompletteringen: ”Det handlar inte om lastbilsrally”

Destias komplettering tillkom efter en begäran från Kimitoöns kommuns miljömyndighet om att undersöka alternativa transportrutter för stenmaterialet och ange vilken transportväg man har tänkt använda.

Den ursprungliga ansökan från Destia gäller tillstånd för täktverksamhet samt miljötillstånd för bergssprängning och stenkrossning.

I kompletteringen säger bolaget bland annat att folk felaktigt fått intrycket att stentransporten skulle bli ett kontinuerligt lastbilsrally genom Dalsbruk. Man poängterar att all stentransport inte planeras gå till Dalsbruks hamn, alltså genom Dalsbruks centrum.

Enligt bolagets uppskattning handlar det om noll till tio fartygslaster som körs till hamnen per år, eller noll till två per månad. Hur frekvent trafiken inom dessa ramar skulle bli hänger ihop med marknadsläget.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

2 kommentarer: “Flera nya anmärkningar mot Destias stenbrottsplaner på Kimitoön

  1. Peter Fihlman skrev

    Utan att ta ställning för eller emot blev jag att fundera på den här ” Enligt bolagets uppskattning handlar det om noll till tio fartygslaster som körs till hamnen per år, eller noll till två per månad”
    Vad betyder det i lastbilar/ långtradare eller hur körs det ?

  2. Satu Zwerver skrev

    Hur är det nu, skall Museimyndigheterna ge ett utlåtande om tungtrafik genom Dalsbruk eller inte? Dom har gett utlåtande i första rundan, men bara om effekterna på själva stenbrottsplatsen. Tung trafik genom Bruket kunde förorsaka skada till gamla, skyddade eller -skyddssvärda byddnader. Vet att en tid sen hade museiverket ännu inte blivit begärd om ett utlåtande nu i andra rundan. Undrar om dom nu har begärts om ett utlåtande eller kan dom skicka in ett utan en officiel begäran?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter