Femhundra vindmöllor planeras på åländskt territorialvatten – ”Åland ska bli ett naturligt centrum för förnybar energi i Norden”

En storskalig satsning på vindkraft planeras på Åland. Tanken är att omkring femhundra vindkraftverk ska placeras i Ålands territorialvatten, främst norr men också söder om Åland.
– Landskapsregeringens uttalade målsättning är att Åland ska bli ett naturligt centrum för förnybar energi i Norden, säger Ålands utvecklingsminister Alfons Röblom (HI).
Däremot finns det ännu varken tidtabell eller exakt prislapp för projektet. Landskapsregeringen har anlitat Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet för att kartlägga hur visionen kan genomföras. Senast i juli ska de presentera olika alternativ utifrån vilka Åland kan bygga sin strategi.
Enligt Röblom är avsikten att projektet ska starta så snabbt som möjligt.
– Uttrycket så snabbt som möjligt är förstås relativt. Det handlar naturligtvis om ett antal år, säger Röblom.
Projektets bakgrund
Idén om havsbaserad vindkraft på Åland uppkom i fjol i samband med arbetet med den åländska havsplanen. I havsplanen definieras energiområden som är lämpliga för etablering av havsbaserad vindkraft.
Energiområdenas totala areal uppgår till cirka ettusen kvadratkilometer. De ligger både norr och söder om Åland.
Under det senaste året har Ålands utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) diskuterat projektet med bland annat näringsminister Mika Lintilä (C), miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) och svenska energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman.
I början av 2021 gjorde landskapsregeringen ett avtal med Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet som ska ta fram en vägkarta för projektet. Senast i juli ska olika alternativ presenteras.
Källa: Ålands landskapsregering
Mångmiljardsatsning
Projektet innebär stora infrastrukturella satsningar och ligger i mångmiljardklassen. Röblom säger att mängden energi som är tänkt att produceras är mycket större än Ålands eget behov. Förutom elproduktion finns det även planer på att inkludera energiförädling i projektet.
– Den potentiella energimängd som kan produceras på åländskt territorialområde motsvarar 45 procent av den elenergi som producerades i Finland 2019, säger Röblom.
– Det är en exportvara vi talar om, säger Stefan Fransman, teknisk samhällsstrateg vid Ålands landskapsregering.
Enligt Fransman ligger Åland mitt emellan två energitörstiga nationer, vilket är en fördel då man utvecklar vindkraften på Åland. Fransman säger att man för tillfället håller på att bygga ut vindkraften i norra Sverige, men det är problematiskt att transportera elen till Stockholmsregionen där man talar om elbrist. Där kunde Ålands vindkraft spela en väsentlig roll.

Landskapsregeringen har också fört dialog med stamnätsbolagen Fingrid och Svenska kraftnät.
Just nu finns det två elkabelanslutningar mellan Finland och Sverige. En av kablarna ska bytas ut inom tio år. Förhoppningen är att den nya kabeln kan placeras så att den kan transportera el från framtida vindparker.
– Om en kabel mellan Finland och Sverige sammanlänkas med vindkraftsparker norr om Åland kan det vara ett tillskott för hela den nordiska energimarknaden, säger Fransman.
Fördelar och utmaningar
Tanken är att Åland ska arrendera ut havsområdena till aktörer som ämnar använda dem till uppbyggnad av vindkraft. Enligt Röblom har flera internationella aktörer hört sig för om möjligheterna. Han säger att det tyder på att projektplanerna ligger helt rätt i tiden.
Fransman säger också att Ålands småskalighet bidrar till att tillståndsprocesserna går betydligt snabbare än på nationell nivå.
– Vi har fördelar som andra inte har. För det första är vindförhållandena bra här. För det andra har vi lagstiftningsbehörighet inom bygg och energi, vilket betyder att det vid behov går snabbt att stifta lagar som underlättar processen, säger Fransman.

Enligt Röblom är fördelen med havsbaserad vindkraft att man minskar risken för att det kommer för nära mänsklig bebyggelse. Dessutom är vindarna mer jämna över vattenytan och det är möjligt att bygga större vindkraftverk.
Men det finns också utmaningar, till exempel den finansiella aspekten och var verken ska placeras. Dessutom måste man ta hänsyn till många miljövärden när planerna väl förverkligas. Fransman säger att man i havsplanen har beaktat närmare tio olika parametrar för energiområdena som sjötrafik, havsdjup och biotoper.
Projektets potential
De definierade energiområdena har utrymme för upp till 500 stora vindkraftsturbiner.
Det finns möjlighetatt etablera elkabelanslutningar mellan Finland och Sverige, eventuellt också till Åland.
Vindkraftsturbinernas effekt uppskattas till 12 megawatt.
Den årliga energiproduktionen väntas uppgå till cirka 30 terawattimmar, vilket motsvarar cirka 45 procent av Finlands totala elproduktion 2019.
Man ska även undersöka potentialen för att vidareförädla en del av den producerade elenergin till stora volymer vätgas.
Källa: Ålands landskapsregering
Folkligt stöd
Röblom säger att det är viktigt att projektet har en folklig förankring, eftersom det handlar om en av ålänningarnas naturresurser. Just nu pågår även ett antal privata vindkraftsprojekt på Åland, och enligt Röblom har ålänningarna haft möjlighet att köpa andelar i projekten.
Ålänningarna har dessutom en lång relation till vindkraften, framhåller Röblom. Den första åländska vindmöllan restes 1992 på Sottunga.
– Det finns en känsla av att vi äger den här energikällan. Vi bedömer att det finns ett stort folkligt stöd för förnybar energi i allmänhet och vindkraft i synnerhet.
Skapa arbetstillfällen
För Ålands del skulle projektet medföra arrendeinkomster och skatteinkomster. Fransman säger att behovet av arbetskraft kommer vara stort under både uppbyggningsskedet och i driftskedet.
– Under coronapandemin har vi sett hur sårbart det åländska samhället har varit i och med att sjöfarten och turistnäringen drabbats hårt. Vindkraften skulle fungera som ett nytt, stadigt ben att stå på, säger Fransman.

Även Röblom säger att Åland måste bredda sin ekonomi. Han beskriver pandemin som ett slag rätt i Ålands solarplexus. Röblom och Fransman framhåller att också utbildningen är en viktig del för att lyfta den åländska profilen inom energibranschen.
– Den åländska självstyrelsen fyller snart hundra år. Jag brukar säga att Åland har varit ett bra exempel på fredslösning i hundra år. Det ska vi fortsätta att vara, men vi ska också bli ett exempel på hur man jobbar smart och agilt för att bli ett hållbart samhälle, säger Röblom.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.