Expert inför köpfesten: Vi jagar en upplevelse när vi konsumerar


Shopping ger en kick. Vi söker spänningen i att konsumera genom att fynda och få känna att vi gjorde ett bra kap säger Anu Norrgrann är forskardoktor i marknadsföring på Svenska handelshögskolan i Vasa. Foto: Sofia Nygård/HSS Media
På fredag är det åter dags för butikerna att locka kunder med billiga erbjudanden. I år ordnas rean Black Friday samtidigt som Köp inget-dagen. Det är ett intressant sammanträffande, säger Anu Norrgrann, forskardoktor i marknadsföring på Hanken i Vasa.
– Man stimuleras att köpa, men uppmanas också till eftertanke kring hållbarhet.
Black Friday är USA:s största readag. De senaste åren har köpfesten vuxit sig stark även i Finland. För företagen är det förstås en bra dag.
Men även om dagen uppmuntrar till konsumtion är det viktigt att försäljningen sker på en hållbar grund, säger Norrgrann.
– Kampanjer ska användas med eftertanke och ske tillräckligt sällan. De ska handla om att till exempel slumpa bort ett överskottslager så att det inte förvandlas till avfall.
Kampanjerna är samtidigt ett sätt för företagen att få fart på kommersen under en tidpunkt när försäljningen annars inte går så bra. Men om kampanjerna bara avlöser varandra kan kunderna känna sig lurade.
En del företag har blivit bötfällda just för att de ägnat sig åt oetisk marknadsföring och sålt en vara till nedsatt pris trots att det egentligen är ett normalpris.
Mindre butiker kan känna sig pressade att vara med i kampanjen för att alla andra är det. De tvingas då ge avkall på sin lönsamhet.
– Men som butiksinnehavare måste man också påminna kunderna om att man finns. Kampanjen kan då vara ett bra tema att utgå från.
En del företag har helt tagit avstånd från dylika köpfester. Inhemska klädföretaget Makia stängde sin nätbutik under Black Friday förra året.
– Det är en intressant motreaktion som väcker uppmärksamhet. I längden kan det ge dem ännu mer inkomster.
För konsumenterna är Black Friday ett bra tillfälle att köpa en vara som de ändå tänkt skaffa, men till ett billigare pris. Ändå är det oftast själva köpupplevelsen vi konsumerar, säger Norrgrann. Hon liknar den vid en ritual.
– I vårt välfärdssamhälle är det förhållandevis lätt att köpa det vi behöver. När saker är lättillgängliga blir det inte lika spännande att konsumera. Då söker vi i stället spänningen genom att fynda och få känna att vi gjorde ett bra kap.
Samma spänning kan vi få om vi hittar ett bra loppisfynd. Men vi kan också känna tillfredsställelse när vi inte köper något alls, säger Anu Norrgrann.
– Konsumtionsmotståndet blir allt mer accepterat. Tillfredsställelsen kan därför lika bra komma från det faktum att man inte har köpt något på ett visst antal dagar eller att man återanvänder en gammal klänning till festen.
Trenden i samhället är att konsumenterna ifrågasätter allt mer. Men trots att vi tänker mer på miljön beter vi oss inte alltid därefter.
– Vi tampas med paradoxer och inre konflikter. Fast vi skulle vilja köpa inhemska produkter handlar vi ändå på H&M. Men attityden går ändå mot en mer hållbar riktning.
Sofia Nygård
Vasabladet/HSS-media
LÄS OCKSÅ:
Black Friday förutspås fortsätta växa – men den traditionella julhandeln påverkas inte, säger man vid köpcentret Mylly
Nej, man jagar inte upplevelser utan lägre priser. Varför betala mer när man kan få det billigare om det är något man behöver? Problemet är främst att man vet inte vad är normalpris och rea-pris, så man måste söka på olika nättjänster och butiker. Det som är sk. rea i en butik kan vara normalpris i en annan, oftast så blir valet en utländsk nätbutik där normalpriset är samma eller lägre än rea-priset i detta land och ibland även gratis frakt och på köpet snabbare leveranstider fram till dörren än Postinen.
Är det inte dags att sluta jaga den upplevelsen???