Ett nytt torg med en omtvistad grotta under jord – förberedelserna för Salutorgets invigning har pågått i nästan 20 år

Vid lunchtid på tisdagen jobbar stenläggarna så svetten lackar under hjälmarna med att rada stenar på Salutorget i Åbo nära hörnet av Universitetsgatan och Auragatan.
Det myllrar av män i orange och neongula arbetskläder.
Utanför Åbo Svenska Teater jobbar en orange grävskopa och de planteringar som har gjorts i den här ändan av torget står och ser vilsna ut inne i sina inhägnader av höga metallstängsel
Deras närmaste grannar är uppgrävde stora gropar med värmeslingor, plaströr och något som för en förbipasserande ser ut som mängder av odefinierad bråte.
Det gäller att lägga i en extra växel.

På lördag invigs det förnyade Salutorget i Åbo med fest och tjohej.
Enligt förväntningarna ska en publik på 10 000 personer kunna ta del av Darudes ”Sandstorm” och annat storslaget program.
Var de ska få plats utan att ramla ner i en grop är lite svårt att föreställa sig ännu i början av den här veckan, bara några dagar före den storstilade invigningen – som med allt kringprogram ska pågå i en vecka.
Än så länge är det inte helt enkelt att hitta en fungerande rutt bara för att gå från hörnet av Universitetsgatan och Auragatan till Wiklunds hörn för att uträtta något vardagligt ärende.
Att stämma träff utanför ortodoxa kyrkan så sent som på måndagen är en direkt dålig idé.
Men det blir säkert bra bara det blir färdigt, som man brukar säga i Pargas.
Det är naturligtvis stort att det förnyade Salutorget i Åbo nu kan invigas – även om torget inte är riktigt klart ännu, utan färdigställs under hösten. Eller lite senare. Kanske i vår, om det blir mycket strul innan allt är färdigt.
Solvärmesystemet som ska värma upp torglerans ”batteri” är till exempel inte så långt klart att man skulle ha kunnat utnyttja de två senaste varma och soliga somrarna ännu (ÅU 13.9.2022).
Som det mesta andra som har gällt Salutorget och torgparkeringen var också soluppvärmningssystemet, som ska hålla torget is- och halkfritt vintertid, något som blev en konflikt mellan partierna.
I stadsstyrelsen krävdes det för två år sedan tre omröstningar för att få ett beslut om värmesystemet – och omröstningarna var så jämna att den dåvarande ordföranden Samlingspartiets Lauri Kattelus röst avgjorde alla tre gånger.
Före det hade ärendet stötts och blötts i stadsstyrelsen i tre månaders tid. (ÅU 28.1.2022)
Minnesgoda Åbobor kommer kanske till exempel också ihåg konflikten om stenläggningen på torget.
Skulle stenarna vara inhemska eller kinesiska?
Det har funnits tider i Åbos beslutshistoria då det har verkat mer än osannolikt att det förnyade Salutorgets invigningsdag någonsin kommer att inträffa.
Armbrytningen om den underjordiska torgparkeringens vara eller icke-vara pågick i flera år och dominerade Åbopolitiken under en lång tid.
Allt annat överskuggades av den allt mer infekterade konflikten mellan dem som ansåg att det var en självklarhet att den underjordiska parkeringen skulle byggas och att det egentliga beslutet närmast var en formalitet, och mellan dem som ansåg att Salutorget kunde förnyas utan någon parkering under torgytan.
Det var en kamp på kniven i många år, en kamp som påverkade relationerna både mellan partierna och mellan politiker av olika ståndpunkter.
Fullmäktige fick – eller tvingades – ta ställning till parkeringen under Salutorget i flera olika omgångar.
Beslutskulturen i Åbo på den tiden blev nästan ett skämt också nationellt sett. Men egentligen handlade det ju om politiker som envist stod fast vid sina åsikter – för eller emot. Egentligen borde en sådan ståndaktighet ha väckt beundran.
Samtidigt fanns det många som tvivlade på att de åsikter olika personer och partier höll fast vid så hårt inte alls var egna, utan till exempel någon valfinansiärs.
I juni 2012 då kampen var som hårdast skrev ÅU inför det avgörande stadsfullmäktigemötet: ”Sällan har varje enskild fullmäktigeledamot i Åbo stadsfullmäktige haft så stor betydelse som när slaget om parkeringen under Salutorget i Åbo förs i stadsfullmäktige” (ÅU 5.6.2012).
Den gången föll rösterna 34–33 för att torgparkeringen skulle finnas kvar då arbetet med torgets nya detaljplan fortsatte. Motståndarna ville att den underjordiska parkeringen skulle strykas – men förlorade med en rösts marginal.
Då hade ärendet bordlagts på föregående möte för att förespråkarna inte var i majoritet i salen.
När 25 ledamöter av 67 före mötet krävde att en folkomröstning om torgparkeringen skulle behandlas i brådskande ordning i fullmäktige var tjuvnypen i korridorerna hårda.
En av SDP:s tongivande politiker påminde den centerpartist som hade skrivit på för folkomröstning att förtroende är något man bara förbrukar en gång.
– Jag trodde att jag kunde lita på dig, men det kan man alltså inte.
Då hade fullmäktigebeslutet från december 2009 om torgparkeringen valsat ett varv till Högsta förvaltningsdomstolen.
Också beslutet från 2012 tog minst ett varv via de högsta juridiska organen i landet.
Frustationen bland motståndarna till torgparkeringen växte.
Inget hände med torgytan så länge det fanns krafter som envist ville driva igenom beslutet att torgparkeringen skulle byggas – och som också sist och slutligen avgick med segern.
Att förnya Salutorget i Åbo är en process som har pågått i nästan tjugo år. Minst.
Det är därför på sätt och vis lite absurt att slutspurten nu sker som en verklig spurt där varje dag och timme är viktig för att så mycket som möjligt ska bli klart inför de utlovade invigningsfestligheterna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.