Förflytta dig till innehållet

Torget och p-hallen i Åbo kan ännu inte värmas med solvärme – ”Synd att vi missat två varma somrar att ladda batteriet”

Jean
Man
I rören bakom Nikolas Salomaa, vd för Nolla E, ska solvärme tas tillvara som sedan ska värma torgparkeringen och hålla torget isfritt. Rören finns strax under ytan vid torget.

Det underjordiska värmebatteri som ska värma upp torgparkeringen och hålla Salutorget i Åbo isfritt kan ännu inte användas.

Skälet är att stenläggningen av torgets yta – under vilken rören som samlar in solvärme placeras – har dröjt.

Nikolas Salomaa, vd för Åboföretaget Nolla E som levererat värmelösningen, säger att värmesystemet till 90 procent var klart i december 2020, då den underjordiska parkeringen invigdes.

– Endast rören under ytan saknades. Rören skulle börja installeras i augusti 2020, men det blev augusti 2021. Vid det här laget är rörläggningen försenad med två varma somrar, tillsammans mer än ett år. Först gick vi miste om fjolårssommarens värme, och nu också värmen från denna sommar som var ännu varmare.

Salomaa säger att Nolla E är helt beroende av hur stadens arbete avancerar.

Nu hoppas han att allt ska var gjort innan årsskiftet så att systemet kan börja samla i värme och ladda det underjordiska lerbatteriet på våren.

Det hade varit fint att kunna köra i gång redan i somras, säger han.

– Med sommarens värme och solmängd hade vi nått 80–90 procent av full värmeladdning i systemet, säger Salomaa.

Solvärmesystemet

Utnyttjar torgets yta samt leran under torget.

På sommaren samlar systemet värmeenergi från solen med hjälp av rör under torgets stenyta. I rören cirkulerar en vatten- och glykolblandning.

Det varma vattnet pumpas ner i 500 så kallade energipålar som finns i leran under torgparkeringen. De funkar samtidigt som vanliga pålar i stabiliseringen av leran.

Leran runt energipålarna värms upp. I mitten av systemet är det cirka 35 grader varmt när ”batteriet” är fulladdat.

Inte lönt att använda med låg laddning

Man har provkört systemet. Men så länge som endast en del av rören som samlar in värme har funnits på plats under torgytan har det inte varit värt att använda systemet på riktigt.

– Om man bara kan ladda systemet till 30 procent går det inte att använda det till 100 procent. 30 procents laddning ger en temperatur på cirka 15 grader. Vätskan i rören måste vara minst 20 grader för att kunna smälta isen och snön på torget, säger Salomaa.

I vinter värms parkeringshallen och torget i stället med returfjärrvärme från Åbo Energi. Fjärrvärmevattnet körs inte in solvärmesystemets rör, utan värmen flyttas över till systemet med värmeväxlare.

Fjärrvärmen används inte heller för att värma upp lerbatteriet under torget, för det skulle enligt Salomaa bli väldigt dyrt.

Oklart om ersättningar diskuterats

Projektutvecklare Camilla Öhrnberg vid bolaget Turun Toriparkki konstaterar att staden ansvarar för jobbet med torgytan och allt annat ovan jord, såsom paviljongerna. Turun Toriparkkis parkering, under jord, har redan varit i bruk i snart två år.

Öhrnberg vill inte gå in på detaljer om vem som står för eventuella kostnader som förseningen orsakar, men konstaterar att tid alltid är pengar.

Hon betonar samtidigt att samarbetet med staden har funkat fint.

– Helheten är ett stort projekt med många rörliga delar och det händer alltid saker då. Samarbetet har löpt bra, och vi har vetat om när det blir förseningar. Nu har det ju också varit en del problem med leveranser av komponenter, säger hon.

Toriparkkis vd Jari Pölönen säger till ÅU – apropå att man enligt den ursprungliga tidtabellen redan hade kunnat ladda värmebatteriet två somrar – att man har en kontinuerlig dialog med staden, men han tänker inte säga något i offentligheten om huruvida man diskuterat eventuella ersättningar.

skyltJean Lindén
På ett skyddsstaket vid torget beskrivs systemet som lagrar solvärme långt ner i leran.

Staden: Alla inblandade anpassar sig till varandra

Kimmo Suonpää, chef för Åbo stads byggnadsverksamhet, säger att det alltid förs olika slags diskussioner, men att han inte känner till att några ärenden som rör ersättningar skulle ha behandlats någonstans.

Han säger att tidtabellen för hela torgprojektet justerats fler gånger under arbetets gång, och att det inte handlar om någon enskild, stor försening.

– Det har handlat om att samordna byggandet och anpassa tidtabellerna, och de har preciserats under arbetets gång.

Suonpää påpekar att projektet inte bara är stadens, Turun Toriparkkis eller Turun Metros (som byggt affärslokaler under jord).

– Alla de olika aktörerna i området har anpassat sig till varandra. Till exempel har staden inte kunnat färdigställa gatorna innan Metro byggt sina lokaler under marknivå. Och vi kunde inte heller börja bygga själva torget innan parkeringens valv fanns på plats.

– Just nu kan vi inte färdigställa ytan på Auragatan innan den underjordiska gången till Guldhuset är klar. Bolaget som förverkligar torgets paviljonger har i sin tur varit beroende av hur stadens, Toriparkkis och Metros byggande framskrider, ger Suonpää som exempel.

Världens mest miljövänliga

Nikolas Salomaa vid leverantören Nolla E menar att Åbo, när solvärmesystemet är i bruk, troligen har väldens mest miljövänliga parkeringshall och halkfria yta.

– För Toriparkki var det ett helt finansiellt beslut. Vi kunde ge dem siffrorna som visade hur mycket systemet kostar och vad man sparar på det, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter