Förflytta dig till innehållet

En fortsatt stark armé kräver uppbåd också för kvinnor

Reservister under en repetitionsövning i Syndalen i Hangö i augusti 2019. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Den militära närvaron i Östersjön har ökat under de senaste åren. Det råder en militär spänningsbalans.
Om två militärfartyg skulle krocka med varandra skulle situationen kunna eskalera.
Matti Pesu, som är expert på det säkerhetspolitiska läget vid Östersjön, målar upp detta scenario.
Han och kollegan Harri Mikkola på Utrikespolitiska institutet gör en turné till olika universitet i Finland för att tala om säkerhetspolitik. Denna vecka höll de ett seminarium på Åbo Universitet (TY).

Ryssland tvekar inte att visa sina militära muskler

— Ryssland är militärt starkare nu än för tio år sedan och landet har visat att de är beredda att använda militära medel om de anser att det är i nationens intressen, säger Mikkola.
— För Finlands del innebär det här att vi behöver ha en realistisk bild av Rysslands militära doktrin, vad deras militära kapacitet är och hurudana strategier de har.
— Men allra främst behöver vi se till att vår egen försvarsmakt nu och under de kommande åren är i tillräckligt gott skick så att tröskeln att attackera Finland förblir hög, säger Mikkola.
Men han tillägger att detta innebär att det måste finnas pengar för att upprätthålla ett starkt försvar, vilket är en utmaning.
Pesu inflikar att Finland har ett starkt försvar för tillfället. Ryssland har moderniserat sin armé och är en stark militär aktör kring Östersjön, men Pesu påpekar att Finland också är en betydande militär aktör i norra Europa.
— Finland har en ganska cynisk och konservativ världsbild när det gäller internationella relationer. I det avseendet är vi ganska olika de andra nordiska länderna, säger Pesu.

Uppbåd för alla

I ljuset av dagens säkerhetspolitiska situation anser Pesu att det är nödvändigt att behålla den allmänna värnplikten.
Men han lyfter fram att armén kommer att krympa i och med att årskullarna krymper om inte fler kvinnor gör värnplikten.
Försvarsmakten har redan slagit larm om att det är svårare och svårare att få tillräckligt med reservister.
Frågan om hur värnplikten borde reformeras diskuteras med jämna mellanrum. Det har talats om att värnplikten, eller någon form av samhällelig tjänstgöring borde gälla för alla. Pesu tror mest på förslaget att också kvinnor kallas till uppbåd.
— Det är ingen poäng att göra samhällstjänst eller värnplikt obligatoriskt för alla om det inte finns en specifik samhällelig uppgift för alla att utföra. Men genom att kalla alla till uppbåd skulle fler kvinnor få information om värnplikt och det kunde öka antalet frivilliga. De kvinnor som går armén är väldigt motiverade och blir bra soldater, säger Pesu.

Två män. Gatubild.

Harri Mikkola och Matti Pesu. Foto: Emma Strömberg

Nya stridsflygplan och nya fartyg

Förra året översteg försvarsmaktens budget för första gången tre miljarder euro. År 2014 beslöt en arbetsgrupp ledd av Ilkka Kanerva (Saml) att försvarsmaktens budget ska höjas stegvis i fem års tid.
Det var samma år som den militära konflikten i Ukraina inleddes där Ryssland gick in för att stödja separatistgrupper.
Det var en vändpunkt i det säkerhetspolitiska läget. Efter det har spänningarna trappats upp i norra Europa.
Försvarsmakten har stora militära införskaffningar på gång. De gamla Hornetplanen ska bytas ut till cirka 60 nya stridsflygplan.
Vid varvet i Raumo byggs nya militärfartyg för Försvarsmaktens bruk.
Också Sverige har noterat det förändrade säkerhetspolitiska läget.
— Åren 2013-2015 fördes en livlig debatt i Sverige om att landet borde öka sina militära resurser, men de har haft svårt att få loss pengar för detta, säger Pesu.
Han betonar att Sveriges militära beredskap har stor betydelse för Finland eftersom landet är en av våra närmsta militära samarbetspartner.
— Men om de inte har en trovärdig militär styrka är de inte heller en trovärdig militär partner för oss, konstaterar Pesu.
Det talas mycket om hybridkrigföring som en modern form av krigföring. Men Pesu och Mikkola betonar att traditionell krigföring är en hotbild som kvarstår.
— För att garantera landets territoriella suveränitet behövs en militär styrka nu och inom den närmaste framtiden. Vi kommer inte bort från det faktum hur mycket vi än skulle vilja, säger Mikkola.
Emma Strömberg/SPT

Dela artikeln

5 kommentarer: “En fortsatt stark armé kräver uppbåd också för kvinnor

  1. andreas johansson skrev

    Måjn Paul, NylBr har hört till Marinen sen juli 1998 😉

  2. Paul Lindberg skrev

    Hör kustjägarna faktiskt till sjöstridskrafterna
    frågar artilleriveteran II/1969 PjäsBtri/NylBr?
    Förr var ”Drakan” infanteribrigad.
    Sjöinfanteri (Merijalkaväki)?

  3. johan sundqvist skrev

    1918 grundades Finlands arme, som nu heter försvarsmakten. Sedan grundande av vårt försvar så har landstridskrafterna, marinen och flygvapnet hört till försvarsmakten, alltså försvarsmakten är det rätta ordet, gränsbevakningen hör under en annan organisation, men med ett stort samarbete.
    Johan Sundqvist
    Pionärveteran kontingent 111/1973 Nyl/Br

  4. Paul Lindberg skrev

    I talspråk används ofta ordet ”armén” avseende hela försvarsmakten innefattande
    alla tre försvarsgrenarna alltså land- luft- och sjöstridskrafterna, sistnämnda
    alternativt flottan eller marinen. Korrekt rubrik skulle ha varit: ”En fortsatt
    stark försvarsmakt”… anser en artilleriveteran kontingent II/1969 Nyl/Br.

  5. Johan Andersson skrev

    Ni är skojiga, skriver om armén i rubriken och har bilden från MARINEN! Armén är en av de tre försvarsgrenarna, elementär kunskap i allmänbildning och svenska.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter