En fjärdedel av finländarna uppger att de behöver en särskild anledning för att rösta

Majoriteten av finländarna, 61 procent, anser att demokratin som helhet fungerar bra i deras hemkommun. Endast 26 procent bestrider påståendet.
Det framgår av den medborgarundersökning som gjorts av Stiftelsen för kommunal utveckling. Folk är i stort sett lika nöjda med hur demokratin fungerar i kommunerna som år 2017.
65 procent av finländarna bedömer att de har god förståelse för viktiga politiska frågor. En dryg fjärdedel, 27 procent, tycker tvärtom.
Enligt mätningarna har den politiska kompetensen i Finland ökat sedan 2017, trots att valdeltagandet sjönk.
Förtroendet för partierna har ökat från 54 procent till 63 procent sedan 2017.
Majoriteten av medborgarna anser också att det finns åtminstone ett parti som bevakar deras intressen. Endast en femtedel håller inte med om detta.
Starka partisympatier har ökat en aning sedan 2017, 56 procent har blivit 61 procent.
Två av tre instämmer i påståendet att ”var och en som vill kan påverka hemkommunens angelägenheter”. En dryg fjärdedel håller inte med om detta.
Fler än tidigare tror att saker och ting löser sig även om de låter bli att rösta. År 2017 var den siffran 26 procent, 2021 har den stigit till 34 procent.
Det låga valdeltagandet kan delvis förklaras genom denna attitydförändring, enligt Stiftelsen för kommunal utveckling
En fjärdedel av finländarna meddelar att de behöver ha en särskild anledning för att rösta. En klar majoritet, 70 procent, är av motsatt åsikt.
Enligt Stiftelsen för kommunal utveckling tyder detta på att röstningen för många är en medborgarplikt och att de därför inte behöver andra motiv för att använda sin röst.
Totalt genomfördes 1 027 intervjuer. De som intervjuats representerar befolkningen i Finland, som fyllt 18 till 79 år, med undantag för Åland.
Tydligen många som tar demokratin för givet och låter bli att rösta, men då skall man inte heller klaga eftersom man godkänner andras val även om man tycker att det är ”fel” resultat. Inte är det t.ex vädret som skall avgöra om man orkar rösta eller inte
Elektroniskt val är framtiden med direkt resultat, men då skall det vara i vallokaler precis som ”stenålders” papperslappar pga. datasäkerhet, att systemet fungerar även vid strömavbrott och helst inga tekniska problem.
Det finns enorma risker gällande datasäkerheten om det görs möjligt att rösta hemma och gör det lätt för andra stater att manipulera valet. Dessutom hur kontrollerar man att det är rätt person som röstar och att inte någon annan röstar i annans namn, som t.ex röstar för någon annan i familjen om man har tillgång till bankkoder?
Jag tänker rösta igen först då det går att göra det elektroniskt. Vet att många har samma åsikt.