Den fina stadsbilden och regionens unika kunskap är avgörande när Åbo tävlar om att locka till sig experter


Niko Kyynärärinen, vd för Turku Science Park, framför besökscentret Joki, som lyfter fram det kunnande som finns i regionen. Foto: Carina Holm
I november konkurrensutsätts det nya jättelocket som ska byggas över Helsingfors riksväg och järnvägen för att förena Kuppis och Österås i Åbo.
Enligt planerna ska locket förses med bostäder, kontor, grönområden och service.
Niko Kyynäräinen, vd för Turku Science Park, säger att det som ska byggas på locket ska bli ett verkligt landmärke.
– Det här är ett steg på väg för att genomföra den stora vetenskapsparken Åbo vetenskapspark, som är ett av stadens spetsprojekt. Siktet är inställt på Åbo år 2050.
Turku Science Park koordinerar företags- och innovationsservice i Åboregionen och ska stärka samarbetet mellan regionens universitet, högskolor, företag och kommuner.
Ett konkret exempel är besökscentret Joki i Kuppisområdet, med sitt digitala showroom där multimediala presentationer av regionens företag visas för intresserade och dit både företagen och universiteten kan ta sina gäster.
Synergin mellan företagen och universiteten är Åbos styrka
Syftet är att visa på det kunnande som finns i Åbo.
I konkurrensen med andra stadsregioner lyfter Kyynäräinen fram samarbetet mellan företag och universiteten i Åbos fem satsningsområden sjöfartsindustrin, hälsa, miljövänlig teknologi, teknologi och upplevelser, där turismen ingår.
– Synergin mellan företagen och universitetsvärlden behövs för att vi ska kunna locka hit talanger. Ta miljövänlig teknologi som exempel. Åbo stads ambitiösa mål att vara koldioxidneutral år 2029 har väckt intresse också utomlands.
Också spetsprojektet Smart & Wise, som handlar om olika smarta stadslösningar intresserar. Vilka smarta lösningar finns det för kollektivtrafiken och hur kan digitala tjänster utnyttjas av och i en stad?

Niko Kyynäärinen betonar samarbetet mellan företag och universiteten i Åbo. Foto: Carina Holm
Städerna måste leda utvecklingen
Kyynäräinen säger att städerna i dag måste vara ledande aktörer.
– Den unga generationen kräver det. När människor väljer var de ska bo har värderingar allt större betydelse.
– Vi borde modigt säga att vi är världens bästa. Ta vattenreningen som exempel. I Åbo skapar den mer energi än vad den förbrukar. Så är det inte annanstans i världen.
När staden vill locka till sig kunnig arbetskraft påminner han om projektet där hela familjer inbjöds för att bekanta sig med Åbo och dess möjligheter (ÅU 22.8.2019).
– Att vi också beaktar familjerna ska göra det lättare för människor med den kompetens vi behöver att komma till Åbo. Det visar att Åbo är seriöst i den globala konkurrensen mellan andra städer.
”Grannkommunerna kan erbjuda större tomter”
När det gäller företagande i mindre skala anser 56 procent av de företagare som har svarat på den årliga företagarenkäten i samband med årets landskapsprognos att företagarklimatet i Åbo är bra eller utmärkt. I S:t Karins är motsvarande siffra 82 procent.
Kyynärärinen påpekar att mycket av företagsservicen sköts regionalt, till exempel av Turku Science Park.
– Men när det gäller företagstomter till exempel så kommer gränserna emot i Åbo, medan grannkommunerna har möjlighet att erbjuda större tomter. Samtidigt har storföretag som Bayer, varvet och Sandvik lyckats växa också i Åbo.

Åbovarvet har orderböckerna fyllda för flera år framöver, vilket har betydelse för hela regionen. Foto: J-O Edberg
Åbos utmaning är att locka kunnig arbetskraft
– Att Åbovarvet Meyer Turku har en full orderbok som sträcker sig så här långt framåt är historiskt, säger Pekka Sundman, direktör för stadsutveckling vid Åbo stad.
Han ser med tillförsikt på framtiden för Åbos del när det gäller företagande och företagsamhet.
– Om varvets mål är att fördubbla sin kapacitet inom några år och man i dag har flera tusen personer på jobb på själva varvsområdet och mellan 8 000 och 20 000 i nätverken av underleverantörer så betyder det väldigt mycket.
En utmaning för Åbo kommer därför att vara tillgången på kunnig arbetskraft.

En livskraftig stad lockar. ÅU-foto
– Det är viktigt att Åbo är en livskraftig stad, som lockar människor till sig. Den fysiska miljön är viktig för att attrahera kunnig arbetskraft både nationellt och internationellt.
För staden betyder det också att se till att den service som efterfrågas, som internationella skolor och daghem, finns.
Campusplaner
Sundman lyfter fram universitetens och högskolornas roll när det gäller den kompetens, som behövs.
– Som bäst utvecklas teknologicampus i Åbo och planer finns på ett kulturcampus. Det handlar inte bara om att locka till sig nya företag utan också om att behålla dem som redan finns här.
Ändå vill han inte se till exempel logistikjätten DB Schenkers planerade flytt från Åbo till Lundo (ÅU 27.9.2019) som en förlust för staden.
– Det är klart att vi vill hålla kvar så många företag som möjligt, men viktigast är att företagen stannar i Åboregionen. Det är inte så stor skillnad på om företaget finns i Åbo, S:t Karins, Lundo eller Reso, även om samfundsskatten går till den kommunen. Man måste ha ett bredare perspektiv.
Han betonar det täta samarbetet med grannkommunerna.
– Arbetstagarna kommer från hela regionen och använder tjänster över kommungränserna. På det sättet får alla del av det goda. Åboregionen är det snabbast växande ekonomiska området i hela landet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.