Chockförslag i S:t Karins: En rektor ska leda både svenska och finska skolan i Hovirinta


Oklart vad förslaget i praktiken skulle betyda. På bilden S:t Karins svenska skolas rektor, Maria Engblom. Foto: Monica Forssell
Från sitt fönster i barack F kan rektor Maria Engblom följa med rivningen av det gamla Hovirinta skolhuset. Grävmaskiner jobbar på och hela den tunna kåken skakar när en stor kran lyfter på plats nya baracker.
Att varken Engblom själv eller kollegan Kati Hotti skulle få leda sina skolor när det nya skolhuset står klart om några år, kommer som en chock.
– Jag är nog ganska överraskad. Det här har inte alls diskuterats med oss rektorer, säger Engblom.
Som gubben ur lådan
Hotti är rektor för Hovirinnan koulu och är inte på plats när ÅU besöker skolan. Via ett textmeddelande sammanfattar hon vad hon tycker om bildningschefens och bildningsnämndens färska förslag att slå ihop skolornas administration.
”Jag tycker att man ska överväga en sammanslagning mycket noga. Vilka funktioner kan man sammanslå och vilka fördelar skulle en sammanslagning ha? Jag ser ingen vits med att slå ihop bara för sammanslåendets skull”, skriver Hotti.
Som gubben ur lådan har förslaget att gå in för en gemensam rektor för finska Hovirinnan koulu och S:t Karins svenska skola, dykt upp.

Det gamla skolhuset rivs och ett nytt byggs upp. Foto: Monica Forssell
För några veckor sedan fanns förslaget med på bildningsnämndens lista över olika förslag på hur bildningssidan kan effektivera sin verksamhet.
Förslaget klubbades igenom efter omröstning och de enda som röstade för att förslaget stryks från listan av rationaliseringsförslag var Svenska folkpartiets representant Mårten Kvist och De grönas Eeva-Maria Kuparinen samt Tiia Sipola.
Resten av nämndmedlemmarna såg inget problem med att skolorna har en gemensam rektor. Nu är förslaget på väg att bakas in i stadens budgetförslag och rationaliseringsstrategi.
Vad säger lagen?
Engblom pekar på åtminstone två problem med förslaget: Det sparar inga pengar och det är frågan om ifall det föreslagna arrangemanget följer lagen.
– Vi förstår inte vad som ligger bakom det här. Om det inte sparar pengar, varför ska man då slå ihop två fungerande skolor? Och hur kan man ens föreslå något utan att kontrollera om det är praktiskt genomförbart och följer lagen?
Bildningschef Mika Rantanen förklarar att idén med att slå ihop administrationen är att man vill effektivera verksamheten. När Hovirinta skolhus blir färdigt kommer det att finnas fyra olika enheter under samma tak. Två förskolor på vardera språket och två skolor.
Enligt Rantanen skulle det vara enklare för utomstående aktörer i fall det bara fanns en person som förde allas talan.
Det här argumentet ger Engblom inte mycket för.
– Till exempel fastighetsavdelningen måste kommunicera med alla stadens tio skolor. Alla skolor berörs ju på olika sätt av förändringar i till exempel närmiljön. Om det är ett problem att två skolor finns under samma tak borde man ha byggt olika skolhus då, säger Engblom.
Vichtis som modell
Rantanen nämner att man i Vichtis skapat en gemensam administration för Nummelan koulu och Nummelas skola och att S:t Karins eftersträvar något liknande.
Till saken hör dock att Nummelan koulu har cirka 600 elever och 60 lärare och Nummela skola har 45 elever och 3 lärare. I S:t Karins är skolorna lika stora och kommer år 2022 när det nya skolhuset står klart, att ha cirka 250 elever var.
Vicerektor och rektor
Enligt S:t Karins modell skulle en vicerektor ha hand om till exempel den svenska skolan och rektorn sköta den finska skolan.
Att arrangemanget med en gemensam rektor som delegerar vissa uppgifter till en vicerektor, inte riktigt följer lagen verkar man inte ha beaktat på staden.
I lagen om den grundläggande utbildningen står det att varje skola ska ha en rektor som svarar för verksamheten. Rektorn ska ha utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i skolans undervisningsspråk.

Tanken på att kanske inte få leda skolan när det nya skolhuset blir klart är hemsk, säger Maria Engblom.
I fall S:t Karins driver igenom den föreslagna modellen är enda möjligheten, enligt Engblom som konsulterat bland annat Regionförvaltningsverket, att skolorna har en gemensam rektor men att hon eller han då besitter utmärkta kunskaper i både finska och svenska.
Någon sådan kompetens har varken Engblom eller Hotti och det i sin tur innebär att de båda skulle förlora sina jobb.
– Det känns hemskt, säger Engblom och blickar ut över det som ska bli ett nytt skolhus.
S:t Karins stadsdirektör kommer senast nästa vecka att presentera sitt budgetförslag samt strategi för att få stadens ekonomi i balans. Det är oklart om förslaget att slå ihop skolornas administration kommer att ingå i förslaget.
LÄS OCKSÅ: ”Det löjligaste jag har hört”
Hoppas detta fantasifoster förfaller snabbt. I Åbo fick vi för ett antal år sedan slåss då någon ville ”strömlinjeforma” skolförvaltningen, slopandes den svenska delen sgs helt. I en liten kommun som St:Karins är frågan lika stor. Någon har igen tänkt mer på ”raka rör” än annat.