Bevattning av fotisplaner är inte rekreation – Kimitoön får kritik för hur pengar som skulle satsas på friluftsliv användes

Kritiska röster höjs nu mot Kimitoöns sätt att gå till väga med de 420 000 euro som man år 2017 beslutade att satsa på rekreation. Det mer än fyra år gamla fullmäktigebeslutet dammar Kimitoön nu av inför den slutliga budgetbehandlingen på måndag.
Det var i en slutkläm till ett försäljningsbeslut som fullmäktige i tiderna reserverade pengarna för att främja invånarnas möjligheter att röra på sig utomhus. Pengarna kommer från försäljning av skog.
Då ville man att kommunstyrelsen skulle komma med ett förslag om hur pengarna kunde användas, men än i dag har inget förslag synts till. Men i kommunstyrelsens aktuella budgetförslag har ärendet nu beaktats i en lista över rekreationssatsningar som år 2017 till år 2021 gjorts i kommunal regi.
Användningen av skogspengarna
I budgetförslaget finns en lista över användningen av de så kallade skogspengarna, enligt åtgärder som vidtagits sedan år 2017.
Av kommunens egna medel har cirka 520 000 euro gått åt till det här. Totalt uppgår kostnaderna, inklusive projektmedel, till 754 000 euro.
Plock ur listan:
- Åtgärder förverkligade inom Åppohoppa-projektet (kommunens del 90 500 euro/totalt 214 950 euro) som en konstsnöanläggning, friluftsleder, vindskydd, utsiktstorn, frisbeegolfbana och en spårmaskin.
- Investeringar för Dalsbruks stigar (10 000 euro/62 100).
- Automatiskt bevattningssystem till fotbollsplanerna i Amosparken (29 000 euro/inga projektpengar).
- Diverse förbättringsarbeten och nyanskaffningar till Dalsbruks idrottspark (70 000 euro/90 000 euro) som till exempel utegym, konstgräs med staket, förråd.
- Köp av Gammelby badstrand i Kimito (65 000 euro/inget projekt).
”En bluff från kommunstyrelsens sida”
En av de kritiska invånarna är Panu Kunttu, Dalsbrukbo och friluftsentusiast. Han anser att beslutsordningen är fel. Eftersom inget förslag presenterats av styrelsen och man i stället sett bakåt på vilka satsningar som kunde passas in för ändamålet har fullmäktige aldrig godkänt något förslag i detta ärende.
Kunttu kallar det här för en bluff från kommunstyrelsens sida och menar att politikerna som var med och beslöt om rekreationspengarna bara ville plocka poäng, men sedan inte såg till en riktig behandling av ärendet.

Kunttu och hans många vänner med friluftsliv som hobby hade ivrigt väntat på den här satsningen.
– Skogspengarna var en unik möjlighet för något extra inom rekreation, något som inte i normala fall ingår i budgeten, säger han.
Han hade hoppats på satsningar till exempel på naturstigar och vandringsleder med tillhörande infrastruktur. Nu ser det ut som att bara en liten del av pengarna gått till det ändamålet (bland annat 10 000 euro till Dalsbruks stigar, 10 000 euro till Kimitoöns rutter).

I listan över vad skogspengarna satsats på anser Kunttu att benämningen rekreation har töjts för långt. Till exempel ser han inte att förbättring av idrottsplatser eller bevattning av fotbollsplaner kan klassas som rekreation, och att det här dessutom är åtgärder som kommunen hade gjort även utan extra pengar.
Har frågat men inte fått svar
Kunttu har upprepade gånger under åren försökt få svar av politikerna om var ärendet strandat, men utan framgång. Dåvarande kommundirektör Anneli Pahta gav Kunttu svaret att saken inte avancerat, men att den ligger i politikernas händer.
Kommundirektör Erika Strandberg förklarar för ÅU att en kläm till ett fullmäktigebeslut, som det här var, betyder att det finns ett önskemål om att ärendet ska beredas vidare. Hon säger vidare att ärendet borde ha kommit upp tidigare och att det är tjänstemännen som borde ha tagit tag i det.
”Ingen har brytt sig om det här”
En som är på samma linje som Kunttu är Tomy Wass (VF). Han opponerade sig under senaste styrelsemöte mot förslaget, men säger att han var ensam om det.
– Ingen har brytt sig om det här förrän folk började efterlysa åtgärder, säger Wass, som även han är på det klara med att åtgärderna på listan hade gjorts även utan skogspengarna.

Fabritius anser att resultatet är uppnått
Skogspengarna kommer från en affär med Konestiftelsen, som år 2017 köpte det cirka 130 hektar stora området Stormossen, som numera också går under benämningen Kulla naturskyddsområde. Köpesumman uppgick till 840 000 euro.
Enligt slutklämmen i fullmäktige skulle hälften av summan sättas på rekreation. Klämmen presenterades då av Helena Fabritius (SFP) och godkändes av ett enhälligt fullmäktige. Fabritius säger att hon då inte hade något speciellt i tankarna, utan poängen var att kommunen skulle investera i att erbjuda invånarna möjligheten att göra något utomhus genom olika alternativ.

– Vi är duktiga på Kimitoön att göra sådant här, säger Fabritius, och syftar på listan över rekreationssatsningar.
– Men tidsschemat har inte varit optimalt, handläggningen av ärendet har varit oförsvarligt lång. Men det kan vi inte göra något åt nu, säger Fabritius, som tycker att det hon eftersträvat med klämmen är uppfyllt och resultatet uppnått.
Fabritius tycker inte det är värt att sätta energi på att se bakåt, och lyfter istället fram att Kimitoön nu har en ledning som jobbar på annat sätt än vad fallet var år 2017.
Det är inte för sent för satsning på rekreation
Kommundirektör Strandberg förklarar att skogspengarna inte blivit liggande på kommunens hylla dessa år, trots att ärendet kommer upp först nu.
– Då året är slut så är det slut. I det här fallet påverkade försäljningen bokslutet positivt för år 2017, säger Strandberg och menar att önskade åtgärder borde ha budgeterats för kommande år.
Hon poängterar dock att möjligheten fortsättningsvis finns kvar.
Att föreslå åtgärderna på listan som destination för skogspengarna har Strandberg diskuterat med politikerna i sin strävan att bereda ärendet.
– Nu är det upp till fullmäktige att besluta om man vill sätta de här pengarna på något speciellt.
Hej Satu! Så här låter slutklämmen från 2017: ”Fullmäktige ber kommunstyrelsen att komma med ett förslag på hur ungefär halva köpesumman kunde
reserveras för att användas till att främja invånarnas möjlighet att röra sig utomhus”. Detta ut kommunstyrelsens budgetförslag. /Emilia
Vad står det precis i slutklämmen?